Dit zijn de trends in mentaal welzijn op het werk voor 2024

3 jan ‘24
5 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Marina Pacini
Een krappe arbeidsmarkt, hybride werken, inflatiecorrectie of misschien juist niet: er zijn in 2023 nieuwe standaarden ontstaan op de werkvloer. Maar wat brengt het nieuwe jaar ons aan trends in mentaal welzijn?

 

Wij vroegen het aan het team van HR-tool Personio en aan onze eigen psycholoog Marina Pacini. Lees verder om te ontdekken wat de trends van 2024 gaan zijn op het gebied van mentaal welzijn op de werkvloer.

Mentaal welzijn is een must

 

We schreven in ons trendrapport voor 2023 al dat mentaal welzijn een belangrijk thema was op de werkvloer, en dat het alleen maar groter zou worden. Dat is het afgelopen jaar inderdaad gebleken.

 

De mentale gezondheid van medewerkers staat inmiddels bij alle organisaties op de agenda. Dat heeft niet alleen te maken met de blijvend krappe arbeidsmarkt, maar ook met een groeiend bewustzijn in de maatschappij.

 

Uit de nieuwste cijfers van TNO blijkt namelijk dat het aantal werknemers met burn-outklachten opnieuw is gestegen: eind 2022 waren dat er in Nederland in totaal 1,6 miljoen (3% zat ook ziek thuis als gevolg van overspannenheid of een burn-out). Daarnaast vinden 4 op de 10 werknemers dat er meer maatregelen nodig zijn tegen werkstress.

 

5 trends voor 2024

 

Voor 2024 wordt het belangrijk om mentaal welzijn toegankelijk te maken voor iedereen op de werkvloer. Niet alleen voor werknemers met een kantoorbaan, maar in de retail of de bouw-, techniek- en productiesector. En niet alleen voor mensen die al tegen problemen aanlopen, maar voor iedereen die meer veerkracht wil kweken – ook preventief.

 

Dit zijn de 5 andere trends in mentaal welzijn waar je als HR-professional of leidinggevende mee te maken krijgt in 2024 👇

 

1. Veerkracht is het sleutelwoord

 

Het zijn roerige tijden: de economie is onrustig, lonen zijn gemiddeld minder snel gestegen dan de inflatie, er zijn grote geopolitieke conflicten en het klimaat bevindt zich in een crisis.

 

Wat er speelt in de wereld beïnvloedt je werknemers ook persoonlijk en in hun werk. Daarom gaat het er juist om dat je niet wegduikt voor alle veranderingen, maar werknemers helpt om er flexibel en veerkrachtig mee om te gaan

 

Dat doe je door werknemers op de juiste manier te ondersteunen. Begeleid ze bijvoorbeeld met financiële tips, door regelmatig te vragen hoe ze mentaal in hun vel zitten of met preventieve ondersteuning waarmee ze aan hun welzijn kunnen werken op een moment dat hen uitkomt.

 

 

2. Stem talent acquisition en retentie (nog meer) af op persoonlijke behoeften

 

We hebben nog steeds te maken met een krappe arbeidsmarkt, volgens het Ministerie van Financiën zelfs ‘historisch krap’. De kans is groot dat dat in 2024 niet drastisch zal veranderen.

 

Dat betekent dat je je talent acquisition en je retentiestrategie verder moet afstemmen op een kandidatenmarkt. 

 

Waar zijn kandidaten in 2024 naar op zoek? Volgens Jihan Ahmed, Head of Employer Brand van Personio, is daar niet één antwoord op: de behoeften van elke kandidaat zijn juist uniek en persoonlijk. Als werkgever is het dus belangrijk om daarop in te spelen met flexibele arbeidsvoorwaarden. Denk aan mogelijkheden voor hybride werken, een opleidingsbudget of speciale trainingen.

“Top talent is more aware of, and holding firm on, their non-negotiables. The demand for flexible work arrangements is higher, but it generally means that candidates are more adamant on choosing where they take their talents.”

 

 – Jihan Ahmed, Head of Employer Brand bij Personio

Maar je kunt wel rekening houden met de behoeften van verschillende typen werknemers – vooral de jongere generatie. Ook daar speelt ondersteuning bij mentaal welzijn op het werk een belangrijke rol. Vier op de tien Gen Z-ers zegt binnen 2 jaar hun baan op vanwege de werkdruk en een gebrek aan een werk-privébalans, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

 

Marina Pacini, psycholoog bij OpenUp, voegt toe: “We weten dat generatie Z veel waarde hecht aan mentaal welzijn, ook op de werkvloer. Ze bespreken het sneller, maar ervaren ook meer werkstress. Juist voor de generatie van jonge werknemers is het dus aantrekkelijk als je begeleiding biedt bij omgaan met stress.” 

 

 

3. Stimuleer leidinggeven in een hybride werkomgeving 

 

Voor iedereen met een kantoorbaan is hybride werken na de coronacrisis de norm geworden. Maar daarmee zijn de sociale dynamiek en persoonlijke communicatie van werken op kantoor weggevallen, én is de rol van leidinggevende veranderd. 

 

Werknemers die hybride of remote werken, voelen zich vaak minder betrokken bij hun organisatie, het team en de missie. En als je teamleden zich over de hele wereld bevinden, is het als leidinggevende lastig om een gevoel van belonging te creëren.

 

Dat vraagt dus om een andere managementstijl om ook op afstand effectief leiding te geven. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor emotionele intelligentie. En omdat maar 36% van de mensen daarover schijnt te beschikken, is het een goed idee om in 2024 actie te nemen om empathie op de werkvloer te stimuleren.

 

 

4. Learning & development: focus op ‘interne mobiliteit’

 

In een krappe arbeidsmarkt is bijscholing niet alleen een logische zet (want: zie maar eens een kandidaat te vinden met alle skills die je zoekt). Het is ook een groot voordeel voor het welzijn van je medewerkers én de werkcultuur. Bovendien verandert de wereld sneller dan ooit, zie de opkomst van AI op het werk en punt 1.

 

Dankzij learning & development verminder je recruitmentkosten, verhoog je de efficiëntie en lever je betere kwaliteit. En daarnaast verhoog je de werktevredenheid: uit onderzoek van Gallup blijkt dat driekwart van de werknemers dankzij groeimogelijkheden meer tevredenheid over hun werk ervaart. Psycholoog Marini Pacini: “Jezelf kunnen ontwikkelen is goed voor een mens. Het verbetert je productiviteit, probleemoplossend vermogen en zelfvertrouwen en het maakt je meer betrokken bij je werk. Het stimuleert je drive.”

 

Ga in 2024 dus verder met het stimuleren van interne promoties en mobiliteit. Geef je mensen de mogelijkheid om te leren van hun managers, teamleden en interne mentoren.

 

Voeg daar een stuk positieve organisatiepsychologie aan toe: help medewerkers om hun sterke punten verder te ontwikkelen. En focus op soft skills. Kortom: stimuleer een growth mindset.

“I foresee [another trend] on the horizon: [an] internal talent strategy. In an uncertain macroeconomic climate, I expect external hiring to be a luxury. Organisations will look inward to give new opportunities or learnings to existing team members.”

 

– Personio’s VP of Talent Fritz Singer

5. Maak mentaal welzijn onderdeel van je strategie

 

Met deze laatste trend voor 2024 komen we terug op ons eerste punt: mentaal welzijn is geen nice-to-have meer op de werkvloer, maar een must-have

 

Maak het dus onderdeel van je cultuur én je strategie. Normaliseer het gesprek over mentaal welzijn in alle lagen van de organisatie: laat managers hun teamleden vragen hoe het écht met ze gaat in 1-op-1 meetings, laat leidinggevenden het goede voorbeeld geven voor een open werkcultuur en zorg voor psychologische veiligheid op de werkvloer.

 

Zorg er daarnaast voor dat je mechanismen, processen en meetbare doelen implementeert om te weten hoe het gesteld is met het mentale welzijn van medewerkers. En houd bij hoe die verbetert, want dat is uiteindelijk het doel!

 

 

Samengevat: bied begeleiding op maat

 

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat is onze samenvatting van de trends voor 2024. 

 

Wil je van mentaal welzijn op de werkvloer meer maken dan een vakje om af te vinken, en de weg vrijmaken voor een veerkrachtige, gelukkige en productieve organisatie? Dan is het belangrijkste om ondersteuning op maat te laten doorsijpelen in alle onderdelen van je HR-strategie. 

 

Zorg dat je de juiste hulp aanbiedt in de vormen die je werknemers prettig vinden. 👉 Meer weten over hoe OpenUp dat doet? Ontdek het hier.

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.