Veel organisaties streven naar een bedrijfscultuur waarin iedereen zich vrij voelt om open over hun uitdagingen en ervaringen omtrent mentaal welzijn te spreken. Om zo’n bedrijfscultuur te kunnen ontwikkelen, is de actieve betrokkenheid van managers en teamleiders hard nodig. Wat kun jij als HR-professional doen om managers en teamleiders te activeren mentaal welzijn serieus te nemen, taboes hierover te doorbreken en een open bedrijfscultuur te stimuleren?
Managers en teamleiders staan vooraan in het uitdragen van een open cultuur. Zij spreken medewerkers op dagelijkse basis en hebben een voorbeeldfunctie richting de rest van het bedrijf. In dit artikel leggen we uit hoe je hen met hulp van OpenUp stimuleert om open over mentaal welzijn te praten.
1. Prioriteer de mentale gezondheid van managers zelf
Van managers die zelf niet lekker in hun vel zitten, kun je moeilijk verwachten dat ze zich met volle overgave inzetten voor het mentaal welzijn van werknemers. Je eerste prioriteit is dus het zorgen voor mentaal gezonde managers.
De basisprincipes om voor mentaal gezonde managers te zorgen, zijn volgens de psychologen van OpenUp:
- Zinvolle criteria voor promotie tot manager. Een veelgemaakte fout is het promoten van goed presterende individuen tot manager, terwijl ze geen leiderschapsvaardigheden hebben. Goede prestaties zijn niet altijd een relevante voorspeller voor goed leiderschap. Sterker nog: goed presterende individuen zijn vaak slechter in delegeren, omdat ze taken graag bij zichzelf houden.
- Zeggenschap voor teamleden bij het aannemen van externe managers. Laat hen bijvoorbeeld deelnemen aan één van de sollicitatierondes. Want een goede fit tussen manager en team is een belangrijk ingrediënt voor een prettige werkrelatie. En dat is op haar beurt weer een voorwaarde voor mentale gezondheid.
- Directe beslissingsbevoegdheid voor nieuwe managers. Autonomie en mentale gezondheid gaan hand in hand.
- Een opendeurbeleid bij HR. Maak managers duidelijk dat ze altijd bij HR terechtkunnen als ze worstelen met hun mentale gezondheid. Of beter nog: vóórdat ze worstelen met hun mentale gezondheid, maar in de verte wel al donkere wolken zien aankomen. Want voorkomen is beter dan genezen.
- Laagdrempelig en anoniem toegang tot erkende psychologen. Geef managers daarnaast toegang tot één op één-gesprekken met psychologen van OpenUp om hen vanaf de zijlijn te ondersteunen in hun werk en privésituatie. Eenmalig of met regelmaat. Voor iets groots of voor iets kleins. Met OpenUp hebben medewerkers binnen 24 uur toegang tot 1-op-1 consulten, groepssessies en mindfulness in meer dan 16 talen.
2. Betrek managers en teamleiders in het gesprek over de bedrijfscultuur
Voor jou als HR-manager is de mentale gezondheid van werknemers top of mind. Voor managers en teamleiders is dit niet per se zo. Nodig managers en teamleiders daarom uit bij het gesprek over het creëren van een open bedrijfscultuur waarin werknemers vrijuit kunnen spreken over hun mentale uitdagingen.
Zo ontwikkel je samen een plan van aanpak dat niet alleen zinvol is, maar ook voor teamleiders en managers haalbaar en effectief is. Dit leidt tot buy-in van teamleiders en managers, wat de kans vergroot dat ze de gevormde strategie daadwerkelijk in de praktijk brengen.
3. Maak een Geestelijke Gezondheid Gids
Leg het plan vast in een gids. Omschrijf hierin de cultuur rondom mentaal welzijn die jullie voor ogen hebben en op welke manier jullie hier willen komen. Wees voorzichtig met het stellen van kwantitatieve doelen. Dit thema leent zich hier niet altijd even goed voor.
‘Een afname van het aantal mensen met burnoutklachten’ of ‘een afname aan verzuim gerelateerd aan mentale gezondheid’ zijn natuurlijk prima doelen, maar harde targets zijn minder wenselijk. Het gaat immers om mensen, niet om cijfers.
Leg in deze gids ook uit wat managers en teamleiders kunnen doen om het gesprek over mentale gezondheid met het personeel op gang te helpen (én te houden). Bijvoorbeeld zelf open zijn over hun mentaal welzijn