De ramadan is een bijzondere periode in de islamitische maankalender waarin moslims over de hele wereld een maand lang vasten tussen het opkomen (fajr/suhoor) en ondergaan (maghrib/iftar) van de zon. Tijdens de vastentijd eet je niet, drink je niet (ook geen water), rook je niet en heb je geen seks.
De ramadan is dit jaar gestart op 23 maart en eindigt op 21 april. Dit kun je doen om vastende mensen bij jou op werk te ondersteunen.
Waarom vasten we tijdens de ramadan?
De vastenmaand is één van de vijf zuilen van de islam en een periode van zuivering, bezinning en saamhorigheid. Een maand waarin meer aandacht is voor verdraagzaamheid, vrijgevigheid en liefdadigheid.
We leren tijdens de ramadan discipline te tonen, stellen ons uithoudingsvermogen op de proef en vergroten ons respect en inlevingsvermogen. Een belangrijke periode voor veel moslims om te reflecteren.
Ook voor Ömer*, developer bij een techbedrijf, die vanaf zijn elfde meedoet aan de ramdan. Hij vertelt: “De ramadan is voor mij de tijd van het jaar waarin ik werk aan mijn geduld en zelfbeheersing, dankbaar ben en compassie toon voor de minder bedeelden.”
Voor veel mensen houdt de ramadan dit jaar ook in dat ze stilstaan bij de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, vertelt Tahsin Çetinkaya aan de NOS.
Nog belangrijk: kinderen, ouderen, zwangeren, reizigers en mensen die medicatie nemen i.v.m. fysieke of mentale redenen hoeven niet te vasten.
De ramadan en mentale gezondheid
De ramadan is een periode inkeer en dankbaarheid. We nemen een stap terug om te reflecteren op ons doen en laten en rust te nemen. Dat heeft een positief effect op het mentaal welzijn, zo vertelt ook Ömer:
“Vasten uit vrije keuze helpt mij altijd om stress en somberheid te verminderen. De speciale rituelen van de ramadan helpen me om me zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel beter te voelen.”
Tegelijkertijd brengt de ramadan ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo kan het vasten ervoor zorgen dat je minder energie hebt, je minder productief bent en moodswings ervaart. Het helpt dan om je eigen rituelen en routines te creëren die je hierin ondersteunen.
Ömer: “Tijdens de vastenmaand blijf ik sporten, maar doe ik kortere trainingen met een lagere intensiteit. Zo kan ik toch m’n conditie op peil houden. Daarnaast eet ik veel groente en fruit en drink ik genoeg. Ook wandel ik dagelijks vijftien minuten voor de iftar, de vastenbrekende avondmaaltijd.”
Ook helpt het Ömer om zich bewust te zijn van de manier waarop zijn lichaam energie verbruikt en externe zaken die voor afleiding kunnen zorgen. Goed slapen, overzicht behouden in zijn planning en goed drinken en eten helpen heb daarbij.