5 manieren om medewerkers te ondersteunen tijdens de ramadan

21 feb ‘24
2 min
Zingeving
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Basma Akrout Brizard

De ramadan is een bijzondere periode in de islamitische maankalender waarin moslims over de hele wereld een maand lang vasten tussen het opkomen (fajr/suhoor) en ondergaan (maghrib/iftar) van de zon. Tijdens de vastentijd eet je niet, drink je niet (ook geen water), rook je niet en heb je geen seks. 

 

Ramadan begint dit jaar op de avond van 10 maart en duurt tot 9 april. Hier lees je hoe je collega’s die vasten zo goed mogelijk kunt ondersteunen op de werkplek.

 

Waarom vasten we tijdens de ramadan?

 

De vastenmaand is één van de vijf zuilen van de islam en een periode van zuivering, bezinning en saamhorigheid. Een maand waarin meer aandacht is voor verdraagzaamheid, vrijgevigheid en liefdadigheid. 

 

We leren tijdens de ramadan discipline te tonen, stellen ons uithoudingsvermogen op de proef en vergroten ons respect en inlevingsvermogen. Een belangrijke periode voor veel moslims om te reflecteren. 

 

Ook voor Ömer*, developer bij een techbedrijf, die vanaf zijn elfde meedoet aan de ramdan. Hij vertelt: “De ramadan is voor mij de tijd van het jaar waarin ik werk aan mijn geduld en zelfbeheersing, dankbaar ben en compassie toon voor de minder bedeelden.”

 

Nog belangrijk: kinderen, ouderen, zwangeren, reizigers en mensen die medicatie nemen i.v.m. fysieke of mentale redenen hoeven niet te vasten.

 

 

De ramadan en mentaal welzijn

 

De ramadan is een periode inkeer en dankbaarheid. We nemen een stap terug om te reflecteren op ons doen en laten en rust te nemen. Dat heeft een positief effect op het mentaal welzijn, zo vertelt ook Ömer: 

 

“Vasten uit vrije keuze helpt mij altijd om stress en somberheid te verminderen. De speciale rituelen van de ramadan helpen me om me zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel beter te voelen.”

 

Tegelijkertijd brengt de ramadan ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo kan het vasten ervoor zorgen dat je minder energie hebt, je minder productief bent en moodswings ervaart. Het helpt dan om je eigen rituelen en routines te creëren die je hierin ondersteunen.

 

Ömer: “Tijdens de vastenmaand blijf ik sporten, maar doe ik kortere trainingen met een lagere intensiteit. Zo kan ik toch m’n conditie op peil houden. Daarnaast eet ik veel groente en fruit en drink ik genoeg. Ook wandel ik dagelijks vijftien minuten voor de iftar, de vastenbrekende avondmaaltijd.”

 

Ook helpt het Ömer om zich bewust te zijn van de manier waarop zijn lichaam energie verbruikt en externe zaken die voor afleiding kunnen zorgen. Goed slapen, overzicht behouden in zijn planning en goed drinken en eten helpen heb daarbij.

Wil je op de hoogte blijven van geestelijke welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

De ramadan op het werk

 

Vasten kan impact hebben op iemands energieniveau en productiviteit. Je kunt verschillende dingen doen als je jouw medewerkers in deze periode tegemoet wilt komen. 

 

  • Wees je ervan bewust dat niet iedereen anders behandeld wil worden omdat ze vasten. Je doet er goed aan om mensen individueel naar hun behoeften te vragen en de support die ze eventueel nog hebben tijdens de maand van de ramadan. 
  • Verhoog de aandacht en het bewustzijn over de ramadan. Met name binnen de teams waarin mensen vasten tijdens deze maand is het belangrijk dat de rest van het team begrijpt wat de maand inhoudt.
  • Plan de taken en workload van iemand die vast op een manier die voor hen helpt. Zorg ervoor dat je de workload kunt verlagen als iemand gedurende de vastenmaand minder energie of focus heeft.
  • Zorg voor flexibele werktijden en hybride mogelijkheden. Voor mensen die vasten kan het fijn zijn om wat eerder of later op werk te komen vanwege de bijbehorende rituelen, het vasten zelf en eventueel verminderde energie.
  • Wees begripvol omtrent verlofaanvragen tijdens de ramadan of aan het einde van de vastenmaand. Geef mensen de ruimte om te genieten van alle rituelen, tijd met dierbaren en reflectie- en zelfzorgmomenten.

 

De ramadan komt met allerlei rituelen die mensen gebruiken om naar binnen te keren en innerlijke rust te vinden. “Ik gebruik deze periode om rust te vinden, slechte gewoontes los te laten en goede gewoontes te ontwikkelen”, vertelt Ömer. 

 

De periode leert hem niet alleen bewust te zijn van zichzelf, maar ook om dankbaar te zijn: “De ramadan is een periode om compassie en dankbaarheid te tonen en dit te delen met anderen. Daarnaast leert het me meer geduld en disipline te tonen.” 

 

En dat zijn bij uitstek eigenschappen die mensen veerkrachtiger en gelukkiger maken. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek onder ziekenhuispersoneel dat de ramadan een effectieve manier is om stress en depressie te verminderen.

 

 

Ramadan mubarak!

 

Wil je iemand een fijne ramadan wensen? De Arabische uitdrukking ‘Ramadan kareem’ of ‘Ramadan mubarak’ betekenen zoiets als: geniet van een gezegende en gelukkige ramadan.

 

* De naam en functie van Ömer zijn om privacyredenen gefingeerd.

 

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.