2. Neem de juiste mensen aan
De beste retentiestrategie is natuurlijk om mensen aan te nemen die (voorlopig) geen ontslag nemen. Maar je kunt niet in de toekomst kijken, dus echt weten hoe lang iemand blijft kun je eigenlijk nooit. Je kunt er wel voor zorgen dat je mensen aanneemt die passen bij de aangeboden positie en bij het bedrijf. Rekening houden met de volgende factoren kan daarbij helpen:
- De vaardigheden van de sollicitant passen bij de positie óf de sollicitant kan de benodigde vaardigheden ontwikkelen.
- De positie is een logische vervolgstap in het carrièrepad van de sollicitant.
- De sollicitant staat er niet om bekend regelmatig van baan te wisselen.
- De bedrijfscultuur past bij de sollicitant en vice versa óf de sollicitant kan een positieve invloed hebben op de bedrijfscultuur. (Denk hierbij aan het aannemen van mensen met verschillende achtergronden en verschillende persoonlijkheden).
- De visie van de sollicitant past bij het bedrijf óf de sollicitant kan een positieve invloed hebben op de visie. (Purpose is voor veel medewerkers steeds belangrijker).
- De sollicitant kan zich vinden in de bedrijfswaarden.
- De sollicitant is tevreden met het geboden salarispakket en secundaire arbeidsvoorwaarden.
3. Zorg voor een goede start
Een goed begin is het halve werk. De meeste mensen nemen ontslag in hun tweede jaar, wat erop duidt dat ze geen goede start hebben gehad. Een goede onboarding is daarom belangrijk.
Als medewerkers de juiste training krijgen, zullen ze zich comfortabeler voelen in hun rol en zullen ze minder snel vrijwillig ontslag nemen. Daarnaast zullen ze beter presteren, waardoor je er ook als bedrijf meer uithaalt.
4. Stippel een groeipad uit
Om je medewerkers langdurig aan te houden is het belangrijk dat je perspectief biedt. Had jij in de schoolbanken het volgehouden als je niet had geweten wanneer je naar de volgende klas zou gaan? Waarschijnlijk niet. Ook in een carrière geldt: als mensen mijlpalen hebben om naartoe te werken, zullen ze langer (gemotiveerd) blijven. Zoals het eerdergenoemde onderzoek laat zien, gaat 22% van de werknemers weg wegens een gebrek aan doorgroeimogelijkheden.
Een groeipad ziet er voor iedereen anders uit, maar bestaat vaak onder andere uit steeds uitdagendere werkzaamheden, nieuwe rollen met meer verantwoordelijkheid, een hoger salaris, trainingen en scholing.
5. Bied (externe) ondersteuning
Stress en problemen op het gebied van fysiek en mentaal welzijn zijn voor medewerkers belangrijke redenen om te weg te gaan, evenals het ontbreken van toegang tot hulpbronnen. OpenUp biedt professionele ondersteuning om stress en uitdagingen op het gebied van mentaal welzijn bij medewerkers te voorkomen.
Onze erkende psychologen zijn dagelijks direct bereikbaar voor medewerkers, zonder tussenkomst van HR of de werkgever – via chat en videoverbinding, maar ook voor begeleide groepssessies en meditaties. Zo ondersteunen we jouw medewerkers met uitdagingen op het gebied van mentaal welzijn en helpen we uitdagingen voorkomen.
6. Wees flexibel met werkplekken en -tijden
Een gezonde werk-privébalans is belangrijk voor het behouden van medewerkers. De afgelopen jaren werkten steeds meer mensen thuis. Door minder reistijd en meer tijd thuis ervaarden ze een betere werk-privébalans. Door medewerkers de mogelijkheid te geven thuis te (blijven) werken, hou je dit gevoel vast.
Wees daarnaast flexibel met werktijden (mits het takenpakket dit toelaat). Zolang het werk gedaan wordt, maakt het niet uit wanneer toch?
Meer weten? De werk-privébalans verandert: trends en risico’s waar je op wil letten
7. Leid je managers goed op
8% van de mensen gaat weg wegens problemen met hun manager(s). Denk hierbij aan de (mate van) professionaliteit, de kennis en kunde, de manier van communiceren en/ of de mate waarin medewerkers zich gesteund voelen door hun manager. Een goede manager speelt een belangrijke rol in het behoud van medewerkers.
Vaak groeien medewerkers door tot manager omdat ze inhoudelijk sterk zijn. Maar een team leiden is écht een vak apart. Houd daar rekening mee.
8. Creëer een prettige bedrijfscultuur
Een aantal belangrijke stappen in het creëren van een prettige bedrijfscultuur:
- Zorg voor een duidelijke visie en doelstellingen. Zo begrijpen medewerkers waar het bedrijf naar toe wil en hoe ze daaraan bijdragen. Medewerkers hechten steeds meer waarde aan purpose en zoeken naar een baan die aansluit bij hun eigen waarden. Denk hierbij aan bijdragen aan een duurzame en eerlijke wereld.
- Focus op inclusie en respect. Zorg ervoor dat iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt.
- Wees open en transparant.
- Geef medewerkers de ruimte en het vertrouwen om hun eigen ideeën en initiatieven in te brengen en uit te werken. Zo creëer je eigenaarschap en verantwoordelijkheid.
- Ondersteun je medewerkers, vanuit HR en management. Luister naar ze en neem hun behoeftes en zorgen serieus.
Door de gunstige banenmarkt is het personeelsverloop hoog. Hopelijk helpen deze retentiestrategieën jou om medewerkers toch te behouden, in 2023 en daarna.
Onze psychologen krijgen dagelijks te maken met medewerkers die aan ontslag denken. Nieuwsgierig hoe hun kennis jou verder kan helpen? Boek een demo.
Meer lezen? Dit brengt 2023 ons op het gebied van mentaal welzijn op de werkvloer (een trendrapport door psychologen)