In 2023 neemt het onderwerp een nog grotere vlucht. In dit trendrapport vertellen onze psychologen wat ze verwachten dat 2023 ons brengt op het gebied van mentaal welzijn op werk.
Het belang van mentaal welzijn in 2023
Nu de pandemie ‘voorbij’ is en de eerste grote stappen zijn gezet, gaan bedrijven verder aanscherpen wat er al gebeurt. “Het onderwerp wordt een steeds grotere vanzelfsprekendheid binnen organisaties”, vertelt psycholoog Paul Hessels.
Met de krapte op de arbeidsmarkt is het relevanter dan ooit om jezelf als goede werkgever te profileren. Werknemers gaan door de krapte op zoek naar een baan, werkomgeving en de arbeidsvoorwaarden die beter passen bij hun voorkeuren en wensen.
Een beter salaris is één ding. Maar een gezonde werkcultuur en werkplek waar het mentaal welzijn van de werknemer voorop staat, speelt daarin ook beduidend een rol.
Paul: “Het is geen vraag meer of mentale gezondheid wel of niet op de agenda staat binnen bedrijven. Het staat er gewoon.” En organisaties waarbij dat niet zo is, zullen dat gaan merken in het talent wat ze aantrekken of zelfs medewerkers verliezen.
Toch ligt de werkdruk in veel organisaties nog (te) hoog, rapporteert het UWV. Mede omdat de krapte meer druk legt op werknemers. Het is de uitdaging voor werkgevers om gezonde manieren te vinden om deze werkdruk te verlagen en tegelijkertijd werknemers de tools en handvatten te bieden om beter om te gaan met stress, druk en spanning op werk.
Dit zijn de trends die onze psychologen voor 2023 voorzien.
1. Mentaal welzijn wordt omarmd in de bedrijfscultuur
We zien een toename in de hoeveelheid bedrijven die hun best doen om een open en veilige werkplek creëren. Die op vaste basis aandacht besteden aan de mentale gezondheid van hun medewerkers. En die mentale gezondheid te allen tijde vooropstellen.
Mentaal welzijn is geen punt op de agenda meer en stopt niet bij het aanbieden van een mindfulness-app alleen. Het is een onderdeel van de totale bedrijfscultuur. Enerzijds door goede secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden met behulp van externe partijen. Anderzijds door een open cultuur te creëren waarin mensen zich veilig, gezien en gehoord voelen.
2. Van faciliteren naar integreren
We zien daarnaast steeds meer bedrijven die een stap verder gaan. Die niet alleen faciliteren, maar ook integreren. Naast het aanreiken van verschillende platformen en programma’s, creëren ze ruimte en mogelijkheden om er genoeg gebruik van te maken.
Door medewerkers enkel te voorzien van tips, tools en tricks ligt de bal uiteindelijk alsnog bij de medewerker om ermee aan de slag te gaan. En dat is niet altijd makkelijk voor iemand die al met een overvolle agenda zit.
In plaats daarvan nemen werkgevers nog meer verantwoordelijkheid door betere werkwijzen te ontwikkelen en regels op te stellen die werknemers helpen. Zodat de drempel om goed voor zichzelf te zorgen volledig wordt weggenomen.
Zo is er een organisatie die standaard 1,5 uur lunchpauze blokt in de agenda’s van alle medewerkers. Dit maakt dat er rond lunchtijd nooit meetings plaatsvinden en iedereen altijd rustig kan eten, op adem kan komen en wat voor zichzelf kan doen als dat nodig is.
Een ander voorbeeld is het introduceren en normaliseren van meetingloze dagen of dagdelen. Of het stellen van een standaard limiet op de duur van meetings. Denk aan 45 of 25 minuten, zodat je altijd 15 of 5 minuten ruimte hebt tussen twee meetings in.
Zie ook: How To Integrate Mental Health Into Your Work Culture
3. Het gesprek wordt openbaar
Doordat mentale gezondheid onderdeel is van de bedrijfscultuur wordt ook het gesprek over ons welzijn steeds meer bespreekbaar. We durven en willen meer uit te komen voor onze kwetsbaarheden.
We komen ervoor uit als het een dag of week niet goed gaat. Als we gestrest zijn en daardoor thuiswerken. Als we slecht hebben geslapen en daardoor minder goed presteren. We normaliseren.
En ook belangrijk: steeds meer managers en leiders pakken daarin een voorbeeldrol en praten open over hun mentale gezondheid en uitdagingen op werk. Ze maken daarmee de weg vrij voor anderen om hetzelfde te doen. En die openheid is de eerste stap naar een gezonde werkomgeving.