Er is veel aan de hand in de wereld. En naast alle veranderingen en onzekerheid zijn we nog aan het wennen aan een nieuwe manier van werken. Al die gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op het welzijn van werknemers. Daarom is empathie op de werkvloer essentieel voor een goede employee experience.
Hoe pas je empathie precies toe in de werkomgeving? En wat zijn de voordelen van zo’n persoonsgerichte cultuur? In dit artikel leggen we uit waarom je met een persoonsgerichte bedrijfscultuur tegemoetkomt aan de behoeften van je werknemers, en hoe je zo’n cultuur actief bevordert.
Het nieuwe werken en nieuwe eisen aan werk
Als gevolg van de coronacrisis zijn trends in onze manier van werken die zich al langer aan het ontwikkelen waren versneld werkelijkheid geworden. Voor mensen met een kantoorbaan is hybride werken al lang geen nice to have meer, maar eerder een voorwaarde bij het zoeken naar een baan.
Maar dat brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Omdat contact met collega’s op kantoor ontbreekt, verandert de sociale dynamiek en daarmee de cultuur op de werkvloer (bron: Forbes).
Om die afname van persoonlijk contact te compenseren is een empathische, persoonsgerichte aanpak nodig. De belangrijkste factoren voor hoge werktevredenheid blijken namelijk, volgens onderzoek van McKinsey onder meer dan 16.000 werknemers, naast uitdagende taken te bestaan uit interpersoonlijke relaties.
Daarnaast blijkt uit interviews van McKinsey onder ruim 70 CHRO’s van de grootste organisaties in Europa dat ook de productiviteit hoger ligt wanneer werknemers zich verbonden voelen met de organisatie.
Willemijn Pels Rijcken, psycholoog bij OpenUp, legt het zo uit: “Op de werkplek komen persoonlijk en professioneel contact samen. Dat is een heel eigen dynamiek, en die komt het beste tot zijn recht wanneer werknemers zich verbonden voelen met hun collega’s en met de missie van het bedrijf.”
💡 Meer weten over de link tussen de bedrijfscultuur en het welzijn van medewerkers? De impact van je bedrijfscultuur op mentale gezondheid
Andere belangrijke psychologische behoeften op het werk zijn:
- Ruimte om te groeien. Dit betekent niet alleen medewerkers blijven bijscholen, ze de kans geven om zich te ontwikkelen en de carrièreladder te beklimmen. Ruimte voor ontwikkeling gaat ook in bredere zin om een growth mindset aannemen in je bedrijfscultuur. Het betekent dat medewerkers nog mogen leren in hun rol als ze nieuw zijn in het bedrijf, en dat er positief naar fouten wordt gekeken – als kansen om te leren.
- Open cultuur. Dat is een cultuur waarin alle werknemers openlijk hun gedachten, twijfels, mening en behoeften kunnen uitspreken. Daarmee stimuleer je authenticiteit: het feit dat iedereen zichzelf kan zijn op de werkvloer. Het houdt ook in dat er een cultuur van open feedback is – met ruimte om feedback te geven, te ontvangen en kritische ideeën te delen om de manier van werken te verbeteren. Je kunt zo’n open cultuur stimuleren door medewerkers actief te vragen hoe zij bepaalde keuzes zouden aanpakken.
- Erkenning en beloning. Maak je hard voor het hardop uitspreken van waardering in de organisatie. Bedank je medewerkers met woorden en daden voor het werk dat ze leveren. Zo laat je mensen zich gezien en gewaardeerd voelen als mens.
👉 Lees meer over het belang van psychologische veiligheid op de werkvloer
Wat is een persoonscultuur of mensgerichte cultuur?
Een persoonsgerichte cultuur in organisaties heet ook wel een mensgerichte cultuur of familiecultuur.
Het klinkt vanuit zakelijk oogpunt misschien vreemd om je meer te richten op de menselijke kant van werknemers dan op resultaten, competenties en vaardigheden. Daarom kun je naast de persoonscultuur ook een innovatiegerichte, beheersgerichte of resultaatgerichte organisatiecultuur onderscheiden.
Een mensgerichte cultuur gaat uit van het idee dat mensen het meest waardevolle bezit zijn van je organisatie. De focus ligt in de eerste plaats op de medewerkers: wat zijn hun behoeften? Hoe werken ze samen, hoe gaan ze met elkaar om en kunnen ze zich ontwikkelen? ‘Teamwork’ is een sleutelwoord.
Aan de mensgerichte cultuur ligt – net als bij elke bedrijfscultuur – een waardesysteem ten grondslag. Daar heb jij als werkgever een grote invloed op. Jij bepaalt het kader dat voor iedereen duidelijk maakt welk gedrag gewenst en geaccepteerd is, en welke waarden jullie niet belangrijk vinden (of zelfs willen ontmoedigen).
Willemijn Pels Rijcken, psycholoog bij OpenUp, heeft 7 waarden gedefinieerd die centraal staan in een mensgerichte cultuur.