Pride en mentaal welzijn: het belang van het vieren van diversiteit

4 aug ‘23
6 min
Zingeving
Niamh Pardi
Gecontroleerd door psycholoog Judith Klenter
pride-mental-wellbeing

Elk jaar op 1 juni gaat in een aantal grote steden over de hele wereld Pride Month van start. Van Barcelona, Rome, Londen tot New York komen mensen samen om de identiteit van de LHBTI-gemeenschap te vieren. En sommige steden doen het net weer anders. Zo vindt Pride Amsterdam altijd in de eerste maand van augustus plaats.

 

Waar gaat Pride om als we voorbij de optochten en het kleurrijke feestvieren kijken? We bespreken het belang van Pride – en de invloed die acceptatie en inclusiviteit kunnen hebben op mentaal welzijn.

 

Wat is Pride? 

 

Pride is de jaarlijkse viering van de identiteit van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en queer mensen (LHBTI+). 

 

Oorspronkelijk begon Pride niet als een viering, maar als herdenking. Namelijk van de ‘Stonewall riots’, rellen die op 28 juni 1969 plaatsvonden in New York. Leden van de LHBTI-gemeenschap verzetten zich toen tegen een politie-inval in een bekende homobar in Manhattan. Dat trok veel media-aandacht, en zo ontstond er voor het eerst meer bewustzijn in de samenleving over de strijd van queer mensen voor gelijke rechten.

 

Een jaar later werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden, ter nagedachtenis aan de rellen en als protestmars. Daarna volgden meer steden, en inmiddels is Pride uitgegroeid tot een wereldwijde viering.

 

In tegenstelling tot de New Yorkse Pride, is Pride Amsterdam ontstaan als feest. De eerste editie werd in 1996 georganiseerd door homoseksuele horeca-ondernemers, als cadeau voor de stad Amsterdam. En later groeide het uit tot een meerdaags festival, een van de grootste Pride-vieringen ter wereld, met de bekende ‘Canal Parade’ die nu zelfs werelderfgoed is.

LHBTI: waar staat dat eigenlijk voor?

LHBTI, of het langere LHBTIQ+, is een afkorting van verschillende identiteiten. Het staat voor lesbische (L), homoseksuele (H), biseksuele, transseksuele/transgender, queer, interseksuele en aseksuele mensen. Weten wat elke term precies betekent en waarom de afkorting wordt gebruikt? Hier vind je meer uitleg

Maar de maand juni is meer dan een viering. Het is ook een moment om stil te staan bij de diverse identiteiten in de samenleving én bij de uitdagingen waar sommige mensen mee geconfronteerd worden.

 

In wezen gaat Pride om inclusiviteit en het vieren van diversiteit: dat iedereen zich gewaardeerd en geaccepteerd voelt, ongeacht diens seksuele geaardheid of gender.

 

 

Het belang van Pride voor mentaal welzijn

 

Door diversiteit te vieren en te bevorderen kunnen we als samenleving stappen zetten op weg naar beter mentaal welzijn voor iedereen.

 

Pride is een mooie manier om de diversiteit te waarderen van de LHBTI+-gemeenschappen in onze samenleving, en onder onze collega’s. Het kan ons leren ruimdenkender te zijn en anderen te accepteren zoals ze zijn. 

 

Stilstaan bij Pride leert ons ook hoe we solidair kunnen zijn met mensen die zich misschien (nog) niet comfortabel genoeg voelen om volledig zichzelf te zijn. En je veilig voelen, psychologische veiligheid, is een belangrijk onderdeel van mentaal welzijn.

 

Verder lezen? 🌈 Zo kun je authentiek jezelf zijn: tips van een psycholoog

 

Daarnaast helpt Pride LHBTI’ers om zich gewaardeerd en geaccepteerd te voelen door de samenleving. Dat versterkt inclusiviteit.

 

En wat betekent Pride verder? Dit zijn 5 manieren waarop het vieren van diversiteit mentaal welzijn voor iedereen kan verbeteren:

 

1. Verbinding

 

“Je verbonden voelen met de mensen om je heen is belangrijk voor iedereen, en ook een van de hoofdelementen van gezond mentaal welzijn,” legt psycholoog Judith uit. Dankzij het sociale samenzijn, de evenementen, meer voorlichting en positieve media-aandacht kan Pride een gevoel van inclusie, verbondenheid en gemeenschap versterken.

 

 

2. Identiteit

 

Wanneer je je als mens gerespecteerd en bevestigd voelt in je identiteit, krijgt je mentale welzijn een boost. Door tussen andere mensen te staan en samen feest te vieren, kun je positiever naar jezelf leren kijken en sneller het punt bereiken waarop je jezelf accepteert zoals je bent.

 

 

3. Bondgenootschap

 

Pride kan iedereen in de samenleving inspireren om bij te dragen aan meer gelijkheid en gemeenschapszin in de vorm van ‘allyship’ – of bondgenootschap. Die term staat volgens Harvard Business Review voor “een levenslang proces van het ontwikkelen van een ondersteunende band met ondervertegenwoordigde, gemarginaliseerde of gediscrimineerde individuen of groepen, met als doel inclusie te vergroten.” 

 

Door je als bondgenoot op te stellen van mensen die tot een minderheid of gediscrimineerde groep behoren, help je om een veilige ruimte te creëren voor hen in de samenleving. En bovendien kun je een extra bron van steun zijn als iemand het moeilijk heeft.

 

 

4. Representatie

 

Een wereldwijd event als Pride kan mentaal welzijn verbeteren door mensen die het nodig hebben meer zichtbaarheid en vertegenwoordiging te geven. 

 

Daarnaast laten we zien dat we diversiteit openlijk omarmen in de samenleving – alle verscheidenheid aan seksuele geaardheden, genders, culturen en generaties. 

 

 

5. Teruggeven

 

Onderzoek toont aan dat iets doen voor anderen goed is voor ons mentaal welzijn. Het geeft een gevoel van richting, saamhorigheid en dankbaarheid. 

 

Omdat je bijdraagt aan een groter geheel in een sociale context, samen met anderen, kan meedoen aan Pride je positiever laten voelen. Of je nu deelneemt aan de festiviteiten, een lezing organiseert of geld inzamelt voor een goed doel – grote kans dat je een geluksgevoel ervaart!

 

 

Zo zet je je vol trots in voor Pride

 

Het is een onmisbaar onderdeel van mentaal welzijn om je erkend, geaccepteerd en op waarde geschat te voelen om wie je bent

 

Als je wilt bijdragen aan diversiteit, weet dan dat je al een groot verschil maakt door oprechte interesse te tonen, een bondgenoot te zijn en bereid te zijn om te leren. Niet alleen tijdens de Pride-maand, maar het hele jaar door.

 

Wil jij je mentale welzijn verbeteren? 🌱 Bij ons kun je terecht voor iets kleins of groots, privé of werkgerelateerd. Meld je aan voor een van onze live groepssessies of boek gratis een online kennismaking met een psycholoog.

De volgende Live Space - Begint over 12 dagen.
Zingeving
Ontdek jouw waarden
di 11 jun 16:00 - 17:00 Europe/Amsterdam
Plekken beschikbaar · Groepssessie

Waarden geven richting aan je leven. Zie ze als een innerlijk kompas dat jou helpt bij het bepalen van jouw koers in het leven. Ze helpen je doelen te stellen en keuzes te maken die echt vanuit jezelf komen

Aan de hand van deze groepssessie ontdek je wat voor jou belangrijk is, wat jouw waarden zijn en hoe je op een duurzame manier naar jouw waarden kunt leven.

Voor deze sessie vragen we je om je camera en microfoon aan te zetten, omdat het een interactieve sessie is en ieders deelname nodig is.

Aanmelden voor Space
Spaces to OpenUp

Leer meer over leven naar jouw waarden

Werk verder aan je mentale welzijn en leer van anderen in onze groepssessies en masterclasses.