Tips van een psycholoog: authentiek jezelf zijn

23 jun ‘22
Zelfvertrouwen
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Emma White
Authentiek zijn helpt ons om dicht bij onszelf te blijven en te vertrouwen op onze eigen keuzes. Authentieke mensen laten zich niet beïnvloeden door anderen, ze volgen hun eigen pad en zijn zich bewust van wat ze wel of niet willen. Maar, zoals altijd, is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

 

Waarom is authenticiteit zo belangrijk? En wat is de beste manier om onszelf volledig te omarmen en ons authentieke zelf te worden? Psychologen Emma White en Jasmijn Eerenberg geven in deze gids antwoord op deze vragen en helpen je op weg naar een authentieker bestaan.

 

Merk je dat je gevoelig bent voor leven ‘zoals het hoort’? Oftewel voor de mening van anderen en de maatschappelijke normen? 👉 Lees dan verder over hoe je jouw waarden in balans brengt met de verwachtingen van de buitenwereld.

 

 

Het belang van authentiek zijn

 

“Alle mensen dragen een masker” schreef de Italiaanse romanschrijver Luigi Pirandello ooit. Als je dit gevoel herkent, stellen we je graag gerust. Het is normaler dan je denkt. Wat de reden ook is, soms gedragen we ons op een manier die niet past bij wie we zijn. In plaats van jezelf te zijn, doe je je anders voor om er bijvoorbeeld bij te horen of om indruk te maken op anderen.

 

“Jezelf zijn in een wereld die constant probeert iets anders van je te maken is de grootste prestatie.” 

– Ralph Waldo Emerson

 

Niet authentiek zijn kan vele oorzaken hebben, waaronder de drang om te behagen, de behoefte aan bevestiging, of de wens om erbij te horen en te worden geaccepteerd. Maar zorgt dit er eigenlijk wel voor dat we het leven kunnen leiden dat we willen? Hoewel dit soms voelt als de makkelijkste manier om erbij te horen, kan niet trouw zijn aan onszelf vermoeiend en belemmerend zijn, en ons ervan weerhouden ons ware potentieel te bereiken.

 

Wat is authenticiteit?

 

Wat bedoelen we precies met “authentiek leven”? Er zijn bijna evenveel definities van authenticiteit als er psychologen, filosofen en deskundigen zijn.

 

De definitie die we hier gebruiken komt van professor in de psychologie Stephen Joseph:

“Ken jezelf + wees de baas over jezelf + wees jezelf = een authentiek leven leiden”

 

Elk element in deze definitie heeft zijn eigen betekenis, namelijk:

 

  • Jezelf kennen houdt in dat je je bewust bent van je persoonlijkheid, waarden en behoeften. Je weet wat je wilt en wat je niet wilt;

 

  • De baas zijn over jezelf betekent dat je op jezelf kunt vertrouwen, op wat je vindt, wat je denkt, je keuzes en hoe je je gedraagt;

 

  • Jezelf zijn houdt in dat je je gedraagt in lijn met je persoonlijkheid, waarden en behoeften. Je laat je niet beïnvloeden door de verwachtingen van anderen.

 

Samen leiden deze elementen ertoe dat je een authentiek leven leidt, waarin wie je bent, waar je voor staat en hoe je je gedraagt op elkaar zijn afgestemd.

 

Leuk weetje: wist je dat het woord ‘authenticiteit’ oorspronkelijk komt van het oud-Griekse woord Authentikos, wat oprecht zijn of iets voor jezelf doen betekent.

 

Voordelen van authentiek leven

 

Hoe zou jij je voelen als je elke dag zei wat je echt meende, trouw bleef aan jezelf en je daarnaar gedroeg? ‘Voldaan’, zou mijn eerste gedachte zijn. De wetenschap ondersteunt dit.

 

Talloze studies tonen aan dat er heel wat positieve effecten verbonden zijn aan authentiek leven. Hier enkele voorbeelden.

 

Geluk en tevredenheid: uit onderzoek blijkt dat een authentiek leven ons gelukkiger maakt en meer voldoening geeft;

 

Stress: uit onderzoek blijkt dat authentiek leven veel minder stress veroorzaakt dan proberen iemand te zijn die je niet bent;

 

Zelfvertrouwen en eigenwaarde: Wanneer je in je eigen beslissingen gelooft, zal dit het vertrouwen in jezelf, gevoelens van eigenwaarde, optimisme en tevredenheid in je leven vergroten. Een ander interessant feitje: de manier waarop je met jezelf omgaat en hoe je over jezelf denkt, straal je uit naar anderen, dus als je in jezelf gelooft, nodig je anderen uit om dat ook te doen;

 

Intrinsieke motivatie: Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die authentiek leven, vaker dankbaar zijn en meer betrokken zijn, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen;

 

Beter probleemoplossend vermogen: Als je eerlijk bent tegenover jezelf en anderen, heb je het vermogen en de ruimdenkendheid om problemen snel aan te pakken in plaats van ze uit te stellen of te negeren. Dit betekent dat je meer actie onderneemt voor wat je belangrijk vindt en minder twijfelt aan jezelf.

 

Dit zijn slechts enkele voordelen van authentiek leven! Klinkt geweldig, toch? Maar zeggen en doen zijn twee verschillende dingen. Hoe brengen we deze theorie in praktijk? Hoe worden we daadwerkelijk authentieker? En wat maakt het moeilijk om dit te doen en vol te houden?

 

Authenticiteit ontwikkelen

 

Een belangrijke eerste stap om authentieker te leven is jezelf beter te leren kennen en te onderzoeken wat je belangrijk vindt in het leven. Het gaat erom dat je je meer bewust wordt van je persoonlijkheid, waarden en behoeften.

 

Vraag jezelf af: wat vind ik belangrijk in mijn werk, relaties en vrije tijd? Wat zijn de dingen die me echt raken? Wat vind ik leuk en vooral, wat vind ik niet leuk? Waar ben ik goed in? Hoe zou mijn ideale leven eruit zien?

 

We beseffen dat dit moeilijke vragen zijn. En het is helemaal oké als je de antwoorden nog niet hebt en je geen zin hebt om jezelf op deze manier te leren kennen. Het kost tijd en het is een levenslang proces. De dingen die we willen, onze doelen en verlangens veranderen met de tijd en zullen gedurende je verschillende levensfases belangrijker worden.

 

Ons doel is om je te helpen de eerste stappen te zetten in de richting van het leiden van een authentieker leven. Er zijn talrijke oefeningen die je kunnen helpen een manier te vinden om jezelf beter te begrijpen. Laten we er samen een paar uitproberen.

 

Visualisatie-oefening

 

Stel je voor dat het je 80ste verjaardag is, al je dierbaren zijn van de partij en ze zouden allemaal graag een speech willen geven. Wat zou je willen dat ze in deze toespraak zouden zeggen? Neem de tijd om na te denken over de volgende vragen:

 

Wat kwam er in je op? Woorden of beelden? Als je het kan, schrijf het op. De antwoorden op deze vragen zeggen iets over wat jij belangrijk vindt in het leven.

“Als je een idee hebt van wat je belangrijk vindt en wat je kernwaarden zijn, dan kun je beter je weg vinden in het leven. Dat geeft uiteindelijk veel voldoening.”

– psycholoog Jasmijn Eerenberg

 

Wanneer je je meer bewust bent van wat belangrijk voor je is, heb je de eerste stap gezet om authentieker te leven. Het volgende wat je te doen staat is uit te zoeken hoe je volgens deze waarden kunt leven.

 

Praktische oefening

 

Hoe zorg je ervoor dat je beslissingen en acties in lijn zijn met de dingen die je belangrijk vindt?

 

Laten we proberen om ‘authentiek leven’ op te splitsen in kleinere stappen. Een hulpmiddel hiervoor is de ‘drie kleine stappen-methode’. De focus van deze oefening ligt op het creëren van kleine, concrete en actiegerichte stappen. Hier zijn de drie fundamentele vragen die we onszelf moeten stellen:

 

Ten slotte is het belangrijk om na te denken over hoe zelfverzekerd je bent om bovenstaande stappen daadwerkelijk te zetten. Op een schaal van 1 tot 10, hoe zou je jezelf beoordelen? Als je er niet zo zeker van bent, wat denk je dan nodig te hebben om je vertrouwen in het nemen van deze stappen te vergroten?

 

Het uitwerken van deze drie kleine en concrete stappen zal het gemakkelijker maken om je meer authentiek leven te leiden en je helpen het zelfvertrouwen op te bouwen om te focussen op wat jij belangrijk vindt in het leven.

 

 

Verlies van authenticiteit

 

Zelfs wanneer we duidelijke en praktische stappen hebben uitgestippeld om het pad naar een authentieker leven te volgen, kan het toch gebeuren dat we van het pad afwijken en ons gevoel van authenticiteit verliezen. Als dit het geval is, verlies dan geen hoop! Om met deze situaties om te gaan is het belangrijk om eerst te erkennen dat je je niet authentiek voelt of gedraagt en om de reden erachter te vinden.

 

Vaak is de hoofdoorzaak onze eigen beperkende overtuigingen. Dit zijn overtuigingen of gedachtes die ons vertellen wat we wel of niet zouden moeten doen. Voorbeelden van deze beperkende overtuigingen zijn een gebrek aan tijd of geld, onszelf constant vergelijken met anderen, angst om teleurgesteld te worden, de drang om erbij te horen, en een gebrek aan zelfvertrouwen.

 

“Als we authentiek willen leven, moeten we bereid zijn om een poosje met gevoelens van ongemak te leven, want alleen als we uit onze comfortzone stappen kunnen we deze overtuigingen uitdagen en verder gaan op weg naar authenticiteit.”

 

Praktische oefening

 

Het is belangrijk om te weten dat we allemaal op een bepaald moment in ons leven een of meer van deze beperkende overtuigingen ervaren. Het wordt echter een probleem als deze ons belemmeren om de dingen te doen die belangrijk voor ons zijn.

 

Neem een moment om na te denken over je eigen mogelijke beperkende overtuigingen door deze vragen voor jezelf te beantwoorden:

 

Blijf bij wat je belangrijk vindt

 

Er zijn verschillende tips om in gedachten te houden als we dichter bij onze waarden willen blijven. Hier volgen de belangrijkste, volgens onze psychologen.

 

Zelfvertrouwen opbouwen: een oefening die dit mogelijk maakt heet de snelle feedbackmethode. Wees je ervan bewust wanneer je de drang voelt om anderen om bevestiging of advies te vragen. Wanneer dit gebeurt, probeer dan het volgende:

 

  • Houd bij wanneer je dit voelt en wat er gebeurt als je op je gevoel afgaat. Door dit te doen zal je vertrouwen in jezelf toenemen.

 

  • Merk de motieven of kwesties op waardoor je deze drang voelt.

 

  • Vergelijk je huidige zelf met je jongere zelf. Waar ben je nu in vergelijking met één, vijf, of tien jaar geleden? Hoe ben je gegroeid?

 

Plan regelmatig reflectiemomenten in: neem een moment om na te denken over hoe het met je gaat, over wat goed gaat en wat beter zou kunnen en of je leeft in overeenstemming met wat jij belangrijk vindt.

 

Hoe om te gaan met beperkingen: noteer je beperkende overtuigingen of andere blokkades en denk na over de manier waarop je ermee om zou kunnen gaan. Dit kan helpen om op het juiste spoor te blijven en je er goed mee om te gaan als ze zich voordoen. Vergeet niet om ook je successen bij te houden en de voordelen van een authentiek leven niet uit het oog te verliezen. Hoe meer je uit je comfortzone stapt, hoe meer vertrouwen je zult krijgen.

 

Tip! In deze masterclass vertellen psychologe Emma White en Jasmijn Eerenberg hoe je een authentieker leven kunt leiden:

 

Vind je ware zelf

 

Wanneer we een authentiek leven leiden, voelen we ons vervuld door onze acties, keuzes en relaties en bloeien we op tot de beste versie van onszelf. Authentiek leven betekent ook dat we eerlijk accepteren wie we zijn, inclusief al onze unieke eigenschappen. Het is nodig om beperkende overtuigingen te overwinnen en controle te krijgen over onze gedachtes en gedragingen om dichtbij onszelf te blijven.

 

Vergeet niet dat weten wat belangrijk voor je is en wat je waarden zijn, niet altijd iets is waar je van de ene op de andere dag achter komt. Het is een levenslang proces. Wees daarom geduldig en blijf aardig voor jezelf als je niet meteen weet wat je wilt.

 

De volgende vragen kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is. Schrijf ze op en probeer ze zo gedetailleerd mogelijk te beantwoorden.

 

Neem de tijd om de ware jij te vinden in je eigen tempo. Met elke stap zul je iets nieuws ontdekken en steeds dichter bij je meest authentieke zelf komen.

 

Wil er je dieper induiken en jezelf nog beter leren kennen? 🧭 Lees dan verder in ons artikel over persoonlijke waarden: Zo ontdek je jouw waarden en ga ja staan voor wat jij belangrijk vindt in het leven