Welzijnsprogramma’s in de bouw en productie: een gids voor HR

21 nov ‘23
6 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Marina Pacini

Ondanks het feit dat medewerkers in de bouw, techniek en productie vaker worstelen met hun welzijn dan mensen met een kantoorbaan, laat recent onderzoek zien dat ze toch minder vaak deelnemen aan programma’s die gericht zijn op het verbeteren van hun gezondheid. 

 

Als je wilt bouwen aan de gezondheid en duurzame inzetbaarheid binnen je bedrijf, dan is het belangrijk om initiatieven voor het welzijn van werknemers te blijven aanbieden. Dus hoe maak je deelname aan en welzijnsprogramma zo laagdrempelig mogelijk? Wij geven 9 tips.

Het belang van een welzijnsprogramma in de bouw, techniek en productie

 

Programma’s of platforms voor het bevorderen van welzijn hebben een bewezen positieve impact! Recent wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat ze significant bijdragen aan een gezonde levensstijl en betere gezondheid van medewerkers in de bouw- en productiesector.

 

Bovendien leidt investeren in welzijn tot:

  • lager ziekteverzuim
  • minder personeelsverloop
  • meer gelukkige, productieve medewerkers. 

 

8 tips voor een succesvolle implementatie van een welzijnsprogramma in de bouw en productie

 

De grootste uitdaging bij het bevorderen van welzijn onder werknemers in de bouw: tot nu toe blijkt de deelname aan welzijnsprogramma’s vaak laag (bron: Health Promotion International). En dat remt natuurlijk ook de positieve invloed.

 

Dus hoe verlaag je de drempel voor je werknemers om mee te werken aan positieve verandering in hun lichamelijke en mentale welzijn en levensstijl? Daarvoor geven we hier 8 tips.

 

1. Kies het juiste welzijnsplatform of programma

 

De belangrijkste stap als je het zo makkelijk mogelijk wilt maken om je welzijnsprogramma te gebruiken: zorg dat je een gebruiksvriendelijk en toegankelijk platform aanbiedt.

 

Dat betekent in eerste instantie een online platform, dat altijd digitaal toegankelijk is voor medewerkers. Ook buiten werktijd. Daarnaast zijn dit belangrijke kenmerken om op te letten 👇

Een goed toegankelijk online platform voor mentaal welzijn:

  • werkt ook op mobiel: het is te gebruiken vanaf elk type apparaat.
  • is online toegankelijk, zodat medewerkers het kunnen gebruiken waar en wanneer ze willen.
  • maakt het boeken van sessies makkelijk: of mensen zich nu willen inschrijven voor een online webinar of een 1-op-1 gesprek willen boeken met een psycholoog, je wilt dat ze dat eenvoudig kunnen regelen via een online kalender.
  • kun je integreren in je bestaande HR-systeem en -processen.
  • is vertrouwelijk: je wilt zeker zijn dat de persoons- en gezondheidsgegevens van medewerkers veilig zijn, maar ook niet worden gedeeld met managers. Let op certificering als ISO 27001 en NEN 7510.

2. Laat de directie en leidinggevenden het voortouw nemen

 

Een platform voor mentaal welzijn kan pas voor duurzame verandering zorgen als het belang ervan door iedereen in de organisatie wordt gezien. Top-down dus: van directie en HR tot individuele managers en teamleiders. 

 

  • Open het gesprek over het belang van welzijn: laat leidinggevenden het goede voorbeeld geven. Ze kunnen bijvoorbeeld in een update aan het bedrijf noemen hoe zij gebruikmaken van jullie welzijnsprogramma. Of in een meeting een persoonlijk verhaal delen over toen zij zelf minder goed in hun vel zaten. 
  • Bied leidinggevenden ook de juiste begeleiding. Help ze om het goede voorbeeld te geven: bereid ze voor op het bespreken van mentaal welzijn met hun teams, bijvoorbeeld met een training.

 

Zo laat je zien dat het normaal is om hulp te zoeken voor je fysieke en mentale welzijn. Als er dan binnen je organisatie taboes bestaan rondom werken aan welzijn, doorbreek je ze zo langzaam maar zeker.

 

Hoe start je als leidinggevende het gesprek over welzijn? Volg ook onze (gratis) cursus voor managers: Mentaal welzijn bespreekbaar maken in je team

 

3. Organiseer een aftrap met het hele bedrijf

 

Een goed begin is het halve werk. Ga je van start met een platform of programma voor mentaal welzijn, zorg dan voor een goede kick-off. Dat kan met een fysieke stand zijn op de werkplek of op het hoofdkantoor, maar het hoeft niet. 

 

  • Zorg dat iedereen kan starten met het welzijnsprogramma, ook medewerkers die nog geen ervaring hebben met werken aan hun gezondheid, of voor wie (mentaal) welzijn nog taboe is. Stimuleer mensen om te beginnen met programma’s of workshops die instapklaar zijn, en geen voorkennis of voorbereiding vereisen. 
  • Bied verschillende onderwerpen en activiteiten aan. Niet iedereen weet hoe ze beginnen met het verbeteren van hun fysieke en mentale gezondheid, en dat hoeft ook niet. Zorg ervoor dat elke medewerker kan beginnen met een onderwerp dat hen aanspreekt – op een niveau dat bij hen past.

 

Via OpenUp kunnen werknemers bijvoorbeeld eerst een online webinar over stress volgen, of een online cursus over gezond eten – naast het boeken van een gesprek met een lifestyle-expert of psycholoog.

 

4. Stimuleer groepsactiviteiten

 

Als je één tip wilt onthouden dan is het deze: organiseer activiteiten rondom welzijn zoveel mogelijk in groepsverband. Laat leidinggevenden hun teams aanmoedigen om samen een groepssessie of een cursus over bijvoorbeeld omgaan met emoties te volgen. 

 

Onderzoek toont namelijk aan dat een groepscontext de deelname aan welzijnsplatforms in de bouw-, techniek- en productiesector vergroot. Door samen mee te doen aan webinars, workshops en cursussen voelen medewerkers zich extra gemotiveerd, kunnen ze elkaar helpen én creëer je sneller een cultuur van gezondheid. Want dat is uiteindelijk het doel!

 

Lees verder 🚧 Bouwen aan een (mentaal) gezonde werkcultuur in de techniek-, productie- en bouwsector

 

5. Creëer ambassadeurs onder je werknemers

 

Sociale invloed is een krachtige manier om medewerkers te motiveren. Dus in het verlengde van tip 3: wij raden je aan om interne ambassadeurs voor mentaal welzijn aan te stellen. 

 

Naast het goede voorbeeld van leidinggevenden, kijken de meeste werknemers juist naar collega’s met een vergelijkbare functie. Als die positief over welzijn spreken en laten zien dat ze zelf profijt hebben van jullie welzijnsprogramma, motiveert dat anderen om het ook te proberen.

 

6. Timing is alles

 

Zorg ervoor dat je welzijnsplatform ook qua timing voor iedereen toegankelijk is. Organiseer je een groepsactiviteit, laat die dan soepel aansluiten op werktijden: plan het tijdens werktijd. Zo maak je duidelijk dat je niet verwacht dat werken aan hun mentale en fysieke welzijn iets is wat werknemers in hun eigen tijd moeten doen, maar dat het onderdeel uitmaakt van je cultuur.

 

Het is trouwens heel handig als jouw welzijnsprogramma naast live sessies ook online workshops of cursussen aanbiedt, die medewerkers individueel en op hun eigen tempo kunnen volgen. Die kunnen ze eventueel na werktijd volgen.

 

Tip 💡 Zorg ervoor dat online trajecten ook op mobiel goed werken, want niet iedereen heeft een eigen computer

Wil je op de hoogte blijven van mentaal welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

7. Mix it up: combineer mentaal en fysiek welzijn met andere onderwerpen

 

In de bouw, techniek en productie is veiligheid op de werkvloer minstens zo belangrijk als fysiek en mentaal welzijn. 

 

Combineer je welzijnsplatform of -programma daarom met terugkerende veiligheidstrainingen – een tip van de wetenschappers uit het onderzoek dat we eerder noemden. Het helpt bovendien om medewerkers tegelijk te herinneren aan het welzijnsprogramma als ze een veiligheidstraining volgen!

 

8. Doe aan interne promotie

 

Een belangrijk punt voor je HR-afdeling: vergeet ook het belang van interne communicatie en promotie van je platform voor mentaal welzijn niet. 

 

Zorg voor zichtbaarheid. Dus combineer regelmatig verwijzen naar je welzijnsplatform met het verspreiden fysiek promotiemateriaal, zoals pennen, posters of zelfs digitale schermen. En het lijkt misschien een inkopper, maar bied dat materiaal aan op een logische plek waar medewerkers veel komen en waar het opvalt. Bijvoorbeeld in de kantine, een verkleedruimte, bij kluisjes, in de lift.

 

Tip 💡 Met een QR-code op het promotiemateriaal kunnen werknemers de belangrijke links van je online welzijnsplatform altijd vinden, ook op mobiel!

 

9. Bied incentives

 

68% van de grote bedrijven maakt gebruik van incentives – extra prikkels – om werknemers te stimuleren om aan welzijnsprogramma’s deel te nemen, zo laat onderzoek van de Business Group on Health zien. 

 

 

Maak mentaal welzijn onderdeel van je werkcultuur in de bouw

 

Al die tips komen hierop neer: maak werken aan welzijn onderdeel van je cultuur. Door te investeren in het welzijn van medewerkers geef je al een duidelijk signaal af (dat je het belangrijk vindt dat iedereen lichamelijk en geestelijk goed in hun vel zit).

 

Met gezonde, gelukkige en productieve medewerkers tot gevolg. Ontdek wat OpenUp voor jouw bedrijf kan betekenen

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.