De ROI van welzijn: wat investeren in werkgeluk en welzijn oplevert

16 mei ‘23
5 min
Werkprestaties
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Paul Hessels
werkgeluk-verband-winstgevendheid
Er zijn al heel wat woorden gerept over mentaal welzijn op werk en werkgeluk. En met een reden, want er is een sterk verband tussen de winstgevendheid van een organisatie en het welzijn van de mensen die er werken. Investeren in mentaal welzijn brengt je organisatie op allerlei vlakken verder.

 

Een gezonde organisatie handelt op een manier waar iedereen baat bij heeft, van medewerkers en klanten tot aandeelhouders en de wereld om ons heen. Het is een plek waar de cultuur, omgeving en manier van werken, welzijn en veiligheid ten goede komt. Hoe zit dat?

 

Werkgeluk en winstgevendheid

 

Medewerkers die gelukkig zijn en zich zowel mentaal als fysiek goed voelen, zijn de spil van je bedrijf. Dat onderstreept ook hoogleraar Graham Lowe in zijn boek Creating Healthy Organisations

 

Maar er is een wederkerig verband tussen het welzijn en werkgeluk van de mensen en de prestaties en winstgevendheid van een organisatie. Als mensen gelukkig zijn, gaat het goed met een organisatie, maar tegelijkertijd is het ook makkelijker om gelukkig te zijn als het goed gaat. 

 

Stel het gaat niet goed met het bedrijf, je kunt niet genoeg mensen aannemen, de planning wordt krap en de druk voert op. In zo’n situatie is het uitdagender om een positief moraal hoog te houden. 

 

Het werkt dus twee kanten op: gelukkige mensen zorgen voor een succesvolle organisatie, maar een succesvolle organisatie zorgt ook voor gelukkige mensen. 

 

Zit de organisatie in een dip? Handel dan waakzaam. Stel je verwachtingen qua productiviteit, output en energie bij. Doe je dat niet, dan bestaat er een kans dat je in een neerwaartse spiraal belandt die enkel het tegenovergestelde teweeg brengt.

 

Externe druk en interne veerkracht

 

Als organisatie wil je die sweet spot vinden; het punt waarop uitdaging (externe druk, dat wat een bedrijf een medewerker oplegt) en draagkracht (interne veerkracht, de hoeveelheid druk die iemand aankan) in balans zijn.

Het is enerzijds belangrijk om de veerkracht van medewerkers te vergroten en anderzijds erop toe te zien dat de externe druk behapbaar blijft. Het vinden van de link tussen people, pressure en performance is de sleutel tot succes.

 

 

De ROI van welzijn: Welzijn heeft impact op werkprestaties en -geluk

 

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat ruim 60 procent van de medewerkers ooit te maken krijgt met mentale uitdagingen. Wat betekent dat ook een groot deel van jouw medewerkers hier, direct of indirect, mee kampt. 

 

En hoe iemand zich voelt, gaat hand in hand met hoe iemand presteert. Iemand die, om wat voor reden dan ook, kampt met mentale uitdagingen is niet zo energiek, scherp of productief als iemand die beter in zijn vel zit. Ons welzijn heeft impact op ons werkgeluk, onze betrokkenheid en onze prestaties. 

 

👉 Ook interessant: Waarom investeren in mentaal welzijn talent aantrekt (en hoe je dat doet) 

 

Die mentale uitdagingen kunnen uiteindelijk leiden tot productiviteitsverlies, verzuim en verloop van medewerkers. Onderzoek van Deloitte wijst uit dat 30 procent van het totale verzuim te maken heeft met mentaal welzijn en dat 70 procent van de medewerkers ondanks een verminderd mentaal welzijn toch naar werk gaat. Wat leidt tot productiviteitsverlies (presenteïsme).

 

Ruim de helft van de medewerkers verlaat op den duur het bedrijf waar ze werken vanwege hun mentaal welzijn en een gebrek aan de juiste begeleiding. 

 

De kosten van verminderd mentaal welzijn 

 

Deze statistieken liegen er niet om. Verminderd mentaal welzijn heeft effect op de werkprestaties en winstgevendheid van organisaties en kost organisaties geld. In 2021 zelfs 25 procent meer dan in 2019.

 

Een bedrijf is gemiddeld €1.500,- tot €2.500,- per medewerker per jaar kwijt aan de gevolgen van een gebrekkig mentaal welzijn, blijkt uit het onderzoek van Deloitte. Dat komt neer op jaarlijks zo’n €59 tot €63 miljard in totaal.

 

Wil je op de hoogte blijven van mentaal welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Investeren in mentaal welzijn

 

Mensen met mentale uitdagingen ervaren hun werk niet als positief. Uit het onderzoek van McKinsey blijkt dat bij een negatieve werkervaring de kans vier keer zo groot is dat medewerkers vertrekken.

 

Ook geeft de helft van de medewerkers aan zich op z’n minst enigszins opgebrand te voelen. Ze verwachten veranderingen te zien in de manier waarop hun werk is georganiseerd, vermeldt Deloitte. Investeren in mentaal welzijn en een positieve werkervaring is dus essentieel om medewerkers betrokken, gelukkig en gemotiveerd te houden en op de lange termijn verloop tegen te gaan. 

 

De Amerikaanse Jacob Morgan, adviseur en bestseller-auteur op het gebied van de toekomst van werk, onderlijnt dit. Hij benadrukt het belang van een positieve employee experience op het werkgeluk van medewerkers.

 

Uit onderzoek van de expert blijkt dat organisaties die investeren in een positieve omgeving, cultuur en aanpak niet alleen 40 procent minder verloop kennen, maar ook vier keer meer winst maken dan organisaties die dit niet doen. De belangrijkste aspecten voor die positieve ervaring? Dat zijn menselijkheid, passie, plezier en uitdaging.

 

 

Aan de slag met mentaal welzijn

 

Investeren in mentaal welzijn loont. Het maakt het verschil bij het binnenhalen, vasthouden en de prestaties van talent. Zorg dat je de juiste programma’s oplossingen in huis hebt om jouw medewerkers te voorzien van begeleiding in hun mentaal welzijn en werkprestaties en open het gesprek over mentaal welzijn.

 

Geef jouw medewerkers de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en mentale veerkracht op te bouwen met OpenUp. Alles onder één dak, altijd binnen handbereik. Boek een demo van 20 minuten.

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.