Een 7-daagse Kindness Challenge

12 feb ‘24
5 min
Relaties
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Clara Isabell Slawik
act-of-kindness-vriendelijkheid-challenge
Stel je een wereld voor waarin mensen naar elkaar glimlachen, vreemden de deur voor elkaar openhouden en je collega’s elke dag koffie voor je halen. Oké, we geven toe: het klinkt te mooi om waar te zijn en misschien is het dat ook.

 

Maar je kunt wel degelijk een verschil maken door ‘gewoon’ aardig te zijn, en dat is makkelijker dan je denkt! In dit artikel laten we de voordelen van vriendelijkheid zien, en delen we praktische tips voor meer vriendelijkheid in het dagelijks leven.

 

De kracht van aardig zijn: eenvoudig en aanstekelijk

 

Aardig zijn is een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen. Het is een natuurlijke eigenschap van mensen die weinig inspanning of middelen vereist en die we gemakkelijk in ons dagelijks leven tot uiting kunnen brengen. In tegenstelling tot andere bezigheden die veel tijd innemen en om planning vragen, nemen vriendelijke daden vaak maar enkele seconden in beslag en kunnen we ze verrichten terwijl we bezig zijn met onze dag.

 

Je kunt de deur voor iemand openhouden, een helpende hand bieden aan iemand op straat, of een collega een compliment geven voor zijn of haar harde werk. Een aardig gebaar kun je vrijwel altijd en overal maken, en behalve een kleine moeite kost het je niets!

 

Bovendien werkt aardig zijn aanstekelijk. We kennen allemaal dat gevoel van warmte en geluk dat ontstaat wanneer je iets aardigs doet voor iemand anders. Of het nu gaat om een eenvoudig compliment of een attente daad, vriendelijkheid kan iemands dag beter maken en ons eigen mentaal welzijn verbeteren. Zo heeft zowel de gever als de ontvanger er baat bij.

De link tussen aardig zijn en mentaal welzijn

Onderzoek heeft aangetoond dat vriendelijkheid onze stemming verbetert, ons gevoel van voldoening vergroot en goed is tegen stress. Aardig zijn voor een ander kan ook gevoelens van verbinding versterken. Wanneer we vriendelijk zijn, komt er ook oxytocine vrij, een geluksstofje in onze hersensen dat ons een goed gevoel geeft en stress vermindert.

 

💡 Lees meer over de kracht van aardig zijn, volgens de wetenschap

Wekelijkse challenge

 

Wanneer je aan vriendelijkheid denkt, denk je misschien niet meteen aan hoe dat eruit ziet in de praktijk. Hier zijn zeven eenvoudige en praktische ideeën om mee te beginnen tijdens de week van de Random Act of Kindness die je vervolgens ook onderdeel kunt maken van je dagelijks leven.

 

1. Maandag: laat een briefje achter

 

Een briefje met een paar bemoedigende woorden kan iemand een hart onder de riem steken, of het nu een vriend, familielid, of onbekende is. Schrijf iets aardigs op en leg het briefje op een plek waar ze het zullen zien. Je kunt ook een briefje achterlaten waarin je je waardering uit naar iemand die je heeft geholpen, zoals een leraar of een mentor. Je dankbaarheid uiten is een geweldige manier om anderen te erkennen en waarderen. (En, het brengt jou ook in een goede stemming)!

 

2. Dinsdag: pay it forward

 

Dit kan zo simpel zijn als een kop koffie kopen voor de persoon achter je in de rij of je zaterdagkrant voor anderen laten liggen in het café. Het hoeft geen groot gebaar te zijn. Een kleine daad van vrijgevigheid kan een groot verschil maken in iemands dag.

 

3. Woensdag: bied aan om iemand te helpen

 

Of het nu gaat om een oude buurman die hulp nodig heeft met de boodschappen of een collega die jouw hulp kan gebruiken bij een project, aanbieden om iemand te helpen is een simpele en betekenisvolle manier om vriendelijkheid te tonen.

 

Meer tips voor meer positiviteit? ☀️ Die vind je in onze praktische gids voor Positieve Psychologie

 

 

4. Donderdag: toon empathie door actief te luisteren

 

Actief luisteren is een krachtige daad van vriendelijkheid die iemand het gevoel kan geven dat ze gezien en gehoord worden. Door je volledig te richten op de ander en ze je onverdeelde aandacht te geven, biedt je een veilige en ondersteunende plek voor hen om gedachten en gevoelens te delen.

 

5. Vrijdag: geef een onbekende een compliment

 

Dit kan in de rij voor de kassa, of terwijl je wacht op je koffiebestelling. Of het nu een compliment is over wat iemand aan heeft of wat iemand uitstraalt, een oprecht compliment kan een grote invloed hebben op iemands stemming en gevoel van eigenwaarde. De sleutel is om het oprecht en natuurlijk te maken.

 

6. Zaterdag: verspreid vrolijkheid met een glimlach

 

Een glimlach is een universele taal waarmee we vreugde en vriendelijkheid verspreiden naar iedereen, waar dan ook. Glimlachen werkt ook aanstekelijk. Wanneer je zelf naar iemand lacht, is de kans groter dat zij teruglachen. Dit creëert een kettingreactie van positiviteit die ver kan reiken.

 

Wist je trouwens dat glimlachen een natuurlijke stemmingsverbeteraar is die ook ons eigen welzijn kan verhogen? Volgens een wereldwijd wetenschappelijk onderzoek, is dat precies wat er gebeurt wanneer we glimlachen.

 

7. Zondag: zet je in voor een ander

 

Gebruik een deel van je vrije tijd om iets voor een ander te doen, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Misschien is er een plaatselijke organisatie waar jouw hulp welkom is. Zo doe je niet alleen iets aardigs voor anderen, maar help je ook jezelf door het huis uit te gaan en iets betekenisvols te doen.

 

Dit zijn slechts een paar ideeën om je op weg te helpen om meer vriendelijkheid in je dagelijks leven te brengen. Als je het gevoel hebt dat je vastzit en wat inspiratie nodig hebt, overweeg dan om een doel te stellen om elke dag of week een bepaald aantal vriendelijke daden te verrichten, ongeacht hoe groot of klein. Dit kan je helpen je aandacht te focussen en van vriendelijkheid een gewoonte te maken.

 

Verspreid vriendelijkheid

 

In een wereld waarin negativiteit en stress alomtegenwoordig zijn, is het belangrijker dan ooit om ons mentaal welzijn voorop te stellen en vriendelijker te zijn naar onszelf en anderen, wanneer we maar kunnen. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop we elke dag vriendelijkheid kunnen verspreiden. Of het nu gaat om een oprecht compliment, actief luisteren of een ander eenvoudig gebaar, met aardig ijn kunnen we een domino-effect van meer positiviteit en compassie creëren.

 

Laten we onszelf uitdagen om bewuster aardig te zijn. Laten we ons best doen om empathie en waardering te tonen aan de mensen om ons heen. En, nog belangrijker, laten we er plezier in hebben! Je weet nooit welke positieve impact jouw vriendelijkheid kan hebben. Eén ding is zeker: het loont altijd.

De volgende Live Space - Begint over 7 dagen.
Relaties
Een goed gesprek: de kunst van echt luisteren
ma 03 jun 16:30 - 17:30 Europe/Amsterdam
Plekken beschikbaar · Groepssessie

Hoe vaak luister jij écht tijdens een gesprek? Maar al te vaak proberen we subtiel onze eigen mening door te drukken of de ander te overtuigen, met misverstanden tot gevolg.

Deze interactieve groepssessie is een uitnodiging om te ontdekken waarom écht luisteren soms zo lastig lijkt. En hoe je in plaats van proberen over te halen leert samenwerken met je gesprekspartner.

Aan de hand van handige oefeningen, theorie en discussies ga je aan de slag met je eigen communicatievalkuilen. Je leert het verschil tussen een boodschap sturen en ervoor zorgen dat die wordt begrepen, en oefent met oprecht luisteren.

Voor deze sessie vragen we je om je camera en microfoon aan te zetten, omdat het een interactieve sessie is en ieders deelname nodig is.

Aanmelden voor Space
Spaces to OpenUp

Je relaties met anderen verder verbeteren?

Leer van onze deskundigen in live masterclasses en online groepssessies.