De praktische gids naar het vinden van jouw doel

30 mei ‘22
4 min
Leefstijl
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Eva Rüger
“Al onze dromen kunnen uitkomen, als we maar de moed hebben ze na te jagen.” Zowel een quote van Walt Disney, als de belofte waarmee velen van ons zijn opgegroeid. Je kunt alles worden wat je maar wilt. Maar de vraag is: hoe weet je überhaupt wat je wil? Hoe droom je groot als je niet eens weet waarvan je droomt?

 

Het is de vraag die iedereen zichzelf weleens stelt: Wat wil ik in het leven? Psycholoog van OpenUp Eva Rüger neemt je mee in deze vraag. Waarom zijn we zo naarstig op zoek naar een antwoord? Hoe vind je dat? En wat als je het misschien wel nooit helemaal helder krijgt? 

 

De keuze is reuze

 

Vroeger bestond de wereld voornamelijk uit collectivistische culturen. Je was onderdeel van een gemeenschap en richtte je leven in volgens de sociale regels die er heersten. Tegenwoordig leven we veel individualistischer

 

We zijn autonoom, onafhankelijk en kiezen ons eigen, unieke pad. Met als resultaat: nog nooit in de geschiedenis der mensheid hebben we zoveel mogelijkheden gehad voor het inrichten van ons leven als nu. 

 

Aan de ene kant is die keuzevrijheid natuurlijk mooi. “Maar het brengt ook een bepaalde druk met zich mee”, vertelt Eva. “Je hebt het gevoel dat je alles uit je situatie moet halen.” 

 

Daar bovenop komt dat de levens van anderen nog nooit zo zichtbaar zijn geweest (hoi Instagram, hallo LinkedIn). “En ook dat levert druk op. Je ziet hoe anderen hun purpose ogenschijnlijk gevonden hebben, terwijl jij misschien nog aan het zwemmen bent.”

 

Waarom zijn we op zoek naar een doel in het leven?

 

“Weten wat je wil in het leven, is eigenlijk een fundamentele menselijke behoefte. Het geeft je richting, helderheid en het helpt je bij het maken van beslissingen”, legt Eva uit. 

 

“Mijn nichtje maakte bijvoorbeeld haar hele leven bewuste keuzes die haar zouden helpen om aangenomen te worden bij Geneeskunde. Ze zit inmiddels in jaar drie!” Dat is iets waar veel mensen naar verlangen.

 

5 stappen die je meer richting geven

 

Voordat je het zoekproces naar jouw richting in het leven kunt inrichten, zijn er een aantal praktische dingen die je kunt doen om een beeld te krijgen van jouw roeping.

 

 

1. Maak een vision board

 

Dit klinkt misschien kneuterig. Is het ook. Maar ook heel waardevol! Surf over het internet of blader door een fysiek tijdschrift, en knip en plak de dingen die jou aanspreken. Op een groot vel papier of op dit digitale papier

 

Leg jezelf niet te veel regels op, maar kijk eens waar jouw gedachte je heen brengen. Na een tijdje zie je dat er een verhaal ontstaat. Dat je patronen begint te herkennen. Dit geeft je inzicht in waar je hart daadwerkelijk naar verlangt. 

 

2. Scroll door je social media

 

Open je social media eens. Op welke verhalen en beelden reageer je? Waarover deel je zelf regelmatig? Wat spreekt je aan bij anderen? Ook dit geeft je inzicht in je intrinsieke interesses.

 

Daarnaast zou je eens kunnen nagaan wie van je connecties je bewondert, of op wie je stiekem zelfs jaloers bent. Wat trekt je zo in hen aan? 

 

Wil je beter leren begrijpen wat jouw waarden zijn? Ontdek wat jij belangrijk vindt in het leven

 

Eva: “Een vriendin van me volgde een aantal van lifers op Instagram. Iedere keer als ze hen zag, kreeg ze vlinders in haar buik. Inmiddels is ze zelf de trotse eigenaar van een campertje! Geweldig toch?”

 

Sidenote: wees je natuurlijk wel bewust van het feit dat alles er op sociale media vaak nét even wat mooier uitziet dan het in werkelijkheid is. 

 

3. Praat met mensen!

 

Niets leert je zoveel over hoe het is om een bepaald leven te leiden, dan praten met mensen die zo’n leven leiden. Ga het gesprek aan! Stuur de mensen die je bewondert dus vooral een berichtje of ze zin hebben in een kop koffie. Wie weet wat het je brengt.

 

4. Help anderen

 

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel tijd spenderen aan het helpen van anderen, een sterker gevoel van ‘purpose’ hebben. Een win-win situatie dus! Je helpt jezelf, door een ander te helpen. 

 

5. Wees dankbaar

 

Het oefenen van dankbaarheid geeft ook een gevoel van richting in het leven. Dankbaarheid activeert het beloningssysteem in onze hersenen. 

 

Een goede manier om dit te doen, is het bijhouden van een dagboek. Schrijf dagelijks op waar je die dag van hebt genoten. Waar kreeg je een voldaan gevoel van? Waar kijk je momenteel naar uit? Dit helpt je enerzijds dankbaar te zijn, anderzijds helpt het je ontdekken wat je wil. 

 

Hoe zorg je ervoor dat het vinden van je doel soepel verloopt?

 

“Het ging met vallen en opstaan, maar uiteindelijk ben ik erachter gekomen wat ik wil in het leven. Psycholoog zijn bij OpenUp natuurlijk”, lacht Eva. De volgende (meer procesmatige) tips komen voort uit Eva’s eigen zoektocht naar richting in haar leven en uit de wetenschap over dit thema. 

 

1. Werk aan je growth mindset

 

Het hebben van een ‘growth mindset’ is gecorreleerd met het ervaren van een doel in het leven. “Mensen met een groei mindset zijn continu op zoek naar mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Dit helpt jou niet alleen te achterhalen wat jouw doel in het leven is. Het helpt je ook dit doel te bereiken.” 

 

Lees meer: 6 manieren om uit je comfort zone en in je growth zone te stappen

 

2. Maak je doel klein

 

Vooruitkijken is lastig. Krijg je nou nachtmerries van de vraag ‘Hoe ziet jouw leven eruit over tien jaar?’, knip deze vraag dan op in kleinere stukjes. Die zijn makkelijker te beantwoorden. “Bedenk wat je graag wil in termen van je liefdesleven, je carrière, je sociale leven en je woning. En focus eens op het komende jaar in plaats van op de langere termijn.” 

 

“How we spend our days, is how we spend our lives” – Annie Dillard

 

3. Geniet van het proces

 

“Hoewel mijn eigen proces met horten en stoten ging, heb ik geleerd ervan te genieten door het proces als een groot avontuur te zien”, vertelt Eva. “Een avontuur van ontdekken, reflecteren op mijn keuzes en van vieren als ik erachter kwam wat ik níet wilde. Ook heel belangrijk.” 

 

Dus: wees nieuwsgierig. Ga erop uit in de wereld. Vraag vrienden of je op hun werk langs mag komen. Observeer. Bevraag. Maak notities. Drink koffie met mensen die interessante dingen doen. Of bier. Vraag vreemden en bekenden wat hen beweegt. Je komt er wel. 

 

4. Wees gerust, ook als het niet lukt

 

“Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat de zoektocht naar je doel niet lineair verloopt. Het gaat met ups en downs. Het is oké als je moeite hebt met het vinden van je doel”, zegt Eva. “Dat is menselijk. Zelfs mensen waarvan je denkt dat ze hun beste leven leven, twijfelen over delen van hun leven.”

 

Wees dus lief voor jezelf, ook als het even tegenzit. Eva: “Het leven zit vol onzekerheden. Het enige wat je kunt doen, is vertrouwen dat je de beste keuze maakt met de kennis die je vandaag hebt. Welke gevolgen je keuzes hebben voor de toekomst, weet je niet.” 

 

5. Laat het los

 

Je kunt er ook voor kiezen om te accepteren dat je nooit je doel in het leven hoeft te vinden. We groeien op met het idee dat je één carrière moet kiezen. Hoe vaak kreeg je als kind niet de vraag ‘Wat wil je later worden?’ 

 

Nou, misschien hoef je helemaal niks te kiezen, maar kun je van alles worden! Hoe? Emilie Wapnick vertelt het je in het boek ‘Hoe word je alles?’ Een aanrader als je niet kunt of wil kiezen.  

 

Zit je knel in je zoektocht naar richting in je leven? 🗺️ Eva en onze andere psychologen staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op. Het eerste consult is gratis.