Vaak is het zo dat iemand die inhoudelijk goed presteert, door groeit tot manager. Maar inhoudelijk sterk zijn maakt je niet direct een goede people manager. Leidinggeven is andere koek. De juiste begeleiding is daarom noodzakelijk om beginnend managers een kickstart te geven. Zo help je hen op weg in hun nieuwe rol.
Welke mentale shifts maken nieuwe managers door?
Manager worden is een leerzame en verrijkende ervaring. Je leert veel over jezelf en over anderen en krijgt meer verantwoordelijkheden. Dat brengt uiteraard de nodige uitdagingen met zich mee.
Met name in het begin, als er grote veranderingen plaatsvinden, kan dat stressvol zijn. Zo krijgen beginnende managers te maken met een verschuiving in relaties (ze staan ineens ‘boven’ collega’s), breiden de verantwoordelijkheden uit, hebben ze te maken met meer stakeholders en andere bedrijfspolitiek en moeten ze taken leren delegeren.
Dit betekent ook dat er mentale shifts plaatsvinden. Bij beginnende managers zien we vaak de volgende mentale uitdagingen:
- Onzekerheid over de eigen kwaliteiten als manager. En soms zelfs een ‘imposter syndroom’: het gevoel niet gekwalificeerd te zijn voor de rol.
- Een gevoel van eenzaamheid, omdat de relaties met collega’s plots veranderen. Het kan een tijdje duren voordat een beginnend manager diens nieuwe plek – en nieuwe verhoudingen met collega’s – heeft gevonden.
- Grote veranderingen vergen veel denkkracht en energie. Voor veel mensen zijn grote veranderingen bovendien stressvol.
- Ook het afstand nemen van taken die beginnende managers in hun vorige rol hadden, levert vaak stress op. De neiging om dan te gaan micromanagen, kan druk op relaties met collega’s leggen.
- Managers moeten meerdere ballen hooghouden. We zien vaak managers die als gevolg daarvan veel gaan overwerken en zo vermoeid raken.