Opeens manager: 6 mentale support-tips voor nieuwe managers

19 mrt ‘24
4 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Eva Rüger
tips-new-nieuwe-managers
Als je voor het eerst promotie maakt tot leidinggevende sta je plots voor een grote, nieuwe uitdaging. Want een goede manager ben je niet van de ene op de andere dag: dat leer je in de praktijk. En dat leerproces gaat vaak gepaard met gevoelens van twijfel en onzekerheid.

 

Want leidinggeven is een andere tak van sport. Misschien ben je doorgegroeid omdat je inhoudelijk heel goed bent in je baan, maar dat maakt je niet direct een goede people manager. Dus om een soepele start te maken in je nieuwe rol heb je de juiste begeleiding nodig, logisch. Daarom delen wij 6 praktische tips van onze psychologen om je op weg te helpen als manager.

 

Welke mentale shifts maak je door als nieuwe manager?

 

Manager worden is een leerzame en verrijkende ervaring. Je leert veel over jezelf en over anderen, en krijgt meer verantwoordelijkheden. Dat brengt uiteraard de nodige uitdagingen met zich mee. 

 

Met name in het begin, als er grote veranderingen plaatsvinden, kan dat stressvol zijn. Zo krijg je als beginnend manager te maken met een verschuiving in relaties (je staat opeens ‘boven’ collega’s), breiden je verantwoordelijkheden uit, krijg je te maken met meer stakeholders, bedrijfspolitiek en moet je leren delegeren. 

 

Dit betekent ook dat er een mentale shift plaatsvindt. Bij beginnend managers zien we vaak de volgende uitdagingen:

 

  • Onzekerheid over de eigen kwaliteiten als manager. En soms zelfs een ‘imposter syndroom’: het gevoel niet gekwalificeerd te zijn voor de rol. 
  • Een gevoel van eenzaamheid, omdat de relaties met collega’s plots veranderen. Het kan een tijdje duren voordat je als verse leidinggevende je nieuwe plek gevonden hebt – inclusief nieuwe verhoudingen met collega’s.
  • Grote veranderingen vergen veel denkkracht en energie. Voor veel mensen zijn grote veranderingen bovendien stressvol. 
  • Ook het afstand nemen van taken je in hun vorige rol had, levert vaak stress op. De neiging om dan te gaan micromanagen, kan druk op relaties met collega’s leggen. 
  • Je moet meerdere ballen hooghouden. We zien vaak managers die als gevolg daarvan veel gaan overwerken en zo opgebrand raken. 

 

Tip 💡 Last van onzekerheid of imposter syndroom in je nieuwe rol? Volg onze online cursus ‘Vol zelfvertrouwen aan het werk’

 

 

Tips: zo bescherm je jouw mentale welzijn in je nieuwe rol

 

Kortom: je komt als kersverse manager voor heel wat uitdagingen, nieuwe taken, andere verhoudingen en potentieel stressvolle situaties te staan. Wij geven je een aantal tips van onze psychologen mee voor mentale support als je begint in je spannende nieuwe functie:

 

1. Stel je open: deel, reflecteer en leer

 

Als je net komt kijken in de wereld van leidinggeven, is alles nieuw. Om te zorgen dat het je niet te veel wordt, heb je allereerst goede begeleiding nodig.

 

Dus stel jezelf open en deel je worstelingen, uitdagingen en twijfels met een mentor binnen jouw organisatie: een ervaren (oud-)collega, een van jouw leidinggevenden of een mede-manager. Plan regelmatige check-ins met je leidinggevende of mentor, om te beginnen bijvoorbeeld eens per week. Geef ook concreet aan waar je hulp bij nodig hebt, of advies bij zoekt. Later kun je de check-in frequentie eventueel omlaag schroeven.

 

Daarnaast kun je zelf veel leren: plan ook genoeg tijd in om te reflecteren. Blok bijvoorbeeld aan het einde van de week één uur waarin je terugkijkt op wat goed ging de afgelopen week, wat je hebt geleerd, en wat je aankomende week anders wilt aanpakken. En onthoud dat ergens mee worstelen geen teken van falen is, maar juist van groei (zie tip 6).

 

Tip 💡 Meer weten over hoe je je openstelt op de werkvloer? Volg ook de cursus ‘Mentaal welzijn bespreekbaar maken op het werk’

 

 

2. Ontwikkel je leiderschapsskills

 

Naast leren van anderen zijn er ook veel officiële kanalen om te groeien in je rol als leidinggevende. Schrijf jezelf in voor (externe) trainingen om je leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen, en jouw eigen managementstijl te ontdekken.

 

Vergeet ook niet om aanvullende cursussen te volgen over bijvoorbeeld omgaan met stress, time management, effectief communiceren en feedback geven.

 

3. Kweek mentale veerkracht

 

Je hebt veerkracht of weerbaarheid nodig om flexibel en vol vertrouwen om te gaan met de alledaagse uitdagingen op de werkvloer (en daarbuiten). Je kunt het zien als een voorraadje energie en flexibiliteit waar je uit kunt putten als het nodig is. Zoals wanneer je te maken krijgt met een lastige situatie, tegenslag, een onverwachte gebeurtenis of conflict op het werk

 

Die voorraad of ‘buffer’ kun je onder andere aanvullen door goed voor jezelf te zorgen (zie tip 4). Maar je kweekt ook veerkracht door meer te leren over thema’s als stress, zelfvertrouwen, goede relaties of psychologische veiligheid – bij jezelf en bij anderen.

 

Tip: wij bieden vanuit OpenUp allerlei nuttige cursussen, artikelen en video’s rondom 8 thema’s van welzijn.

 

4. Bewaak je grenzen en maak tijd voor jezelf

 

Natuurlijk ben je onder andere verantwoordelijk voor het werkgeluk en welzijn van je teamleden op het werk. Maar onthoud dat je daarbij je eigen werkplezier en mentale welzijn niet uit het oog hoeft te verliezen. Misschien voel je een grote drang om jezelf te bewijzen, en dat is normaal, maar zorg dat je eigen welzijn daardoor niet in de knel komt.

 

Herinner jezelf eraan om je grenzen te bewaken, voldoende vrij nemen, niet (te veel) door te werken in de avonduren en weekenden, en (te proberen om) ook tijd voor jezelf te maken in je agenda. Tijd voor hobby’s, beweging, sociale activiteiten en andere dingen die jou plezier en ontspanning geven.

 

Zo zorg je ervoor dat je beter in staat bent (en blijft) om je team goed te ondersteunen en veerkrachtig te leiden, en laat je bovendien het voorbeeld zien van een werkcultuur waarin hard werken in balans is met mentaal welzijn.

 

Lees ook 💆🏽‍♀️ Loskoppelen van je werk: 7 tips om je te helpen ontspannen

 

 

5. Vraag wijze raad aan anderen

 

Managers hebben net als alle andere werknemers iemand nodig om op terug te vallen. Iemand om je struikelblokken, twijfels en worstelingen mee te bespreken – en zo weer te kunnen groeien in je rol.

 

Informeer of er een intern buddy- of mentorprogramma bestaat in jouw organisatie voor (nieuwe en meer ervaren) managers. Of neem zelf het initiatief om een mentorprogramma op te zetten!

 

6. Weet: fouten maken hoort erbij

 

Fouten maken is menselijk. En als nieuwe manager is het onvermijdelijk dat je fouten gaat maken. Dus wees niet te streng voor jezelf: weet dat je het niet allemaal in één keer perfect hoeft te doen.

 

Normaliseer falen en leer jezelf een growth mindset aan, waarin je mag leren van je fouten. Zo ben je meteen een voorbeeld voor je teamleden, door te laten zien dat het oké is om iets niet te weten. Om soms overweldigd te zijn. En dat het belangrijk is om open te zijn over je fouten en in zo’n situatie support te zoeken. Dat kan bij HR zijn, een mentor, buddy of OpenUp.

De volgende Live Space - Begint over 25 dagen.
Werkprestaties
Gemotiveerd blijven: blaas je werkmotivatie nieuw leven in
di 21 mei 11:00 - 12:00 Europe/Amsterdam
Plekken beschikbaar - Groepssessie

Sommige dagen voel je je gemotiveerder voor je werk dan andere. Dat is heel normaal, je motivatie kan schommelen. Maar wat als je het steeds moeilijker vindt om gemotiveerd te blijven?

Ontdek de belangrijkste onderdelen van motivatie op je werk – of van een tijdelijk gebrek eraan. In deze interactieve groepssessie duik je in de psychologie achter motivatie, zoom je uit om je eigen motivatie beter te begrijpen en zet je een eerste stap om het nieuw leven in te blazen.

Wat kun je verwachten?

  • – Ontdek de 3 basisbehoeften achter menselijke motivatie
  • – Krijg inzicht in wat jouw motivatie bepaalt
  • – Zet een eerste stap richting meer motivatie in jouw werkomgeving

Voor deze sessie vragen we je om je camera en microfoon aan te zetten, omdat het een interactieve sessie is en ieders deelname nodig is.

Aanmelden voor Space
Spaces to OpenUp

Leer alles over mentaal welzijn op het werk

Doe meer praktische inzichten op in onze live groepssessies en online masterclasses.