En dan ben je opeens manager: zo support je nieuwe managers in hun rol - 6 tips

30 jan ‘23
3 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Eva Rüger
suddenly a manager
Iemand die manager wordt staat voor een grote, nieuwe uitdaging. Want een goede manager ben je niet van de één op de andere dag, dat leer je in de praktijk. Dat leerproces gaat vaak gepaard met gevoelens van twijfel en onzekerheid. Wat kun je als HR-professional doen om beginnende managers te ondersteunen in hun nieuwe rol? 

 

Vaak is het zo dat iemand die inhoudelijk goed presteert, door groeit tot manager. Maar inhoudelijk sterk zijn maakt je niet direct een goede people manager. Leidinggeven is andere koek. De juiste begeleiding is daarom noodzakelijk om beginnend managers een kickstart te geven. Zo help je hen op weg in hun nieuwe rol.

 

Welke mentale shifts maken nieuwe managers door?

 

Manager worden is een leerzame en verrijkende ervaring. Je leert veel over jezelf en over anderen en krijgt meer verantwoordelijkheden. Dat brengt uiteraard de nodige uitdagingen met zich mee. 

 

Met name in het begin, als er grote veranderingen plaatsvinden, kan dat stressvol zijn. Zo krijgen beginnende managers te maken met een verschuiving in relaties (ze staan ineens ‘boven’ collega’s), breiden de verantwoordelijkheden uit, hebben ze te maken met meer stakeholders en andere bedrijfspolitiek en moeten ze taken leren delegeren. 

 

Dit betekent ook dat er mentale shifts plaatsvinden. Bij beginnende managers zien we vaak de volgende mentale uitdagingen:

  • Onzekerheid over de eigen kwaliteiten als manager. En soms zelfs een ‘imposter syndroom’: het gevoel niet gekwalificeerd te zijn voor de rol. 
  • Een gevoel van eenzaamheid, omdat de relaties met collega’s plots veranderen. Het kan een tijdje duren voordat een beginnend manager diens nieuwe plek – en nieuwe verhoudingen met collega’s – heeft gevonden.
  • Grote veranderingen vergen veel denkkracht en energie. Voor veel mensen zijn grote veranderingen bovendien stressvol. 
  • Ook het afstand nemen van taken die beginnende managers in hun vorige rol hadden, levert vaak stress op. De neiging om dan te gaan micromanagen, kan druk op relaties met collega’s leggen. 
  • Managers moeten meerdere ballen hooghouden. We zien vaak managers die als gevolg daarvan veel gaan overwerken en zo vermoeid raken. 

 

Wil je op de hoogte blijven van mentaal gezondheid op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Hoe support je nieuwe managers in hun rol?

 

Kortom: iemand die net manager is geworden, wil je de juiste mentale support bieden. Onze psychologen vertellen wat je als HR professional of manager kunt betekenen in de begeleiding van deze leiders in spe.

 

1. Check regelmatig in en vraag hoe het gaat

 

Promoot open communicatie over eventuele uitdagingen waarmee nieuwe managers te maken krijgen. Laat in gesprekken merken dat uitdagingen geen teken zijn van falen, maar juist een teken van groei. Vraag hen ook expliciet wat ze van jou nodig hebben om het best in hun nieuwe rol te landen. 

 

Plan deze contactmomenten van tevoren in. Zo heeft de nieuwe manager tijd na te denken over uitdagingen of hulpvragen om te bespreken. Laat deze contactmomenten in het begin heel regelmatig – bijvoorbeeld wekelijks – plaatsvinden. Je kunt de frequentie omlaag schroeven als het goed gaat.

 

2. Bied de juiste training aan

 

Meld nieuwe managers aan voor (externe) trainingen waarin ze hun leiderschapskwaliteiten kunnen ontdekken en verbeteren. De juiste trainingen bieden goede handvatten waarmee iemand zijn eigen leiderschapsstijl kan ontwikkelen. Vergeet ook geen aanvullende trainingen aan te bieden, zoals omgaan met stress, time management en effectief communiceren.

 

3. Moedig hen aan om aan hun weerbaarheid te werken

 

Mentale weerbaarheid heb je nodig om met alledaagse uitdagingen om te gaan. OpenUp leert managers en medewerkers op verschillende manieren om mentaal veerkrachtiger te worden. 

 

Zie het als een gereedschapskist waaruit ze kunnen putten op de momenten dat ze dit nodig hebben. Denk aan mindfulness, masterclasses en groep sessies over topics als stress, zelfvertrouwen en relaties.

 

4. Stimuleer tijd en aandacht voor zichzelf

 

Managers zijn deels verantwoordelijk voor het geluk en de mentale gezondheid van werknemers. Daarbij moeten ze natuurlijk hun eigen geluk en mentale gezondheid niet uit het oog verliezen. Managers hebben mogelijk bewijsdrang, wat hun mentale gezondheid in de weg kan zitten. 

 

Herinner managers eraan hun grenzen te bewaken, voldoende vrij nemen, niet (te veel) werken in de weekenden en avonduren en voldoende tijd vrijmaken voor hobby’s en sociale activiteiten.

 

5. Moedig hen aan gezonde relaties te ontwikkelen

 

Managers hebben net als alle andere werknemers iemand nodig om op terug te vallen. Zo kunnen managers hun struikelblokken bespreken en hulp vragen om beter te worden. Zet daarom intern een buddy- of mentorprogramma op voor je managers. 

 

Ook externe organisaties kunnen de rol van klankbord of vangnet vaak vervullen. Denk aan de psychologen van OpenUp. 

 

7. Verzeker hen ervan dat fouten maken erbij hoort

 

Fouten maken is menselijk. En jonge managers gaan onherroepelijk fouten maken. Moedig falen – en daarvan leren – aan. 

 

Laat meer dan eens weten dat het oké is als iemand het niet meteen allemaal goed doet. Dat het oké is om iets niet te weten. Dat het oké is om overweldigd te zijn. En dat het belangrijk is om in die situaties support te zoeken. Zowel bij HR, een mentor, buddy of OpenUp.

 

👉🏼 Wil je meer weten over het ondersteunen van jouw (beginnende) team leads? Boek vrijblijvend een demo en ontdek hoe OpenUp kan helpen.

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.