Mentaal welzijn in consultancy: zo zorg je voor jouw medewerkers

23 mrt ‘23
5 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Clara Isabell Slawik

Consulting geeft je carrière een kickstart (zoals veel ervaring opdoen, jezelf snel ontwikkelen, een goed netwerk en je breed oriënteren), maar komt tegelijkertijd gepaard met een hoge werk- en prestatiedruk en lange werkdagen. En dat vraagt wat van je mentale welzijn. 

 

Hoe zorg je als HR of leidinggevende in deze prestatiegerichte cultuur voor het welzijn van je collega’s?

 

Mentaal welzijn en consulting

 

Consulting trekt gedreven en ambitieuze mensen. Mensen die houden van een snelle, dynamische werkomgeving, die zich snel willen ontwikkelen en zich willen bewijzen. Zogenaamde high-performers.

 

Maar in diezelfde prestatiegerichte omgeving zie je vaak dat het werk en de resultaten voorrang hebben op de mentale en fysieke gezondheid. 

 

Een uitdagende combinatie die ervoor zorgt dat mensen hun grenzen verleggen, over presteren en lange dagen maken zonder aan zichzelf te denken. 

 

Dat leidt tot mentale stress, oververmoeidheid en moeite met keuzes maken, hoe klein die keuze ook is. En op de lange termijn tot verzuim en een hoge omloopsnelheid van personeel. En dat doet niemand goed.

 

90 procent van de mensen denkt dat het aangeven van mentale uitdagingen carrièrekansen niet ten goede komt. 

 

Van prestatiegericht naar mensgericht

 

Mentaal welzijn is binnen de hiërarchische structuren en up-or-out-systemen van consultancies vaak een ondergeschoven kindje. 

 

En daar mag verandering in komen. Want hard werken, presteren en ambitie hoeven niet gelijk te staan aan stress, burn-out en verzuim.

 

Dat betekent dus niet dat high-performers minder streberig moeten zijn. Of hun doelen moeten bijstellen. Of dat je als bedrijf niet mag focussen op goede resultaten of targets. 

 

Het betekent wel dat je als HR goed wilt kijken naar de cultuur die binnen de organisatie heerst en het leiderschap dat wordt gevoerd. 

 

Wordt er naast die resultaten ook gekeken naar de menselijke kant van het werk? Kan men openlijk praten over de uitdagingen in hun werk? En heerst er psychologische veiligheid binnen de teams en organisatie als geheel? 

 

Zo support je medewerkers

 

Een prestatiegerichte omgeving is een omgeving waar de werkdruk hoog ligt en er veel van medewerkers wordt gevraagd. Zowel in tijd als in energie. Dat zal niet zo gauw veranderen en dat is ook oké. 

 

Maar het is daarom wel belangrijk dat je jouw medewerkers binnen die kaders de juist tools aanreikt om met die werk- en prestatiedruk om te kunnen gaan. Op die manier creëer je zo samen een cultuur waarin mensen zich veilig voelen om open over hun uitdagingen te praten en het aangeven als het niet goed gaat.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van geestelijke welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Dit doe je door de cultuur bij te schaven en leiderschap te stimuleren om te focussen op het mentaal welzijn van je personeel. Psycholoog Clara Isabell Slawik deelt een tips:

 

1. Creëer een open bedrijfscultuur

 

 

Een bedrijfscultuur waarin men open kan praten over gedachten, gevoelens en uitdagingen is een gezonde cultuur. Het zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen en langer bij je blijven werken.

 

In een open cultuur voelen mensen zich vrij om zichzelf te zijn en het te uiten als er een keer eens iets dwars zit. Belangrijk, omdat die openheid zorgt voor wederzijds begrip en vertrouwen. 

 

Voor het bouwen van een open bedrijfscultuur is het belangrijk dat je begrijpt en valideert hoe medewerkers zich voelen en wat ze nodig hebben (zoals zich gehoord en gezien voelen).

 

Zo is het heel normaal dat werk je gestrest maakt. Maar dat erkennen en proactief vragen hoe je medewerkers hierbij kunt ondersteunen, maakt het verschil. Een verschil dat mensen voelen.

 

Om mentaal welzijn volledig op te nemen in de cultuur, wil je het onderwerp regelmatig en proactief naar voren brengen. Eén keer over het onderwerp beginnen, is niet effectief. Maar regelmatig vragen stellen, de juiste oplossingen en middelen aandragen en leerzame en inspirerende evenementen organiseren, laat zien dat je het meent en jij je medewerkers voorop stelt.

 

Maak er een gewoonte van om over mentaal welzijn te praten. Ook al voelt dat in het begin misschien nog wat onwennig. Mensen hebben tijd en vertrouwen nodig om zich veilig genoeg te voelen en zich open op te stellen. Ook tijdens het bouwen aan de vernieuwde cultuur. Het duurt even voor medewerkers die nieuwe cultuur voelen, vertrouwen en erin meegaan. Maak er een patroon van, dan volgt de rest vanzelf.

 

Meer lezen: De impact van de bedrijfscultuur op de mentale gezondheid (en wat te doen)

 

2. Laat leiderschap het goede voorbeeld geven

 

 

Managers en leidinggevenden staan vooraan in het uitdragen van een open en gezonde bedrijfscultuur. 

 

Hoe? Door simpelweg het goede voorbeeld te geven en te leiden met gedrag in plaats van woorden. Door een rolmodel te zijn.

 

Want leading by example zorgt voor vertrouwen binnen het team, verhoogt de productiviteit en betrokkenheid van collega’s en bevordert een positieve cultuur. Een goed voorbeeld doet goed volgen.

 

Stimuleer het leiderschapsteam daarom om regelmatig over werkdruk en mentaal welzijn te praten, maar ook om pauzes te nemen, grenzen aan te geven en hun eigen mentaal welzijn prioriteit te geven. 

 

Door hier het voortouw in te nemen en – in team meetings en in één-op-één-gesprekken – zelf eerlijk en open over het thema te praten, wordt het onderwerp bespreekbaar en komt het tot leven. 

 

Het opent een gesprek dat anders vaak ongevoerd blijft en geeft medewerkers het vertrouwen dat zij ook pauzes mogen nemen en aan zichzelf mogen denken. 

 

Want als niemand over mentaal welzijn en mentale uitdagingen praat, heeft iedereen het idee dat ‘ie de enige is die ergens mee zit. Terwijl iedereen rondloopt met uitdagingen en gevoelens die stiekem voor ons allemaal heel herkenbaar zijn. 

 

Meer lezen: Zo betrek je managers in het creëren van een open bedrijfscultuur (7 tips voor HR)

 

3. Bied de juiste support

 

 

Helaas hebben we op de basisschool geen lessen in weerbaarheid of stressbestendigheid gekregen, waardoor we het onszelf aan moeten leren. En dat terwijl we ons ondertussen een weg proberen te banen door onze drukke levens heen.

 

Als werkgever kun je daarop inspringen en een belangrijke rol vervullen. Bied je medewerkers de juiste middelen om mentale veerkracht op te bouwen, zelfvertrouwen te ontwikkelen en stressbestendig te zijn. 

 

Dit kan van alles zijn: denk aan in-house trainingen, coachingsgesprekken met psychologen en mindfulness op werk. Er is geen one size fits all, en dat hoeft ook niet. Zolang iemand zich gesteund voelt en de optie heeft om aan zijn mentaal welzijn te werken als daar behoefte aan is!

 

4. Let op elkaar

 

 

Op de HR-afdeling heb je niet altijd door wat er binnen andere teams speelt. Vaak krijg je maar een tipje van de ijsberg mee. En ook al zou je willen dat het anders was, vaak heb je er simpelweg de tijd en resources niet voor om elke medewerker individueel in de gaten te kunnen houden.

 

Gelukkig hoeft dat ook niet als collega’s weten hoe ze op elkaar kunnen letten. Dat ze weten hoe je het herkent als iemand niet goed in zijn vel zit en hoe je een ander in zo’n geval kunt ondersteunen.

 

Daarnaast is ook het community-gevoel een belangrijk aspect van een gezonde en positieve cultuur. Collega’s voelen nog wel eens wat afstand tegenover elkaar, waardoor ze niet zo open tegen elkaar zijn als ze zouden willen.  

 

Geef trainingen over mentaal welzijn om collega’s te informeren. Of wijs ambassadeurs aan die een extra oogje in het zeil kunnen houden. 

 

5. Communiceer erover (en doe dat regelmatig)

 

 

 

Binnen grote bedrijven zijn vaak allerlei mogelijkheden beschikbaar die medewerkers helpen met hun welzijn. De keerzijde is dat medewerkers hier niet altijd van op de hoogte zijn.

 

Communiceer daarom regelmatig over welzijn op het werk en de beschikbare tools en services. Dit brengt zowel het onderwerp als ook de mogelijkheden weer opnieuw on top of mind en laat wederom zien dat het oké is om open te zijn.

 

👉 Meer weten over het creëren van een positieve bedrijfscultuur? De psychologen van OpenUp ondersteunen al meer dan 850 organisaties in Europa op het gebied van mentale gezondheid.

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.