Stel je voor: je wint een taart-eetwedstrijd en je prijs is meer taart. Zo kan het voelen om een high performer te zijn. Ze werken hard en als gevolg krijgen ze vaak meer werk. Dit heeft een prijskaartje, want mentale uitdagingen (waaronder burnout) komen vaker voor bij toppresteerders.
Wat kun je als HR-professional of management doen om mentale uitdagingen bij high performers te herkennen en te voorkomen? Deze vraag speelt in bijna iedere organisatie, maar in het bijzonder bij organisaties die veel high performers trekken. Denk aan consultancy kantoren, de advocatuur en organisaties in de financiële sector.
Waarom komt burnout vaker voor onder high performers?
Eén op de vijf toppresteerders heeft te maken met mentale uitdagingen. Is dat hun eigen schuld? Ze nemen toch zelf meer werk aan, jagen promoties na en werken vaker overuren?
Ja en nee.
Werkgewoontes van toppresteerders verklaren tot op zekere hoogte waarom ze vaker met mentale uitdagingen kampen. We zien bij OpenUp daarvoor de volgende redenen:
- Een triatlon volbrengen, de marathon lopen, de Kilimanjaro beklimmen: toppresteerders op werk zijn vaak ook toppresteerders in hun privéleven. Rust is daaraan ondergeschikt.
- Toppresteerders hebben een sterke bewijsdrang. Tegenover zichzelf en tegenover anderen. Ze willen telkens weer een beetje beter worden.
- Veel toppresteerders zijn perfectionistisch. Perfectionisten zijn vaker gestrest en hebben meer kans op depressies, faalangst en andere angststoornissen en burnout.
- Als je weet dat de klant veel geld betaalt voor je diensten, dan voel je druk om elke dag op het top van je kunnen te presteren. Een off-day (of een off-week) hebben, zit er voor je gevoel niet in. En dat legt druk op het mentaal welzijn.
Maar ook bedrijfsgewoontes leggen hen (vaak onbewust) druk op:
- Toppresteerders krijgen meer complexe projecten toegewezen.
- Als gevolg van het feit dat toppresteerders hard werken, krijgen ze vaak meer werk toegewezen.
- Van toppresteerders wordt vaak verwacht dat ze minder presterende collega’s ondersteunen.
- Toppresteerders worden vaker om hulp gevraagd voor zaken die buiten hun eigen werk vallen.
- In top tien-bedrijven geldt vaak een up-or-out-systeem (je maakt promotie of je wordt ontslagen) of strijden meerdere mensen voor dezelfde promotieplek.
- Overwerken (soms in extreme mate) wordt als normaal onderdeel van de rol beschouwd of zelfs toegejuicht.
- Er heerst een cultuur waarin gevoelens en uitdagingen vaak niet open worden besproken.
Hoe herken je mentale uitdagingen bij toppresteerders?
De makkelijkste manier om te zien dat iemand mentaal niet goed in z’n vel zit, is natuurlijk als diegene dat openlijk vertelt. Een cultuur waarin gevoelens openlijk worden besproken, is daarom belangrijk.
Veel bedrijven zijn daar nog niet. Het creëren van een open bedrijfscultuur gaat niet over één nacht ijs. Dat maakt het belangrijk dat je weet hoe je mentale uitdagingen of zelfs burnout bij iemand herkent.