AI en het mentale welzijn van je werknemers: 3 tips voor HR

25 jul ‘23
4 min
Werkprestaties
Zelfvertrouwen
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Britt Slief
De opkomst van AI is misschien wel de meest impactvolle technologische ontwikkeling van deze eeuw, die de manier waarop we werken permanent verandert. Omdat de toekomstige evolutie van AI nog onduidelijk is, brengt het veel onzekerheden met zich mee voor je werknemers.

 

Dus hoe stel je werknemers gerust te midden van technologische ontwikkelingen? Hoe moedig je ze aan om AI te omarmen? En nog belangrijker, hoe zorg je voor een veerkrachtig personeelsbestand dat is voorbereid op toekomstige veranderingen?

 

In dit artikel geven we praktische tips om je werknemers zowel gerust te stellen als voor te bereiden op de steeds snellere ontwikkelingen van AI – door een bedrijfscultuur van veerkracht te stimuleren.

Je werknemers voorbereiden op AI: 3 tips 

  1. Communiceren en geruststellen
  2. Train en experimenteer
  3. Cultiveer flexibiliteit en mentale veerkracht

Zorgen van werknemers over AI

 

Uit onderzoek van Boston Consulting Group blijkt dat 39% van de werknemers zich zorgen maakt over de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dat is niet zo verwonderlijk, want volgens de OESO zal de technologische ontwikkeling ertoe leiden dat 44% van de banen in de nabije toekomst gedeeltelijk of ingrijpend zal veranderen.

 

“Angst voor het onbekende kan ervoor zorgen dat je werknemers zich overweldigd voelen, of een verlies van controle ervaren. Je hoort de hele tijd over AI, maar je weet niet echt waar je moet beginnen”, legt psycholoog Britt Slief uit.

 

Wil je meer weten over AI? 🤖Lees AI en werk: de impact op jouw organisatie en het welzijn van je medewerkers

 

3 tips om je werknemers voor te bereiden op AI-ontwikkelingen

 

Als HR- of managementteam wil je je teams zo goed mogelijk ondersteunen bij hun zorgen over AI. Je kunt dit op drie manieren doen, die allemaal bijdragen aan een veerkrachtige bedrijfscultuur:

 

1. Communiceren en geruststellen 

 

Om je werknemers gerust te stellen, is het belangrijk om transparant te zijn over de veranderingen die AI met zich meebrengt. 

 

Open communicatie is een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde bedrijfscultuur.” Transparant zijn kweekt ook vertrouwen bij je werknemers. En dat is weer nodig voor draagvlak vanuit de hele organisatie zodra er dingen veranderen. Het helpt dan om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen”, voegt Britt Slief toe.

 

Welke concrete stappen kun je zetten?

 

  • Luister aandachtig naar de zorgen van je team over AI en wees je ervan bewust dat een one-size-fits-all aanpak niet effectief is. Percepties over AI kunnen aanzienlijk verschillen tussen teams en afdelingen, met name op basis van de aard van de rollen en hoe AI deze specifiek beïnvloedt. Leiders zijn bijvoorbeeld over het algemeen veel optimistischer over AI dan frontliniewerknemers (62% vs. 42%, volgens onderzoek van BCG). 
  • Laat managers proactief vragen naar iemands zorgen over AI, bijvoorbeeld 1-op-1 of in teambesprekingen.
  • Benadruk dat banen niet zomaar vervangen worden door technologie, maar dat technologie je teams dagelijks kan helpen.
  • Wees open over je eigen strategie met kunstmatige intelligentie. En als je AI-toepassingen gebruikt voor interne processen, bijvoorbeeld in HR, vraag dan altijd toestemming voor de gegevens van medewerkers.
  • Evalueer hoe je concreet kunt inspelen op de zorgen van je teams. Dit kan een training zijn (zie volgende tip), een informatiesessie met een kunstmatige intelligentie-expert of een bijeenkomst met een coach of deskundige psycholoog om eventuele stress als gevolg van deze veranderingen te verlichten.

Wil je op de hoogte blijven van mentaal welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

2. Train en stimuleer experimenten

 

Uit onderzoek van de Boston Consulting Group kwam duidelijk naar voren dat mensen met weinig ervaring met AI er eerder angstig en minder optimistisch over zijn. Maar tegelijkertijd is 61% van de werknemers ook nieuwsgierig naar AI.

 

“Het antwoord op angst voor het onbekende, is werknemers vertrouwd maken met AI-technologie,” legt psycholoog Britt uit. “Waarschijnlijk weten veel mensen niet goed hoe ze het moeten gebruiken.” 

 

Welke concrete stappen kun je nemen?

 

  • Zorg voor training over hoe je AI-tools (veilig) kunt gebruiken.
  • Stimuleer je medewerkers om te onderzoeken hoe AI-toepassingen hun werk makkelijker, sneller of interessanter kunnen maken, bijvoorbeeld met een externe cursus of in een interne ‘AI-werkgroep’.
  • Vergeet ook het belang van de praktijk niet. Britt voegt als tip toe: “Naast informatie krijgen over AI, kan het helpen om het in de praktijk aan het werk te zien.” 

 

Je kunt medewerkers zelf laten oefenen met het gebruik van generatieve AI zoals ChatGPT – bijvoorbeeld om een rapport te schrijven – of een paar tips met elkaar delen in een maandelijkse bijeenkomst. En als HR, IT of de data-afdeling in je organisatie een nieuwe technologie gaat gebruiken, geef dan een (online) demonstratie aan collega’s. 

 

Het goede voorbeeld geven is ook essentieel. HR-managers en alle leidinggevenden in de organisatie zouden ook moeten experimenteren met- en leren van generatieve AI, voordat ze andere medewerkers aanmoedigen om dit ook te doen.

 

 

3. Bevorder flexibiliteit en mentale veerkracht

 

Een gezonde bedrijfscultuur waarin je positiviteit en vertrouwen cultiveert, zal je medewerkers ook helpen om te gaan met snelle veranderingen op het werk. Zoals de opkomst van AI.

 

Mentale veerkracht betekent dat je je niet uit het lood laat slaan door omstandigheden. Een veerkrachtige medewerker erkent dat we kunnen groeien door verandering. Die persoon kan zich ook zorgen maken, maar heeft het zelfvertrouwen om mee te buigen en uitdagingen aan te gaan.

 

Je bouwt aan een veerkrachtige organisatie door medewerkers te helpen actief te werken aan hun mentale welzijn. En natuurlijk helpt het als je hier ook middelen voor beschikbaar stelt, zoals een online platform voor mentaal welzijn.

 

Welke concrete stappen kun je zetten?

 

 

  • Leid met een op sterke punten gebaseerde aanpak: Leiderschap op basis van sterke punten is het vermogen om je eigen sterke punten en die van je teamleden te identificeren en daar optimaal gebruik van te maken. Als het gaat om het bevorderen van veerkracht, is het focussen op sterke punten essentieel omdat het werknemers in staat stelt om te versnellen in hun expertisegebieden.
  • Moedig zelfzorg aan: Moedig werknemers actief aan om tijdens de werkdag tijd vrij te maken voor zelfzorg. Dit kan onder andere door het bevorderen van grenzen tussen werk en privé, het aanbieden van flexibele werkschema’s, het ondersteunen van werknemers bij het doen van fysieke activiteiten (zoals wandelbijeenkomsten, een fitnessvergoeding of fiets-naar-het-werk programma’s) en door werknemers het juiste platform te bieden om hun mentale welzijn te ondersteunen. 
  • Bouw een intern ondersteuningsnetwerk voor je teams: Je team omringen met positieve, ondersteunende mentoren is een grote stap in het opbouwen van een veerkrachtigere organisatie.  71% van de werknemers met een mentor zegt dat hun bedrijf hen goede kansen biedt om verder te komen in hun carrière, vergeleken met 47% van de werknemers zonder mentor.
  • Stel realistische doelen met je werknemers: Werknemers die doelstellingen hebben om naartoe te werken, groeien consequent in zelfvertrouwen en veerkracht met elke mijlpaal die ze bereiken. Met behulp van een constructieve aanpak voor het stellen van doelen, kunnen managers een gestage voortgang van doelen vaststellen en aanmoedigen, terwijl werknemers gemotiveerd blijven en bij elke stap vooruitgang boeken. Om medewerkers niet te overweldigen, kunnen managers kleinere, haalbare mijlpalen stellen en de voortgang regelmatig controleren. 

 

Meer weten over veerkracht? 👉 Zo creëer je een veerkrachtige cultuur die goed is voor het welzijn van je organisatie

 

Vervolgstappen om het mentale welzijn van werknemers te ondersteunen met de komst van AI

 

Om werknemers voor te bereiden op de vooruitgang van AI is inzet, training en bovenal het geven van prioriteit aan mentaal welzijn nodig om een veerkrachtig personeelsbestand te creëren. 

Ontdek meer over het aanbieden van OpenUp aan je werknemers, waarmee je ze toegang geeft tot onbeperkte 1:1 sessies met psychologen, een breed aanbod aan zelfhulp content, mindfulness en meer.

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.