Wat betekent zingeving?

28 nov ‘23
1 min
Zingeving

Wat is je doel in het leven? Dat is misschien wel de belangrijkste vraag van ons bestaan. Een richting of doel hebben in het leven – iets waar je voor uit bed komt en wat je energie geeft – is van grote invloed op je mentale welzijn. Maar hoe vind je zo’n doel? En hoe zorg je ervoor dat je jouw richting niet kwijtraakt in het leven van alledag?

 

Het belang van een doel in het leven

 

Het vinden van een doel betekent op zoek gaan naar wat jij belangrijk vindt in het leven. Oftewel jouw waarden: de dingen die betekenis geven aan waar je je dagelijks mee bezig houdt en het de moeite waard maken. Een doel is de drijvende kracht achter je beslissingen en acties, en leidt je naar een leven dat past bij wie jij bent

 

Zingeving is geen doel op zich: het is als het ware het kompas dat je helpt om je weg te vinden in het leven.

 

Uitdagingen in zingeving

 

Ben je op zoek naar een doel in het leven, dan heb je misschien vragen als:

  • “Ik wil doen van wat me echt gelukkig maakt”
  • “Wat vind ik belangrijk (op dit punt) in mijn leven?”
  • “Het voelt alsof ik vast zit en ik wil een positieve verandering maken, maar weet niet waar ik moet beginnen”

 

De link tussen zingeving en mentaal welzijn

 

Als je een duidelijk doel of richting voor ogen hebt, zorgt dat voor meer geluk, vreugde en voldoening in het leven. En dat is goed voor je mentale welzijn. Je kunt immers pas een gelukkig leven leiden als dat leven past bij wat jij belangrijk vindt. 

 

Een sterk gevoel van zingeving geeft extra diepte alles wat je doet en meemaakt. Het helpt je om keuzes te maken, vergroot je wilskracht en zelfvertrouwen en vermindert een gevoel van doelloosheid of ontevredenheid. Het hebben van een doel vergroot je veerkracht als je voor onverwachte gebeurtenissen, uitdagingen of moeilijke keuzes komt te staan. 

check-in-image-NL
Check-in

Hoe sterk is jouw gevoel van richting in het leven?

Krijg binnen 2 minuten inzicht met een check-in.