Wat is een gezonde levensstijl?

28 nov ‘23
1 min
Leefstijl

De keuzes die jij dagelijks maakt in je levensstijl hebben een enorme invloed op hoe je in je vel zit. Een gezonde manier van leven speelt een cruciale rol in je mentale welzijn en je veerkracht. Maar wat is een gezonde levensstijl? En hoe start je met het kweken van gezonde dagelijkse gewoonten?

 

Het belang van je levensstijl

 

Je levensstijl bestaat uit de gewoonten die je in het dagelijks leven volgt. Het is de optelsom van de keuzes die je elke dag weer maakt in je eetpatroon, beweging, balans tussen werk en ontspanning, en hoe je je vrije tijd besteedt. Voeding, een goede nachtrust en beweging zijn bijvoorbeeld belangrijke onderdelen van je dagelijkse routine – en dus ook van je manier van leven.

 

Wil je je levensstijl verbeteren? Een paar onderwerpen waar je aan kunt werken:

 

De link tussen lifestyle en mentaal welzijn

Je levensstijl heeft een grote invloed op je algehele welzijn. Je kent vast het gezegde ‘een gezonde geest in een gezond lichaam‘ wel. Uiteindelijk bepalen de keuzes die je dagelijks maakt hoe je je voelt – zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

 

Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat toont onderzoek in de psychologie en geneeskunde steeds vaker aan. Hoe je met je lichaam omgaat, beïnvloedt ook je gedachten, gevoelens en veerkracht – net zoals je mentale gesteldheid zich uit in lichamelijke signalen. Daarom kun je, als je veel mentale of emotionele stress ervaart, ook last krijgen van fysieke klachten. 

 

Andersom kan een ongezonde manier van leven – met (te) veel werken, een ongebalanceerd voedingspatroon, gebrek aan beweging en weinig ontspanning – bijdragen aan stress, burn-out en verminderd welzijn.

check-in-image-NL
Check-in

Hoe gezond leef jij op dit moment?

Doe onze check-in en krijg binnen 2 minuten inzicht.