Zo hou je die gezonde levensstijl wél vol: 9 tips

16 jun ‘21
4 min
Leefstijl
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Jan Helder
gezonde-levensstijl

Gezond eten, voldoende bewegen, op tijd je laptop dicht doen en vaker tijd maken voor een wandeling met een goede vriend –  we nemen ons allemaal wel eens voor om onszelf structureel gezondere gewoontes aan te wennen. Psycholoog Jasmijn Eerenberg legt uit waarom we deze veranderingen soms maar lastig kunnen bewerkstelligen én vertelt hoe je er beter in wordt.  

 

Hoe hou je jouw gezonde voornemens vol?

 

‘Het is een vraag die in veel therapeutische gesprekken terugkomt: als je weet dat iets goed voor je is, waarom is het dan toch vaak zo lastig om het vol te houden?

 

Nu is het zo dat de vraag meerdere antwoorden heeft – er is vaak niet één reden waarom het moeilijk is om goede gewoontes te integreren in je leven.

 

Wat sowieso voor veel mensen geldt: we willen graag te veel, te snel. Dat betekent dat we onszelf, wanneer we graag dingen willen veranderen, meteen rigoureuze doelen stellen – bijvoorbeeld alleen nog maar gezond eten of vier keer per week sporten. Vaak vragen we dan ook nog van onszelf dat het meteen lukt dit rigoureuze doel te halen.

 

Op zich is dit mooi, want het betekent dat er een enorme motivatie is om iets te veranderen. Het blijkt alleen vaak niet goed te werken. Een duurzaam resultaat, of je nu wilt afvallen of eerder naar bed wil gaan, rust eigenlijk altijd op balans en het maken van kleine stappen.

 

En dat is niet: alleen nog maar gezond eten of vier keer per week sporten. Maar: iedere dag nog maar één snoepmoment. Of iedere week één keer langer bewegen, bijvoorbeeld met een wandeling.  

 

Ook interessant 🙌🏼 Bewegen op jouw manier: zo vind je de sport die bij je past

 

 

Korte termijn vs. lange termijn aanpak van je levensstijl

 

Behalve het stellen van de grote doelen, kunnen bepaalde negatieve overtuigingen je ook in de weg staan bij het nastreven van een gezondere levensstijl.

 

Denk bijvoorbeeld aan een rookverslaving. Op langere termijn zijn de voordelen van stoppen voor alle rokers heel duidelijk: je verlaagt het risico op ernstige ziektes, je conditie verbetert, je voelt je fitter, je ruikt frisser en je huid ziet er beter uit. Het lastige is dat er op korte termijn natuurlijk ontwenning in het verschiet ligt, inclusief mogelijke ontwenningsverschijnselen.

 

Daarnaast kun je bang zijn dat je het ‘meditatieve moment’ van de sigaret gaat missen, of het sociale aspect van roken, of het effect dat nicotine op je heeft. Dit kan tot de overtuiging leiden dat stoppen tot veel stress en gemis zal leiden, en dat korte termijneffect botst met het lange termijnvoordeel van stoppen. Het resultaat: je stopt nog maar even niet. 

 

 

9 tips om een andere levensstijl wel vol te houden

 

Een voornemen om gezonder te leven: dat is altijd goed, maar niet altijd even makkelijk om vol te houden. Behalve onze neiging om te veel verandering in één keer te willen, en om een korte termijneffect zwaarder te laten wegen dan een lange termijneffect, kun je ook nog in de valkuil vallen om jezelf met anderen te vergelijken (en dan teleurgesteld te zijn in jezelf) of om in alles-of- niets-denken te vervallen.

 

Dat maakt het structureel volhouden van een gezondere levensstijl een uitdaging, maar absoluut niet onmogelijk. Met deze 9 tips is de kans groter dat het je wél lukt:

 

1. Stel een realistisch en duidelijk doel

 

Ga daarbij uit van balans: het moet niet te onprettig zijn om te doen, anders hou je het niet vol. Maak het doel concreet: bepaal wat je precies wel of niet gaat doen, waar dit plaatsvindt, hoe vaak het plaatsvindt en met wie.

 

Vraag jezelf daarna af: hoe haalbaar is dit doel voor jou? Wanneer je ongeveer op 80% haalbaarheid zit, dan is het doel uitdagend maar realistisch: dat is goed! (Gebruik bij het bepalen van je doel bijvoorbeeld de SMART-methode.)

 

2. Schrijf je plan op én hou je voortgang bij

 

Blijf jezelf motiveren door je doel als plan in je agenda te zetten. Hou in je agenda ook je progressie bij, door jezelf bijvoorbeeld iedere dag een cijfer te geven. Hierdoor zie je precies welke vooruitgang je maakt – en dat werkt motiverend. 

 

3. Ontdek je obstakels

 

Probeer scherp te krijgen welke korte termijneffecten je tegenhouden bij het volhouden van je gezonde voornemen. Bijvoorbeeld: angst voor spanningen en stress wanneer je wilt stoppen met roken.

 

Vraag jezelf af: Wat houdt je tegen om je doel te bereiken? Wat zijn eventueel belemmerende overtuigingen? En op welke momenten gaat het mis? 

 

4. Maak een plan om met die obstakels om te gaan

 

Ok: je bent bang voor spanning en stress wanneer je stopt met roken. Wat doe je als die hindernis zich straks inderdaad aandient? Maak een als-dan plan en formuleer zo concreet mogelijk wat je doet als er een hindernis op je pad komt. Zoals: ik voel straks stress bij het niet-roken, ik neem dan eerst een slokje water, ga dan een stukje lopen en bel ondertussen een vriend. 

 

5. Focus op het positieve 

 

Schrijf op: wat zijn je drijfveren voor het nastreven van een gezonder voornemen, en wat levert het je op de lange termijn op? Welke voldoening ligt in het verschiet, en waarom past dat goed bij jou?  

 

6. Train een growth mindset

 

Een fixed mindset is een manier van denken die statisch is – volgens vaste overtuigingen. Een voorbeeld van een fixed mindset is: Ik kan het niet. Een growth mindset gaat over een manier van denken die flexibel is, en hangt dus samen met de overtuiging dat je ergens in kunt groeien.

 

Een voorbeeld van een growth mindset is: ik kan het nog niet. Een growth mindset kun je trainen, en dat kan heel behulpzaam zijn bij het overnemen  van  een nieuwe levensstijl. Denk eens aan alle keren dat je dacht dat je iets niet kon, en het later toch leerde. Besef: die ontwikkeling kun je nu ook doormaken.

 

7. Deel je plan met anderen

 

Sociale steun en betrokkenheid werkt heel goed als stok achter de deur. Laat je familie of vrienden weten dat je jezelf een doel gesteld hebt, en op welke manier je dat wilt bereiken. Zijn er mensen die met je mee willen doen? Dat werkt helemaal stimulerend. 

 

8. Wees niet te streng voor jezelf

 

Lukt het een keer niet? Niet erg. Morgen is er weer een dag. Wees niet te streng voor jezelf en straf jezelf niet als je je een keer laat gaan. Spreek jezelf positief toe en blijf weg bij het alles-of-niets-denken. 

 

9. Vier het als je je doelen haalt!

 

Een week minder gesnoept? Twee weken lekker gesport? Al een maand niet gerookt? Verwen jezelf! Een heerlijke massage, een mooi boek of een bos bloemen voor op tafel: een beloning als het je lukt om je doel te behalen geeft je een extra stimulans om je gezonde levensstijl vol te houden.

De volgende Live Space - Begint over 4 dagen.
Leefstijl
Voeding en mentaal welzijn
di 23 apr 14:00 - 15:00 Europe/Madrid
Plekken beschikbaar - Groepssessie

Je bent wat je eet! Het is vast geen verrassing dat voeding invloed heeft op ons energieniveau, ons humeur en ons welzijn.

Duik samen met Roos London, diëtist en lifestyle expert bij OpenUp, dieper in de relatie tussen voeding en mentaal welzijn. In deze groepssessie ontwikkel je meer bewustzijn over je relatie met voedsel, je eetgedrag en doe je oefeningen voor intuïtief eten.

Voor deze sessie vragen we je om je camera en microfoon aan te zetten, omdat het een interactieve sessie is waarvoor ieders deelname nodig is.

Aanmelden voor Space
Spaces to OpenUp

Blijf werken aan een gezonde levensstijl

Volg een live groepssessie of masterclass voor praktische tips van onze lifestyle-experts.