5 misvattingen over het vinden van richting in je leven (op werk en daarbuiten)

20 jun ‘23
3 min
Zingeving
Lisanne van Marrewijk
Gecontroleerd door psycholoog Lili Thoelen
illustratie van meisje die richting vindt in haar leven

Veel mensen zoeken naar een bepaalde betekenis in het leven. Dat wat een vuurtje in je aanwakkert, waarvoor je je bed uitkomt en wat je gelukkig maakt. Logisch, want begrijpen wat je waarden zijn, geeft richting aan je leven en daarmee een gevoel van nut, zin en voldoening.

 

Deze misverstanden weerhouden ons er -onnodig- van om onze waarden na te streven en meer richting te vinden (en helpen we graag de wereld uit).

 

1. Als je eenmaal weet wat je wilt, kun je stoppen met onderzoeken wat je belangrijk vindt

 

Weten wat jij belangrijk vindt en wat jouw waarden zijn, heb je niet in één gesprek met een psycholoog of een ochtendje goed nadenken volledig helder. “Het is een echt levensonderzoek”, vertelde psycholoog Jasmijn Eerenberg al eerder

 

Zoiets heeft tijd nodig om te landen en vorm te krijgen. Daarnaast kan jouw koers gedurende je leven veranderen. Waar je vijf jaar geleden nog graag een leven in het buitenland wilde opbouwen, kun je daar nu heel anders over denken.

 

Of dacht je toen je jonger was dat je jouw carrière belangrijk vond, maar merk je nu dat je meer waarde hecht aan je tijd doorbrengen met je gezin. 

 

Door de ervaringen die je opdoet en de mensen die je leert kennen over de tijd heen, veranderen jouw beeld van de toekomst en daarmee jouw waarden.

 

Dat jij nu doet wat je wilt, betekent dus niet dat dit over vijf jaar nog steeds de richting is die je op wilt. Dat maakt het belangrijk om regelmatig stil te staan en te reflecteren of je nog het pad bewandelt dat je wilt bewandelen.

 

💡 Richting geven aan je leven? Gebruik de tips in dit artikel: Een psycholoog legt uit: hoe vind je (meer) betekenis?

 

 

2. Als je naar je waarden leeft, ben je altijd gemotiveerd

 

In ons hoofd maken we situaties, herinneringen en verwachtingen groter en intenser dan ze in werkelijkheid zijn. Zo wordt vaak gedacht dat je, als je eenmaal weet wat jou drijft, altijd gemotiveerd bent en met een glimlach naar je werkt gaat. We overschatten de impact ervan.

 

Leven naar je waarden geeft een gevoel van bevrediging en nuttigheid, maar er zullen altijd dagen zijn dat je er even geen zin in hebt of kracht voor hebt. Dat je motivatie ver te zoeken is en je jezelf een grote schop onder je kont moet geven om iets te doen.

 

Jouw motivatie wordt bepaald door meer dingen dan enkel de waarden die je nastreeft. Sommige factoren zijn persoonsgebonden (zoals je zelfvertrouwen en vaardigheden) andere factoren zijn omgevingsgebonden (denk aan de mensen om je heen of een overvolle to-do-lijst) en soms ben je gewoon moe.

 

Een waarde geeft richting aan je leven. Een leven dat soms uitdagend kan zijn. Dus ook als je je waarden nastreeft, kun je ongemotiveerd zijn. Wat je dan kunt doen? Met compassie naar jezelf kijken en geduld hebben. Motivatie is fluïde, het komt wel weer terug.

 

3. Je waarden vinden kost veel tijd en moeite

 

Ontdekken wat jij belangrijk vindt en daarvoor gaan staan klinkt als iets waar je veel tijd in moet stoppen. Het gaat immers over de richting van je leven, dus dat kost vast en zeker de nodige inspanning, toch?

 

Dat is niet per se waar. Je kunt het onderzoeken van jouw waarden zo klein of groot maken als je zelf wilt. Het is geen vaststaand gegeven dat dit altijd veel tijd moet kosten. Wat wel klopt is dat het een proces is, iets waar je je op frequente basis bewust van wilt zijn (zie misvatting 1)

 

Sommigen raadplegen hun waarden op grote momenten, zoals keuzes of veranderingen. Je waarden geven je dan richting. Anderen vinden het fijn om regelmatig te checken of hun leven in lijn is met hun waarden. Het belangrijkste is dat je jezelf van tijd tot tijd afvraagt wat belangrijk voor je is, zo vaak als jou helpt je koers te blijven volgen.

 

4. Je moet je leven omgooien als je weet wat je wilt

 

Als je richting aan je leven geeft, betekent dat niet dat je alles radicaal anders moet doen. Het kan zijn dat je onbewust al meer naar je waarden leeft dan gedacht. Daarnaast helpt het om te beginnen met het nemen van kleine stappen die je richting jouw waarden bewegen. Het zijn juist die kleine stapjes die uiteindelijk een grote verandering teweegbrengen.

 

Het hoeft ook niet te betekenen dat je van baan moet wisselen als je opmerkt dat jouw waarde ‘avontuur’ niet past bij jouw kantoorbaan. Je kunt jouw waarde ook tot uiting brengen buiten werk om door op avontuur te gaan in het weekend of ‘s avonds na werk.

 

Of stel dat je veel waarde hecht aan je gezondheid, maar er iets gebeurd waardoor het lastig voor je wordt om te bewegen en gezond te eten. Dat je jouw waarde minder kunt nastreven, betekent niet dat je dan alles moet laten varen. Zet weer kleine stappen, zodat je kunt toewerken naar een levensstijl die past bij jouw waarde.

 

Jouw waarden kunnen overigens ook verschillen per levensgebied. Misschien vind je op werk wel hele andere waarden belangrijk (innovatief, creatief en kwaliteit) dan thuis (stabiliteit, familie en warmte). 

 

5. Je moet weten wat je wilt

 

Weten welke richting je op wilt in je leven helpt je om keuzes te maken en – daar is ‘ie weer – dat  is bevredigend. Heel fijn, maar dat betekent niet dat je moet weten wat je wilt. Het is helemaal oké als je geen idee hebt, of geen behoefte hebt aan die richting. 

 

Elk mens is anders en jij dus ook. Wat werkt voor een ander hoeft niet voor jou te werken. Misschien ontstaat op een later moment wel de behoefte om meer in lijn te leven met wat jij belangrijk vindt. En dan weet jij in elk geval waar je kunt beginnen.

 

💡 Ook interessant: Hoe breng je jouw persoonlijke waarden in balans met de verwachtingen van anderen?

Hoe wil jij OpenUp gebruiken?

Groepssessies

Interactieve groepssessies en masterclasses om ervaringen te delen en praktische inzichten op te doen

Boek Space
1:1 sessies

Gemakkelijk toegang tot online sessies & chats met een gecertificeerde psycholoog, wanneer je wilt.

Boek consult
Zelfbegeleiding

Online cursussen & self-care materialen voor het verbeteren van je mentaal welzijn in je eigen tempo.

Ontdek meer