Dit is waarom de natuur goed is voor je welzijn

16 nov ‘23
5 min
Leefstijl
Lisanne Buisman
Gecontroleerd door lifestyle expert Aäron Spapens
We leven in een wereld met constante prikkels van apparaten, beeldschermen en andere technologie. Dan kun je de verbinding met de natuur een beetje kwijtraken, zeker als je ook in een stedelijke omgeving woont.

 

En dat terwijl een groene omgeving grote voordelen heeft voor je welzijn, zowel fysiek als mentaal. Een helende werking dus – of je nu een rondje wandelt door het park, een mooie wandeling in het bos maakt of gaat uitwaaien op het strand.

 

Wat is de invloed van de natuur op ons welzijn? En hoe kun je meer natuur in je leven brengen voor een gelukkiger, gezonder bestaan? Dat lees je in dit artikel.

De invloed van de natuur op je fysieke gezondheid

 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor je lichamelijke én je mentale gezondheid. We bespreken eerst de voordelen voor je lichaam, daarna die voor je geest.

 

1. Het stimuleert lichaamsbeweging

Je kunt kiezen voor een rustige wandeling of voor buitensporten als fietsen, zwemmen of surfen. Maar wat je buiten ook doet: in de natuur zijn is automatisch ook een reden om te bewegen.

 

Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht en een kleinere kans op hart- en vaatziekten, maar verbetert ook je kracht, flexibiliteit en je fysieke welzijn in het algemeen.

 

2. Lager risico op chronische aandoeningen

Tijd doorbrengen in de natuur wordt in verband gebracht met een verminderde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes (bron: Environmental Science and Technology). Door de combinatie van meer lichaamsbeweging, minder stress en schonere lucht draagt een groene omgeving bij aan een betere lichamelijke gezondheid.

 

3. De natuur verbetert je immuunsysteem

Heb je weleens gehoord van het Japanse ‘bosbaden’ of shinrin yoku? Dat betekent letterlijk: ‘in een bosrijke omgeving zijn’. Onderzoek daarnaar laat zien dat blootstelling aan een groene omgeving ook leidt tot een sterkere immuunrespons

 

Dat komt omdat in de natuur zijn de activiteit van een bepaald type witte bloedcellen in je lichaam verhoogt, je zogenaamde ‘killercellen’. Die bloedcellen stimuleren de productie van eiwitten die ontstekingsremmend werken. Daarnaast worden we door tijd buiten door te brengen blootgesteld aan vitamine D uit zonlicht, dat ook je immuunsysteem ondersteunt en van belang is voor gezonde botten.

Feitje 💡 In Japan is bosbaden een standaard therapie in de preventieve gezondheidszorg. Verschillende studies tonen aan dat het een positief effect heeft op slaapkwaliteit, stemming, concentratievermogen en stressniveaus.

De link tussen natuur en mentaal welzijn

 

Je kent het gevoel vast: een middag uitwaaien op het strand of banjeren door het bos lucht op. Je hoofd lijkt leger en je voelt je misschien lichamelijk moe, maar geestelijk voldaan. Het staat vast dat de natuur helpt tegen stress en goed is voor je humeur, hersenen en geluksgevoel.

 

Er zijn zelfs aanwijzingen dat je door te bewegen in een natuurlijke omgeving, de kans op mentale problemen met een groter percentage vermindert dan met sporten in een binnenruimte. En dit zijn andere voordelen van een groene omgeving voor je geestelijke gestel 👇

 

1. Minder stress en spanning

Een groene omgeving werkt als een natuurlijk tegengif tegen alledaagse stress: het wordt in verband gebracht met een lager niveau van cortisol, het ‘stresshormoon’. En daarnaast vermindert tijd doorbrengen in de natuur de symptomen van stress en angst en zorgt het in het algemeen voor een meer ontspannen lichaam. 

 

Kortom, de natuur heeft een rustgevend effect en daarmee kan het je helpen om je ook mentaal meer in balans te voelen. In een wereld waarin we op een gemiddelde dag te maken krijgen met heel wat kleine stressmomenten, kan dat zeker geen kwaad!

 

2. Beter humeur en groter geluksgevoel

Onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in het groen je humeur kan verbeteren, geluksgevoelens kan vergroten en zelfs depressieve symptomen kan verminderen. Over het algemeen helpt de combinatie van frisse lucht, de schoonheid en de rust van de natuur om je stemming te verbeteren.

 

3. Beter functioneren van je brein

Tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving wordt geassocieerd met hogere concentratie, meer creativiteit en een beter probleemoplossend vermogen. En dat leidt uiteindelijk tot betere cognitieve prestaties.

 

Dat is ook niet gek: onze hersenen worden in het moderne leven de hele dag door geconfronteerd met berichten, informatie en andere prikkels. De natuur biedt een welkome adempauze van die constante stroom aan informatie die we moeten verwerken. Ons hoofd kan even in ‘stand-by’, om te ontspannen en weer op te laden.

 

Zo breng je meer natuur in je dagelijks leven

 

Het is niet altijd makkelijk om de tijd te vinden om genoeg tijd door te brengen in de natuur. Zeker niet als je in de stad woont, voor je werk niet buiten komt, het wintertijd is of je gewoon een drukke agenda hebt. 

 

Dus hoe integreer je meer groen in je dagelijkse leven? Wij delen een paar praktische tips.

 

Tip 1. Maak bewust tijd om naar buiten te gaan

De voordelen hierboven bewijzen het: genoeg buiten zijn is echt belangrijk om goed in je vel te zitten. Bovendien helpt daglicht in de winter om je natuurlijke dag- en nachtritme te beschermen en zo om beter te slapen.

 

Zie de natuur dus als een belangrijk onderdeel van je levensstijl en maak er tijd voor. Dat kan op een vaste dag in de week zijn, bijvoorbeeld elke woensdagavond een rondje hardlopen of elke zondagmiddag een mooie wandeling. Maar 10 minuten per dag helpt ook al (zie tip 2 👇).

 

 

Tip 2. Combineer het nuttige met het aangename

Vind je het lastig om genoeg tijd in de buitenlucht door te brengen, maar wil je dat wel graag vaker doen? Maak het dan zo makkelijk of leuk mogelijk voor jezelf – of allebei.

 

Kijk of je activiteiten die je sowieso al doet, kunt combineren met meer groen (als het weer en je conditie het toelaten). Een paar voorbeelden:

  • Loop of fiets naar je werk (of naar de trein of bus)
  • Probeer boodschappen en andere inkopen vaker lopend of op de fiets te doen
  • Bijpraten met een vriend, vriendin of collega? Ga voor een wandelafspraak (ook een telefoongesprek kun je combineren met wandelen)
  • Sport je binnen? Misschien kun je een vergelijkbare work-out ook buiten doen (bijvoorbeeld een bootcamp of buiten rennen in plaats van op de loopband)
  • Woon je in de stad? Maak de route die je normaal loopt of fietst groener, door een rustigere weg met meer bomen te kiezen of er een lus door het park aan toe te voegen

 Goed om te weten 🌳 Een groene omgeving hoeft niet per se een groot park of natuurgebied te zijn. Uitzicht op alleen groene bladeren van bomen of gras helpt al tegen stress 

 

 

Bonustip: beoefen mindfulness in de natuur

 

Wist je dat je ook kunt oefenen met mindfulness door in de natuur te zijn? Juist in een natuurlijke omgeving kun je je aandacht eenvoudiger richten op alle geluiden, kleuren en schoonheid om je heen. En het voordeel is dat je door mindfulness met natuur te combineren extra ontspant!

 

🌿 Probeer onze mindful wandelmeditatie (15 min)

 

 

Aan de basis van onze blogs staan medische bronnen en wetenschappelijk onderzoek, hoewel die hier niet allemaal worden geciteerd. De redactie van OpenUp en onze lifestyle-experts doen voor het schrijven uitgebreid bronnenonderzoek. Wil je meer weten over onze bronnen? Neem gerust contact met ons op.

De volgende Live Space - Begint over 26 dagen.
Leefstijl
Voeding en mentaal welzijn
di 25 jun 15:00 - 16:00 Europe/Amsterdam
Plekken beschikbaar · Groepssessie

Je bent wat je eet! Het is vast geen verrassing dat voeding invloed heeft op ons energieniveau, ons humeur en ons welzijn.

Duik samen met Roos London, diëtist en lifestyle expert bij OpenUp, dieper in de relatie tussen voeding en mentaal welzijn. In deze groepssessie ontwikkel je meer bewustzijn over je relatie met voedsel, je eetgedrag en doe je oefeningen voor intuïtief eten.

Voor deze sessie vragen we je om je camera en microfoon aan te zetten, omdat het een interactieve sessie is waarvoor ieders deelname nodig is.

Aanmelden voor Space
Spaces to OpenUp

Meer weten over een gezonde levensstijl?

Leer van onze experts in online masterclasses en groepssessies.