Werkprestaties in een notendop

27 nov ‘23
2 min
Werkprestaties

Voel je je verbonden met wat je doet, gesteund door je collega’s, trots op je werk? Je werkplezier heeft een grote invloed op je mentale welzijn. Je inzetten op het werk kan je energie geven en je helpen om het beste uit jezelf te halen.

 

Het belang van werkprestaties

 

Bij werkprestaties draait het niet alleen om het halen van doelen, deadlines en het afvinken van taken. Het gaat erom dat je tot je recht komt in de baan waarin je werkt, en voldoening haalt uit je dagelijkse bezigheden.

 

Met werkprestaties bedoelen we je vermogen om jouw eigen doelen te bereiken, bij te dragen aan het succes van een organisatie en jezelf te ontwikkelen. En zet je echt vol in op je carrière, dan betekent het ook hoe je de top bereikt door consequent je beste werk te leveren en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

 

Het mooiste is als je daarnaast in je werk iets van betekenis of zingeving vindt. Een groot deel van werkplezier wordt ook bepaald door je ‘waarom’: de dingen die je belangrijk vindt, waar je je graag voor inzet en voldoening uit haalt. Zo komen in het begrip werkprestaties je vaardigheden, motivatie en je inzet op het werk samen.

 

Uitdagingen die je kunt hebben in je werk

  • “Ik heb soms moeite om te focussen op m’n werk”
  • “Wat kan ik doen om gemotiveerd te blijven?”
  • “Hoe gebruik ik mijn tijd zo slim mogelijk, zodat ik productiever en gelukkiger ben op het werk?”
  • “Hoe ga ik om met verandering op de werkplek en ontwikkel ik een growth mindset?”

 

De invloed van werkprestaties op je mentale welzijn

De meeste mensen besteden een groot deel van hun tijd als volwassene aan werken, dus het is niet gek dat werkprestaties een grote invloed hebben op je mentale welzijn. 

 

Het geeft een voldaan gevoel om productief te zijn, in een positieve omgeving te werken en beloond te worden voor iets waar je goed in bent. Werk geeft structuur aan je dag. En met iets zinvols bezig zijn beïnvloedt ook grotendeels hoe energiek en gemotiveerd je op een gemiddelde dag bent.

 

Over het algemeen bestaan je werkbehoeften uit 3 belangrijke elementen: een gevoel van autonomie, competentie en verbinding. Maar werkplezier en -prestaties zijn altijd afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Iedereen volgt zijn eigen pad naar een carriere met voldoende voldoening en uitdaging.

check-in-image-NL
Check-in

Welk effect heeft jouw werk op je welzijn?

Krijg in 2 minuten inzicht met onze check-in.