Wat is mindfulness of bewust leven?

27 nov ‘23
2 min
Mindfulness

Leven in plaats van geleefd worden. In het hier en nu, met volledige aandacht voor het moment. Wie wil dat nu niet? Het goede nieuws is dat het kan: door te oefenen met mindfulness leer je om bewuster te leven.

 

Definitie van mindfulness

 

In de basis betekent mindfulness met volledige aandacht bij het huidige moment zijn – en dat te observeren zonder oordeel. ‘Mindful’ is Engels voor ‘aandachtig’ of ‘bewust’ zijn. Bij mindfulness draait het om je bewust worden van je gedachten, gevoelens en gewaarwordingen. 

 

Door mindfulness te oefenen leer je ook om je ervaringen te observeren. Zonder oordeel en zonder ze te proberen te veranderen. 

 

Zo kom je meer in verbinding met je eigen ervaringen en gedachten, maar ook met je omgeving. Het helpt je bij meer acceptatie van je innerlijke wereld, je situatie en van de mensen om je heen.

 

Manieren om mindfulness te beoefenen

Mindfulness is zeker niet hetzelfde als met je ogen dicht op een matje zitten te mediteren. Er zijn meerdere manieren om mindfulness te beoefenen:

 

  • Bewust ademhalen
  • ‘Mindful’ of aandachtig observeren
  • Bewustzijn van gedachten

 

En wat voor alle vormen van mindfulness geldt is: de enige manier om bewuster te leren leven is regelmatig oefenen! Het gaat niet om perfectie, maar om het proces

 

De link tussen mindfulness en mentaal welzijn

Mindfulness is onlosmakelijk verbonden met mentaal welzijn. Door mindfulness te beoefenen kun je stress, angst en depressie verminderen. Het verbetert je omgang met emoties, concentratie en zelfbewustzijn. 

 

Kortom, mindfulness is een krachtig hulpmiddel om je te helpen werken aan een rustigere geest en een leven in balans.

check-in-image-NL
Check in bij jezelf

Hoe bewust leef jij op dit moment?

Doe onze check-in en krijg binnen 2 minuten inzicht.