Zo bied je medewerkers steun bij de situatie in Gaza en Israël

12 okt ‘23
3 min
Werkprestaties
Redactie OpenUp
Gecontroleerd door psycholoog Lili Thoelen
Ways to support your employees affected by the events in Israel and Palestine

De huidige situatie in Israël en Palestina kan een grote impact hebben op sommigen van je teamleden, vooral als ze iemand zijn of kennen die uit de regio’s komt. Het is belangrijk om als werkgever, teamleider of manager de impact van de situatie op het mentale welzijn van je werknemers te begrijpen.

 

Door een luisterend oor te bieden, te zorgen voor hulp en een betrokken omgeving kun je collega’s al tot grote steun zijn. Hieronder kijken we naar meer manieren om je werknemers emotioneel en mentaal te ondersteunen bij deze situatie.

 

1. Creëer een veilige omgeving om je open te stellen

 

In tijden van crisis, rampen of conflicten, is het onmisbaar om collega’s te laten zien dat je om ze geeft. Je kunt dit doen door proactief het gesprek te openen over de gebeurtenissen.

 

Benader collega’s die door de situatie getroffen zijn persoonlijk. Maak bijvoorbeeld aan het begin van een 1-op-1 gesprek tijd om te horen hoe het met iemand gaat op persoonlijk vlak. Vraag hoe diegene zich voelt. Luister, toon empathie, stel open vragen en laat je teamlid weten dat je er voor hen bent.

 

Je kunt ook in teamvergaderingen tijd vrijmaken om de situatie te bespreken. Zo geef je een duidelijk signaal af dat het oké is dat iedereen over de situatie praat en elkaar steunt.

 

2. Luister actief

 

Iedereen ervaart emoties anders. Wil je weten hoe een collega zich voelt, probeer dan actief te luisteren. Dat is een manier om je medeleven te tonen en zonder oordeel te luisteren naar hoe iemand zich voelt.

 

Het belangrijkste is om gewoon te luisteren, zonder meteen met oplossingen te komen of je eigen ervaring te delen. Wees empathisch, focus op het begrijpen van wat iemand zegt zonder je volgende vraag al klaar te hebben, en stel open vragen zonder in te vullen. 

 

Je kunt andere teamleden ook aanmoedigen om hetzelfde te doen voor hun collega’s. Er gewoon voor iemand zijn om te horen hoe het met ze gaat, kan al veel steun bieden en iemands zorgen tijdelijk verlichten.

 

3. Erken wat er is gebeurd

 

Wanneer er iets ingrijpends gebeurt met een grote impact op het leven van je medewerkers, is het belangrijk om die gebeurtenis niet te negeren. Erken en communiceer over wat er is gebeurd, en maak duidelijk dat je begrijpt hoe zwaar of moeilijk de situatie is.

 

Je kunt ervoor kiezen om een steunbetuiging te sturen vanuit individuele managers en teamleiders, HR of hoger management. Zo’n gebaar zorgt ervoor dat je werknemers zich gesteund voelen – en gezien als mensen.

 

Laat medewerkers ook weten waar ze extra hulp kunnen krijgen als ze dat nodig hebben.

 

4. Bied flexibiliteit

 

In tijden van crisis is een flexibele werkomgeving belangrijker dan ooit. Probeer flexibel te zijn met werktijden en deadlines voor collega’s die door de situatie geraakt zijn. Als dat niet kan, kijk dan of je een regeling kunt vinden voor (speciaal) verlof.

 

Als jullie ambitieuze doelen of KPI’s hebben, plan dan een gesprek met je teamlid om de verwachtingen bij te stellen en meer realistische doelen te bespreken.

 

En merk je dat een collega moeite heeft met het halen van targets of deadlines? Behandel iemand even menselijk en begripvol als je zelf graag behandeld zou willen worden in een moeilijke situatie. 

 

Moedig collega’s aan om goed voor zichzelf en hun mentale welzijn te zorgen. Deel bijvoorbeeld dit artikel.

 

5. Bied bronnen voor hulp & begeleiding

 

Sommige gebeurtenissen hebben helaas nog langdurige gevolgen. Zorg er daarom voor dat je werknemers ook op de lange termijn blijft ondersteunen. Dat sommige conflicten niet meer in het nieuws zijn, betekent niet dat ze geen impact meer hebben op het leven van collega’s.

 

Blijf regelmatig inchecken om te vragen hoe het met collega’s gaat. Je kunt teamleden ook aanraden om te praten met een psycholoog.

 

En merk je dat medewerkers die geraakt zijn door de gebeurtenissen blijven worstelen met hun mentale welzijn? Bied dan hulpmiddelen aan voor ondersteuning op de lange termijn, zoals OpenUp.