Hoe je kunt omgaan met de situatie in Gaza en Israël

11 okt ‘23
3 min
Stress en piekeren
Lisanne Buisman
Gecontroleerd door psycholoog Lili Thoelen
tips-to-cope-with-catastrophe-conflict-or-other-current-events
De recente gebeurtenissen in Israël en Palestina kunnen grote impact op je hebben. Misschien kom je er vandaan, of heb je nog familie, vrienden of bekenden wonen in de getroffen gebieden. Of misschien doet het op een andere manier veel met je. Je kunt verdriet voelen, onmacht, woede, wanhoop, angst, rouw of alles tegelijk.

 

Wat je situatie ook is, ons team van psychologen legt uit hoe je steun vindt en kunt omgaan met je zorgen, gedachten en gevoelens.

 

Tips om met je zorgen en emoties om te gaan

 

1. Zorg goed voor jezelf

 

Het lijkt misschien tegenstrijdig als andere mensen in gevaar zijn. Maar je kunt er pas zijn voor anderen als je zelf stabiel bent. Zorg dus goed voor je eigen lichaam en geest.

 

Ervaar je veel onrust of merk je dat je het lastig vindt om tijd voor jezelf te maken? Let dan in elk geval op de basis. Probeer regelmatig en gezond te eten, op vaste tijden – ook als je minder honger hebt. En houd zoveel mogelijk vast aan een ritme. Dat hoeft niet je oude routine te zijn, maar als je met hevige emoties te maken hebt, kan vasthouden aan een deel van je dagelijkse ritme helpen om een gevoel van ‘normaal’ te houden – waardoor je je rustiger kunt voelen.

 

Probeer tussendoor genoeg beweging en momenten van rust te vinden. Zeker als je slechter slaapt door alles wat er speelt, is het belangrijk om tijd te maken voor dingen die je opvrolijken en waarvan je ontspant. Zet een fijne serie of podcast op, luister naar muziek of lees een boek. 

 

Gaat er veel door je hoofd? 💆
Volg deze geleide ademoefening tegen angst (10 min)

 

 

2. Zoek steun bij je gemeenschap, vrienden en familie

 

Doe je verhaal, lucht je hart, deel je zorgen. Je hoeft je emoties niet alleen te verwerken. Zoek de steun op van vrienden, familie of van een lokale gemeenschap als die er is. 

 

Kortom: praat met mensen – of het nu in fysieke aanwezigheid is, via de telefoon of een videogesprek. Luister naar elkaar en troost elkaar. En als je niet kunt praten over wat je voelt, helpt het al om simpelweg mensen om je heen te hebben.

 

 

3. Beperk je nieuwsconsumptie

 

Merk je dat nieuws over de situatie telkens veel bij je losmaakt? Probeer de hoeveelheid nieuwsberichten die je leest zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk wil je graag weten wat er aan de hand is, dat is begrijpelijk, maar beperk het aantal keren dat je het nieuws checkt tot een paar keer per dag

 

Kies één medium dat je vertrouwt, zoals een krant of website, en volg alleen dat medium. Het kan ook helpen om push-notificaties uit te zetten.

 

4. Uit je gevoelens

 

Zolang er nog veel nieuwe gebeurtenissen plaatsvinden in Israël en Palestina, gaan gesprekken vooral over de situatie zelf. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij hoe we ons erdoor voelen

 

Stop je zorgen en emoties niet weg, maar maak ruimte om ze te voelen. Tijd voor jezelf maken kan daarbij helpen, en erover praten. Vraag ook aan anderen: ‘Hoe voel je je?’. Door het gesprek te openen over de invloed die de situatie heeft op hoe jij je voelt, kun je een deel van je zorgen kwijt. En je komt er misschien achter dat anderen uit je omgeving jouw gevoel delen, zodat je steun bij elkaar kunt vinden. 

 

Ervaar je hevige emoties, zoals angst dat een dierbare in gevaar is? Sta het jezelf dan vooral toe om te huilen, schreeuwen en verdrietig te zijn. En keer daarna terug naar tip 1 en 2. Maak je normaal je hoofd leeg met rondje wandelen, sporten, koken of erover praten met iemand die je lief is? Doe dat dan vooral. Misschien voelt het onwennig, maar gun het jezelf als je je er beter door voelt.

 

Weten hoe je collega’s of anderen tot steun kunt zijn? ❤️‍🩹 Lees verder over collega’s ondersteunen bij een ramp of ingrijpende gebeurtenis

 

 

5. Praat met een professional

 

Om op het vorige punt verder te gaan: weet dat het normaal is om een achtbaan aan emoties te voelen. Of niet zo goed te weten wat je precies voelt, behalve onrust. Onthoud dat wat je ook voelt geen lineair proces is, dus geef jezelf de tijd.

 

En wil je graag je verhaal kwijt aan een professional? Of zoek je hulp bij het verwerken en onder controle krijgen van je emoties? Praat met een psycholoog.

1:1 sessie

Praat met een erkend psycholoog

Krijg 1-op-1 begeleiding van een online psycholoog. Plan een gratis eerste sessie.