De OpenUp van… Michiel Muller

31 aug ‘22
6 min
Werkprestaties
Mindfulness
Gijs Coppens
michiel-muller
In de rubriek ‘De OpenUp van ..’ vertelt iemand openhartig over zijn leven. Onderwerpen als zingeving, bewustwording, twijfels en inzichten komen voorbij. En hoe speelt psychologie een rol in hun leven? We vragen het in deze aflevering aan Michiel Muller, ondernemer en co-founder van Picnic.
 

Hoe gaat het met je, Michiel?

 

“Het gaat goed met me, dank je wel. Afgelopen jaar was enorm druk en ondanks Corona gelukkig ook met mooie ontwikkelingen en activiteiten, dat geeft me energie. Zo hebben we deze week in september ons vijfjarig bestaan gevierd met onder meer een gigantische live TV-show en allerlei kleinere festiviteiten. Er is daarnaast van alles gaande en in ontwikkeling bij Picnic, zoals onze verdere uitbreidings merk en een door ons te bouwen voedselbos, stuk voor stuk mooie projecten waar ik erg veel positiviteit uit kan putten.

“Zolang dingen niet écht ontsporen, is het allemaal te overzien.”

Uiteraard gaat het als ondernemer niet altijd van een leien dakje, het hoort erbij dat er soms dingen verkeerd gaan. Daar weet ik alles van, maar inmiddels heb ik – gelukkig in dat opzicht – genoeg grijze haren en ervaring zodat ik goed kan inschatten wat écht een probleem is, en wat niet. Zolang dingen niet écht ontsporen, is het allemaal te overzien. Ondernemen is ook risico nemen en dan moet je onzekerheid eigenlijk ook leuk vinden.”

 

Waar ligt voor jou de grens tussen druk en te druk, wordt het ook wel eens te veel?

 

“Het druk zijn hoort erbij en een stuk stress ook. Hard werken vind ik erg leuk, als je daar ook iets mee bereikt. Het gaat mis wanneer je te lang in die stress blijft hangen, wanneer je niet meer kunt terugschakelen naar een relaxt gevoel. De stress gaat zich dan opstapelen, dat is de killer.

“Mijn lichaam vertelt me direct wanneer ik gas terug moet nemen”

Wanneer het mij te druk wordt, merk ik dat direct in mijn lijf. Ik heb vroeger ooit een whiplash opgelopen in mijn diensttijd. Daar heb ik nu geen last meer van, tenzij ik te lang achter elkaar veel te druk ben. In die zin is het mijn raadgever geworden, een dankbaar waarschuwingssignaal. Mijn nekwervels vertellen me direct dat ik gas terug moet nemen als het nodig is, alsof er een spijkertje in mijn rug wordt geslagen. Dat is niet bepaald prettig, dus daar luister ik dan naar.”

 

Wat doe je in dit soort momenten, waarin vind je ontspanning?

 

“Als eerste ga ik schuiven in mijn agenda. Er zijn altijd dingen – vooral in de avond – die naar morgen of later kunnen worden geschoven, ik zorg dus dat daar meer ruimte ontstaat. Verder kan ik ook erg genieten van een lang stuk fietsen of een boswandeling, een paar uur offline is heerlijk wanneer je altijd aan staat en overal bereikbaar bent. Maar ik vind ook ontspanning in juist de ‘drukte’ en gezelligheid opzoeken van vrienden en familie. Een avond uit eten of een film pakken: het doet me goed om dierbare mensen om me heen te hebben. Wat dat betreft kan ik niet kiezen, maar dat hoeft gelukkig ook niet.

“Het is de kunst om met volle aandacht aanwezig te zijn in het moment”

Ik heb sowieso de ‘mazzel’ dat ik makkelijk kan schakelen, ik kan snel van actie naar ontspanning gaan. Ik hoef bijvoorbeeld als ik op vakantie ben niet eerst drie dagen te ‘ontstressen’, het lukt me goed dit in het moment te doen, ook op een normale dag. Dit heeft ook te maken met het bewust aanwezig kunnen zijn en genieten in het moment. Als voorbeeld: soms heb ik een zogenaamde ‘donut call’ via Slack, waarbij je random aan een collega wordt gekoppeld voor een spontaan gesprek van een half uurtje. Soms komt het niet echt goed uit, maar ik maak bewust tijd. Want ik weet dat ik een berg energie krijg wanneer ik een half uur met iemand over van alles en nog wat kan praten en hoor hoe enthousiast die collega is en waar deze buiten werk nog meer mee bezig is. Dat inspireert mij enorm. Ik ben daar dan voor de volle honderd procent met mijn aandacht bij en kan daar erg van genieten, ook dat maakt relaxt.”

 

Wil je op de hoogte blijven van mentaal welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Waarom is volgens jou mentale gezondheid een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven?

 

“Eigenlijk zou ieder mens een coach moeten hebben, het is zo belangrijk te kunnen reflecteren. Ik heb er overigens geen, dat is soms wel jammer. Aan de andere kant heb ik een waardevolle schil aan mensen om me heen met wie ik goed kan delen. Dat is uiteraard mijn vrouw, maar ook familie, vrienden, collega’s, mensen die ik ontmoet buiten werk, het kan overal zijn. Het gaat erom je te uiten, dingen bespreekbaar maken, je haalt lessen uit het leven door te delen.

“We moeten ons uiten, rondjes cirkelen in je eigen hoofd is niet hulpvol”

Het stemmetje in je hoofd gaat je niet altijd verder helpen. Door de dingen waarmee je op dat moment zit tegen een ander aan te houden, geef je jezelf de kans op een nieuw perspectief. Zo kan je leren en je ontwikkelen. Een ander kan niet weten hoe jij je voelt, kan niet jouw gedachten lezen. Rondjes cirkelen in je hoofd helpt niet altijd, je moet uit die cirkel komen. Even een wandeling maken en niet piekeren kan de cirkel doorbreken en je gedachten delen met een ander is ook een waardevolle manier. Het hoeven heus niet altijd grote dingen te zijn. Simpelweg benoemen waar je mee zit, zorgt ervoor dat het geen groot ding hoeft te worden. Ik heb mensen om me heen die ik vertrouw, waarbij ik mijn gedachten durf te delen. Het is oké om te laten weten dat je niet perfect bent, het wordt namelijk nooit perfect.

 

Het is fijn als je met jezelf door een deur kan, een positief beeld van jezelf is een startpunt van zoveel. Ik vind het essentieel dat je jezelf voldoende waardeert en schouderklopjes geeft. Alleen dan kan je openstaan voor anderen en enthousiast worden van nieuwe dingen. Aardig zijn tegen jezelf vind ik een belangrijke basis.”

 

Hoe ga jij om met uitdagende situaties in je leven?

 

“Ik heb het geluk dat ik van nature het glas eerder halfvol zie dan halfleeg, die positieve kijk kreeg ik van jongs af aan mee. Uiteraard wil dat niet zeggen dat ik me nooit druk maak. Situaties die me veel doen, gaan over onterechte berichten over Picnic waar ook medewerkers bij betrokken worden. Dat irriteert, je moet jezelf verdedigen tegen iets dat niet bestaat. Het is zo onder de gordel en er worden veel mensen die bij ons werken eigenlijk mee voor gek gezet, daar kan ik me echt druk over maken.

“Ik kan me om weinig dingen écht druk maken, maar onrecht laat me niet zomaar los”

Ik schiet dan direct in de oplossingsgerichte modus. Dan graaf ik net zolang tot ik het antwoord heb. Daarnaast deel ik veel en haal informatie op bij anderen: ‘hoe zie jij dit en hoe zou jij hiermee omgaan?’. Belangrijk ook om goed te luisteren naar de antwoorden. Er zijn ook situaties waarvan ik denk: ik kan er niks aan doen dus ga ik me er ook niet druk om maken, maar in een geval van onrecht, laat het me niet los. Dan sta ik volledig in de fight-modus en ga ik door tot ik het heb rechtgezet.”

 

Wat zijn de meest waardevolle lessen die het leven je heeft gegeven?

 

“Zorgen bespreekbaar maken en luisteren naar anderen vind ik belangrijk. Je kent je eigen antwoorden op sommige vragen al en die helpen soms niet, terwijl een ander een compleet nieuw licht kan laten schijnen op jouw situatie. Zo kan ik me druk maken om een bepaald bericht, terwijl een ander het misschien helemaal niet heeft gezien of het juist positief waardeert. Door te delen en er met anderen over te praten, krijg je vaak een andere kijk op de situatie en zie je alternatieve invalshoeken. Daar leer je alleen maar van.

“Waarom geef je iemand die jou frustreert zo’n grote rol in je leven?”

Daarnaast heeft mijn ervaring me ook laten zien dat je niet altijd alles kunt of hoeft op te lossen. Veel zaken lossen zichzelf weer op, soms ligt iets buiten jouw macht en soms geef je het simpelweg te veel aandacht. Een rake vraag die ik iemand ooit hoorde stellen: “Waarom geef je die persoon (of situatie) zo’n grote rol in jouw leven?”. Dat vond ik zo’n mooie insight: je stoort je mateloos aan iets of iemand, waarom maak je het zo groot? Je laat de woede of frustratie jouw gedachten overnemen, het is eigenlijk heel raar dat je brein dat doet.

 

Daarnaast heb ik van een van mijn eerste bazen geleerd hoe belangrijk het is om op een lichte, to-the-point en opbouwende manier feedback te geven, en ook te ontvangen. Door direct en open te communiceren, kan je veel beter met bepaalde situaties omgaan. Eigenlijk zijn er maar weinig dingen waar we ons écht druk over hoeven maken. De mooiste uitspraak in dat kader kwam wel van mijn kinderen toen ze nog op de middelbare school zaten en als ik dan met een heel verhaal thuiskwam zeiden: “Lekker belangrijk, pap!”. Heerlijk. Ze hebben helemaal gelijk.”

 

Wil jij iets delen met één van de OpenUp psychologen? Boek een consult.

Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.