Wat is zelfvertrouwen?

17 nov ‘23
2 min
Zelfvertrouwen

Iedereen voelt zich weleens onzeker. De manier waarop we naar onszelf kijken kan van dag tot dag verschillen. De ene dag zijn we trots dat we die belangrijke klant hebben binnengehaald of dat proefwerk hebben gehaald, de andere dag balen we van onszelf dat we een afspraak met een vriend niet zijn nagekomen. 

 

Voor jezelf en de mensen in je omgeving is het fijn als jouw beeld van jezelf overwegend positief is. Dit maakt dat je stevig in je schoenen staat en het beste uit jezelf kan halen.

 

Zelfverzekerd door het leven

 

Zelfvertrouwen hebben betekent in jezelf geloven: vertrouwen hebben in je eigen kunnen, kennis en beoordelingsvermogen. En geloven dat je er mag zijn, los van de resultaten van je gedrag en acties.

 

Je kunt het zien als je vaste basis om het leven vol vertrouwen aan te kunnen – inclusief alle kleine én grote uitdagingen die erbij komen kijken. Het is een soort innerlijke kracht waarmee je nieuwe uitdagingen, ervaringen, avonturen en relaties durft aan te gaan, op je werk én daarbuiten. En daarmee schept het ook de basis voor een gelukkig leven vol voldoening.

 

 

Uitdagingen met zelfvertrouwen

 

Als je met een van deze vragen worstelt, kan het goed zijn om te werken aan meer zelfvertrouwen:

 

  • “Ik vind het moeilijk om mijn eigen grenzen aan te geven”
  • “Ik heb vaak het gevoel dat ik niet goed genoeg ben”
  • “Ik heb het idee dat anderen het altijd beter kunnen/doen/hebben”

 

 

De link tussen zelfvertrouwen en je mentale welzijn

 

Er is een sterke relatie tussen je zelfvertrouwen en je geestelijke welzijn. Heb je een gezonde dosis zelfvertrouwen, dan ervaar je meestal minder stress, spanning en piekergedachten. Je hebt zelfs minder kans op depressies. 

 

Dankzij zelfvertrouwen ben je veerkrachtiger, zodat je makkelijker terugveert als je voor onverwachte gebeurtenissen of tegenslagen komt te staan. Zelfverzekerde mensen zijn ook beter in staat om positieve relaties met anderen te onderhouden en hun doelen te bereiken. Zo draagt zelfvertrouwen dus in grote mate bij aan je algehele gevoel van geluk en tevredenheid in het leven.

 

 💡 Hoe is het gesteld met jouw zelfbeeld? Krijg in 2 minuten inzicht 👇

check-in-image-NL
Check-in

Krijg inzicht in jouw zelfvertrouwen

Hoe is het gesteld met jouw zelfbeeld? Kom erachter met onze check-in