Het belang van een goede nachtrust

27 nov ‘23
2 min
Slaap

Je kent het wel: als je slecht hebt geslapen, werkt dat door op je humeur en je emoties gedurende de dag. Slaap is niet alleen elke dag nodig – van alle onderdelen van je levensstijl heeft het zelfs de grootste invloed op je mentale en fysieke welzijn.

 

Waarom slaap belangrijk is

 

Als je slaapt, ondergaan je lichaam en geest een aantal noodzakelijke processen. Kort samengevat: je hersenen verwerken de dag, brengen je emoties in balans en maken herinneringen aan. En je cellen herstellen zich. Slaap beïnvloedt bijna elk type weefsel en systeem in je lichaam – van je hersenen, hart en longen tot je stofwisseling, immuunsysteem, stemming en weerstand tegen ziekten. 

 

Als je overwegend voldoende slaap krijgt, voel je je sneller fris, energiek en klaar voor de dag. En dat is weer de basis om ook mentaal goed de dag door te komen. 

 

Uitdagingen die je kunt hebben met slaap

 

  • “Waarom word ik soms moe wakker?”
  • “Ik kan slecht in slaap vallen omdat er zoveel gedachten door m’n hoofd gaan”
  • “Ik wil mijn slaappatroon verbeteren, maar ik weet niet hoe”

 

 

De link tussen slaap en je welzijn

 

Slecht slapen kan voortkomen uit veel verschillende dingen. Maar één ding is zeker: slaap je slecht, dan kan dat je opbreken in het dagelijks leven. Chronisch slaapgebrek kan je gevoeliger maken voor stress, spanning, angstige gedachten, maar ook voor diabetes, hart-en vaatziekten en depressie.

 

En andersom zorgt een goede nachtrust voor een beter humeur, meer concentratie en meer veerkracht. En de kwaliteit van je slaap – hoeveel diepe slaap je krijgt – is daarbij net zo belangrijk als de duur! Er zijn een aantal gewoonten voor een gezonde ‘slaaphygiëne’ die je kunt overnemen om je nachtrust te verbeteren.

check-in-image-NL
Check-in

Welke invloed heeft slaap op jouw welzijn?

Krijg in 2 minuten inzicht met een check-in.