Stressverlichting onderweg: makkelijke en snelle technieken voor een druk leven

5 apr ‘23
3 min
Stress en piekeren
Arianna Freni

Stress is een veel voorkomend fenomeen in de drukke wereld van vandaag. Met werk deadlines, familieverplichtingen en andere to-do’s kun je je al snel overweldigd voelen. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel ons lichamelijke- als mentale welzijn.

 

Gelukkig zijn er verschillende technieken om te kunnen ontstressen die je gemakkelijk onderweg kunt toepassen, zelfs als je weinig tijd hebt. In dit artikel delen we enkele praktische tips die je in slechts enkele minuten kunt toepassen – bijvoorbeeld tijdens een pauze op het werk of wanneer je onderweg bent.

Goed om te weten:

Hoewel deze snelle stress-management tips op korte termijn nuttig kunnen zijn, zijn het geen permanente oplossingen zijn. Langdurige stress kan ernstige gevolgen hebben als het niet goed wordt aangepakt.

 

Worstel je met aanhoudende stress? Dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een gecertificeerd psycholoog of welzijnsdeskundige. Zij kunnen je langetermijnoplossingen en ondersteuning bieden die jou kunnen helpen om je stress op een gezonde manier onder controle te krijgen. Aarzel niet om contact op te nemen als je verdere ondersteuning nodig hebt.

Manieren om stress te verlichten

 

Als je op zoek bent naar enkele snelle en effectieve manieren om stress onder controle te krijgen en meer ontspanning in je drukke leven te brengen, weet dan dat dit gemakkelijker is dan het lijkt. Bovendien kan het opnemen van eenvoudige anti-stress technieken in je dagelijkse routine je algehele welzijn verbeteren, en ervoor zorgen dat je een groter gevoel van stabiliteit krijgt.

 

Hier zijn vijf (+1) ideeën die minder dan vijf minuten kosten:

 

1. Rek en strek je spieren

 

Als je gestrest bent, kunnen je spieren gespannen en pijnlijk aanvoelen. Neem een paar minuten de tijd om je nek, schouders en rug te stretchen om de spanning los te laten. Richt je op statische en dynamische technieken zoals het losdraaien van de nek, knie-heffen en gedraaide rug- en buikoefeningen. Studies tonen aan dat stretchen en beweging zorgen voor een goede bloedsomloop, meer zuurstof, ontspanning en rust.

 

Bekijk enkele van deze oefeningen.

 

 

2. Maak een wandeling

 

Wandelen is een geweldige manier om je hoofd leeg te maken en wat frisse lucht te krijgen. Maak een korte wandeling rond je kantoor of buiten het huis tijdens de pauze, en concentreer je op de omgeving. Besteed aandacht aan de bezienswaardigheden, geluiden en sensaties om je heen, om je zo meer aanwezig in het nu- en minder verloren in gedachten te voelen. 

 

“Overdag een wandeling maken kan meerdere voordelen opleveren voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid”, legt psycholoog Paul Hessels uit. “Behalve dat het je in staat stelt een broodnodige pauze te nemen van je werk, kan het ook de kwaliteit van je slaap verbeteren. Blootstelling aan zonlicht overdag helpt je hersenen te herkennen dat het dag is, wat op zijn beurt de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam helpt reguleren. Dus als het mogelijk is, neem dan een paar minuten de tijd om naar buiten te gaan en wat zonlicht op te vangen – je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn!”

 

 

 3. Luister naar muziek, een podcast of ruis

 

Muziek kan een krachtig effect hebben op je stemming en emoties. Maak een afspeellijst met je favoriete liedjes of korte podcasts die je helpen om je rustig en ontspannen te voelen, en luister ernaar als je je gestrest voelt. Je kunt een noise-cancelling koptelefoon ook gebruiken om afleiding te blokkeren en een meer meeslepende ervaring te creëren.

 

 

4. Thee drinken

 

Thee kan een kalmerend effect hebben op je lichaam en geest. Zet een kopje van je favoriete thee of kruidenthee en neem een paar minuten de tijd om van de smaak en geur te genieten. Dit kan je helpen om even stil te staan bij je gedachten, angst te realiseren en een plekje te geven, en het kan zelfs je slaapkwaliteit verbeteren.

 

 

 5. Visualiseer een rustige scène

 

Neem kort de tijd om je ogen te sluiten en stel je een serene en kalmerende omgeving voor, zoals een strand of een bos. Focus op de details van je omgeving, zoals de natuur, geluiden en geuren, en sta jezelf toe om volledig op te gaan in de ervaring.

 

 

6. Besteed tijd aan jouw favoriete bezigheid

 

Ben je gek op koken? Plan dan vooruit en bedenk wat je volgende recept wordt. Of misschien ben je een fervent tuinier? Geef dan je planten een verzorgingsbeurt of koop verse bloemen voor jezelf. En hoe zit het met dat boek dat je niet kunt neerleggen? Ga er lekker voor zitten om eventjes te lezen. Wat jou een goed gevoel geeft, kan een ongelooflijk hulpmiddel zijn om stress effectief kwijt te raken. Ontdek wat het is waar jij van geniet en maak daar af en toe even de tijd voor vrij. 

 

 

Aan de slag tegen stress

 

Stressbeheersing hoeft niet tijdrovend of ingewikkeld te zijn. Met deze eenvoudige technieken kun je je stress verminderen en je dagelijks welzijn verbeteren, zelfs als je maar een paar minuten de tijd hebt.

 

Vergeet niet dat er geen standaardaanpak voor stressmanagement bestaat. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek wat voor jou het beste werkt. Dus, de volgende keer dat je je gestrest of overweldigd voelt, haal diep adem, probeer een van deze ideeën, en ga na of dit het verschil voor jou heeft gemaakt.

1:1 sessie

Praat 1:1 met een psycholoog over stress en piekeren

Om hulp en begeleiding vragen kan helpen je uitdagingen onder ogen te zien en concrete oplossingen te vinden.