Wat zijn betekenisvolle relaties?

27 nov ‘23
2 min
Relaties

Je relaties met anderen zijn de belangrijkste bepaler van geluk. De kwaliteit van je relatie met vrienden, familie, je partner, collega’s en leidinggevende draagt bij aan je mentale welzijn. Het gaat erom je gezien en verbonden te voelen.

 

Het belang van goede relaties

 

Van familie en vrienden tot romantische partners en collega’s – verbinding met anderen geeft betekenis aan je leven. Onderzoek na onderzoek toont aan dat relaties onze belangrijkste bron van geluk vormen. 

 

In een betekenisvolle relatie kun je jezelf zijn. Het biedt een veilige ruimte waarin je naar elkaar luistert, en waarin iedereen hun gedachten en gevoelens openlijk kan uiten. In positieve relaties draag je allebei bij aan elkaars groei en welzijn – of dat nu is met een collega, je ouders of een vriend(in). Zo ontstaat er een gevoel van diepere verbondenheid en saamhorigheid.

 

 

Uitdagingen rondom relaties

Je kunt meer begeleiding zoeken voor de relaties in je leven als je worstelt met vragen als:

 

  • “Mijn ouders geven mij het gevoel dat ze mijn keuzes niet respecteren, ik wil hier graag met ze over praten maar weet niet hoe”
  • “Ik heb het gevoel dat ik niet serieus genomen word door mijn leidinggevende”
  • “Ik vind het moeilijk om mijn partner te vertrouwen. Hoe pak ik dat aan?”

 

 

De link tussen goede relaties en mentaal welzijn

Je relaties met anderen vormen een bron van emotionele steun, een gevoel erbij te horen en van geluk. Ze kunnen fungeren als een soort ‘stootkussen’ bij tegenslag en uitdagingen. Kortom: betekenisvolle relaties zijn goed voor je mentale welzijn en je geluk.

 

Wil je je mentale welzijn verbeteren, dan is meer verbinding met anderen zoeken het begin. Niet alleen om je verhaal kwijt te kunnen, maar omdat het twee kanten op werkt. Goede relaties zorgen voor een groter gevoel van eigenwaarde, minder stress en meer veerkracht. En andersom: als je mensen in je leven hebt met wie het contact moeizaam, gespannen of zelfs ongezond is, dan kan dat leiden tot angst, depressie en lagere eigenwaarde.

 

 👉  Ontdek hoe je de relaties in jouw leven kunt verbeteren

check-in-image-NL
Check-in

Wat betekenen jouw relaties voor je welzijn?

Doe onze check-in en krijg binnen 2 minuten inzicht.