17 redenen om met OpenUp samen te werken

19 apr ‘21
4 min
Gijs Coppens
samenwerken-met-openup

Mentale gezondheid is even zo belangrijk als fysieke gezondheid. Wanneer het voldoende aandacht krijgt, worden we sterker en kunnen we tegen een stootje. Bij OpenUp geloven we dat professionele hulp makkelijk toegankelijk moet zijn voor iedereen. 17 redenen om met OpenUp samen te werken.

 

Professionele hulp: laagdrempelig, betaalbaar en direct

 

Aandacht voor mentale gezondheid op de werkvloer is belangrijk, zeker tijdens een periode waarin we extra op de proef worden gesteld. Om medewerkers goed bij te staan bij mentale hulpvragen, heb je de juiste (online) tools en know-how nodig. Bij OpenUp staan we klaar om jouw organisatie hierbij te ondersteunen.

17 reden om de samenwerking aan te gaan met OpenUp:

 

1. OpenUp maakt mentale ondersteuning makkelijk

 

OpenUp biedt medewerkers op een zeer laagdrempelige manier de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een psycholoog. Dit kan snel en direct, via de telefoon, videobellen of zelfs per chat.

 

2. Communicatie over mentale gezondheid verbindt

 

Door het inzetten van OpenUp en door intern op een positieve manier over mentale gezondheid te communiceren, zorg je voor meer openheid, onderlinge betrokkenheid en vertrouwen binnen de organisatie.

 

Myrthe Weijschedé, OpenUp-psycholoog: “Vanuit medewerkers krijgen wij geregeld te horen dat ze een erg positief beeld hebben van een werkgever die de mentale gezondheid van werknemers serieus neemt, ook als alles goed gaat.”

 

3. Aandacht voor mentale gezondheid shift perceptie

 

Binnen veel organisaties is mentale gezondheid (nog) niet iets waar vrijelijk over wordt gesproken. Mentale hulpvragen bespreekbaar maken, draagt bij aan een shift in perceptie: het is normaal, goed en gezond om aan je mentale gezondheid te werken.

 

4. Mentale gezondheid heeft meer zorg nodig

 

De mentale gezondheid van medewerkers vraagt om aandacht. Uit recent onderzoek van OpenUp* blijkt dat 43% van de HR-professionals het verzuim door mentale uitdagingen heeft zien toenemen sinds Corona. 33% van werknemers geeft aan meer mentale klachten te ervaren als gevolg van de coronamaatregelen en 62% van werknemers weet niet waar hij of zij intern terecht kan met mentale hulpvragen.

 

5. Uitsluitend professionele psychologen

 

OpenUp werkt uitsluitend met bekwame, professionele psychologen, anders dan bijvoorbeeld met coaches. Bovendien is er binnen OpenUp altijd actuele expertise aanwezig van artsen en GZ-psychologen.

 

6. OpenUp krijgt hoge waardering

 

De gesprekken met onze psychologen worden hoog gewaardeerd: gemiddeld met een 9.5. In alles wat we doen, van onze gesprekken tot onze webinars en zelfhulpprogramma’s, vragen we om feedback en blijven we gericht op het nóg beter van dienst kunnen zijn, zowel voor onze cliënten als onze klanten.

 

7. Voorgangers als Ace & Tate, Picnic, Exact en Van Moof

 

Je bent als bedrijf bij OpenUp in goed gezelschap. We werken momenteel samen met100 organisaties zoals VanMoof, Picnic, Ace & Tate, PwC, Intergamma, Stibbe, NautaDutilh, Exact en Coolblue. We gaan graag in gesprek om te zien wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.

 

8. Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

 

OpenUp biedt ondersteuning bij mentale hulpvragen van medewerkers, en helpt ze daarnaast ook met mogelijke oplossingen en tactieken. We hechten hierbij veel belang aan persoonlijke ontwikkeling en het trainen van skills die specifiek op de werkvloer relevant zijn, denk aan het geven en nemen van feedback en het omgaan met conflicten.
 

Myrthe Weijschedé, OpenUp-psycholoog: “OpenUp helpt mensen belangrijke softskills te leren, zoals constructief feedback geven of werkconflicten professioneel en volwassen tot resolutie laten komen: zo helpen we ze groeien op vlakken die belangrijk zijn voor toekomstige inzetbaarheid.”

 

9. Minder ziekteverzuim dankzij OpenUp

 

Door (preventief) aandacht te schenken aan mentale gezondheid, verlaag je het verzuim en verhoog je de medewerkersbetrokkenheid. In 95% van de gevallen lossen wij de hulpvraag op, in 5% van de gevallen komt iemand in aanmerking voor verzekerde zorg en helpen wij hem of haar verder in het zorgsysteem.

 

10. Voorkomt onnodig hoge kosten bij verzuim

 

Investeren in mentale gezondheid draagt bij aan veerkrachtige medewerkers en minder verzuim. Een zieke werknemer kost al gauw 2,5 keer het salaris*. Voor een kleine investering per medewerker help je dit voorkomen.

 

11. OpenUp maakt wegwijs in het zorgsysteem

 

In de meeste gevallen (95%) wordt een hulpvraag opgelost tijdens gesprekken met een van de OpenUp-psychologen. Wanneer er meer, verzekerde of andersoortige zorg nodig is, dan laten wij de cliënt niet zomaar los en helpen we bij het wegwijs maken in het zorgsysteem. Ook voor expats, voor wie dit vaak erg complex is.

 

Myrthe Weijschedé, OpenUp-psycholoog: “Goede zorg geeft vertrouwen. Zeker in tijden van onzekerheid is advies erg welkom. OpenUp doet niet aan kastje-naar-muur-verwijzingen: we blijven betrokken tot de volgende zorg van start gaat.

 

12. OpenUp is ‘Prettig, laagdrempelig en effectief’

 

OpenUp gebruikers tonen hun waardering voor de prettige, laagdrempelige en effectieve manier van werken. Reacties als “Het meest efficiënte en doeltreffend gesprek dat ik heb gehad!”, “Heel fijne gesprekken en ondanks de ‘snelheid’ heel persoonlijk” en “Alleen door het vertellen waar ik mee kamp, voelde ik me een stukje beter”, onderstrepen het belang van ons werk. Samen staan we sterker.

 

13. Inspirerende interviews

 

Bij OpenUp draait alles om openheid en verbinding. We interviewen maandelijks inspirerende figuren zoals Michiel Muller (founder Picnic), Chris Byrne (head of e-commerce Bestseller), Mark de Lange (founder Ace & Tate) over mentale gezondheid en hoe zij hiermee omgaan.

 

14. Interessante webinars en Q&A’s

 

Elke maand organiseren we bij OpenUp een live webinar over een relevant thema, zoals het stellen van grenzen of het omgaan met onzekerheid. Deze webinars worden begeleid door onze OpenUp-psychologen waarbij er alle ruimte is om vragen te stellen.

 

15. Hulp bij interne communicatie

 

Het leg je uit dat de samenwerking is aangegaan met OpenUp en hoe vertel je je medewerkers dat ze hier (anoniem) gebruik van kunnen maken? Wij helpen je hierbij, middels welkomstboodschappen, vragenvideo’s en meer: alles om je werknemers goed en makkelijk te bereiken.

 

16. On-demand zelfhulpprogramma’s

 

Naast 1-op-1-gesprekken, webinars of de optie om met een psycholoog te chatten, bieden we ook diverse zelfhulpprogramma’s aan, zodat medewerkers op elk gewenst moment zelf aan de slag kunnen.

 

17. Hoge participatie van medewerkers

 

Binnen alle organisaties die een samenwerking hebben met OpenUp, maakt zo’n 15% van de medewerkers gebruik van 1-op-1-gesprekken, neemt ruim 35% van de organisatie deel in webinars en bereiken we de overige 50% met zelfhulpprogramma’s, interviews, video’s en meer vanuit het aanbod van OpenUp.

 

OpenUp voor bedrijven

 

Wil je meer weten over de mentale hulpvragen die er spelen op de werkvloer anno 2021? Lees dan hier verder.

 

Wil je weten wat OpenUp voor jouw bedrijf kan betekenen? Lees er alles over via onderstaande knop.

 

OpenUp voor bedrijven

 

Opmerkingen of vragen naar aanleiding van het in dit artikel genoemde onderzoek? Of een andere vraag? Je kunt altijd mailen naar [email protected].

 

* Bron: https://www.openup.care//post/de-impact-van-het-coronavirus-op-werknemers-en-organisaties-door-de-ogen-van-hr

* Bron: https://www.mkbservicedesk.nl/10218/zieke-werknemer-kost-200-tot-400-euro.htm#:~:text=Een%20zieke%20werknemer%20kost%20je,directe%20kosten%20en%20indirecte%20kosten.