De afgelopen jaren is de hoeveelheid informatie over gezond eten geëxplodeerd – mede door een groeiende beweging van mensen die zich bewust zijn van de impact van voedsel op hun dagelijkse welzijn, en de groei van hun bereik via sociale media. Daarom hebben we toegang tot meer kennis over een gezonde levensstijl dan ooit. Het nadeel is dat er veel tegenstrijdige informatie te vinden is. En dat maakt het soms lastig om te bepalen welk gezondheidsadvies betrouwbaar is.
Daarom is ons advies hier gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en adviezen van officiële instanties zoals het Voedingscentrum, aangevuld met de kennis van onze eigen voedingsdeskundige Roos London.
🏗️ Bouwsteen 1: macrovoedingsstoffen
Macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Oftewel: ze vormen de belangrijkste brandstof voor ons lichaam en geven energie. Je hebt er grotere hoeveelheden van nodig om genoeg energie te hebben in het dagelijks leven.
Zo neem je genoeg macronutriënten in je voedingspatroon op:
• Koolhydraten komen voor in granen zoals brood, groente zoals aardappels, fruit en peulvruchten. Kies voor complexe koolhydraten in plaats van enkelvoudige koolhydraten. 👉 Eet zoveel mogelijk volkoren: vervang wit brood of pasta (enkelvoudige koolhydraten) door volkoren brood en pasta (complexe koolhydraten).
• Eiwitten of proteïnen dragen bij aan de groei, het herstel en het onderhoud van lichaamsweefsel zoals je spieren. Je vindt ze in dierlijke én plantaardige bronnen zoals mager vlees, vis, eieren, bonen en tofu. 👉 Eet je vlees, probeer dan een balans te vinden tussen dierlijke en plantaardige eiwitten: eet vooral wit of mager vlees zoals kip (geen rood vlees) en wissel af met noten, bonen en andere peulvruchten.
Tip 🌱 Ben je vegetariër of veganist? Voeg plantaardige proteïne toe aan zoveel mogelijk maaltijden: zo blijf je langer verzadigd.
• Vetten: onverzadigde vetzuren zijn gezond en belangrijk voor je hormoonproductie, de opname van vitamines en het goed functioneren van de cellen in je lichaam. 👉 Eet voldoende onverzadigde vetten in de vorm van olijfolie, noten, zaden, pinda’s, kaas, volle yoghurt, avocado en vette vis.
🏗️ Bouwsteen 2: microvoedingsstoffen
Micronutriënten bestaan uit onder andere vitaminen en mineralen. Je hebt ze in kleinere hoeveelheden nodig, maar ze ondersteunen wel een aantal essentiële processen in je lichaam. Zo ondersteunen ze je immuunfunctie en de activiteit van enzymen, die weer belangrijk zijn voor het afbreken van stoffen in je spijsvertering. Microvoedingsstoffen helpen zo ook om chronische ziekten te voorkomen.
Zo voeg je voldoende micronutriënten aan je eetpatroon toe:
• Vitaminen. Eet verschillende groenten, fruit, volkoren producten en eiwitten om genoeg vitamines binnen te krijgen, zoals vitamine A, C, D, E, K en B-vitamines. 💊 Je kunt bepaalde vitaminen als supplement nemen, bijvoorbeeld als je veganistisch eet, zwanger bent, een donkere huid hebt of boven een bepaalde leeftijd bent.
• Mineralen. Essentiële mineralen zijn onder andere calcium (kalk), magnesium, ijzer, zink en kalium. Ze zitten in zuivelproducten, bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten en volkoren granen. Zorg ervoor dat je elke week gevarieerd genoeg eet om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mineralen binnen te krijgen (hieronder lees je hoe 👇)
Tips om gevarieerd te eten
1. Eet alle kleuren van de regenboog 🌈
Groente en fruit dus! Het uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon, is om zoveel mogelijk verschillende kleuren groente en fruit te eten. Denk aan blauwe bessen, groene bladgroenten zoals spinazie en allerlei soorten fruit.
Vind je het lastig om aan je 6 porties groente en 2 porties fruit per dag te komen? Probeer dan wat toe te voegen aan je vaste eet- en snackmomenten. Eet een beetje fruit bij het ontbijt, een extra tomaat of rauwkost bij de lunch en snack met fruit (en een handje noten). 🌱 Tip: als je koopt wat in het seizoen is en lokaal wordt geteeld, is verse groente en fruit vaak ook voordeliger (en duurzaam).