Bewegen op jouw manier: zo vind je de beste sport voor jou

10 jan ‘24
6 min
Leefstijl
Lisanne Buisman
Gecontroleerd door lifestyle expert Aäron Spapens
Vind je het lastig om een sport te vinden die bij jouw manier van leven past? De keuze is inderdaad reuze, maar het mooie is dat er in de wereld van work-outs ook voor ieder wat wils is. Want onze lichamen én sportdoelen zijn allemaal uniek.

 

Om je fit te voelen en een gezonde manier van bewegen te blijven volhouden, is het juist belangrijk om iets te doen wat aansluit bij je agenda, sociale behoeften en lichamelijke conditie. Dus ontdek hier welk type sport het beste bij je past.

Welk type sporter ben jij?

 

Om te weten welke sport het beste aansluit op jouw levensstijl en persoonlijke behoeften, kan het helpen om een beetje in hokjes te denken. Of beter gezegd: in 3 categorieën sporters: de atleet, de sociale vlinder en de solo-sporter. 

 

Elke categorie is gebaseerd op je behoefte aan:

 • Sociale contacten tijdens het sporten. Ben je een teamplayer of beweeg je liever alleen?

 • Intensief of juist minder intensief sporten. Doe je liever aan duursporten of krachttraining? 

 • Competitie. Beweeg je voor de lol of ben je in it to win it?

 

 

🏋 De atleet

 

Een passie voor sport en competitie, dat kenmerkt dit type sporter. Ben je een atleet, dan hou je ervan om je grenzen te verleggen, je lichaam tot het uiterste te drijven en ambitieuze doelen te bereiken. Harder, better, faster, stronger.

 

Atleten hebben vaak een goede conditie en uithoudingsvermogen en volgen het liefst een strak trainingsschema. Ze zijn van nature competitief, gedreven en raken gemotiveerd door zichzelf te meten aan anderen. Veel atleten zijn ook graag onderdeel van een team. Ze houden ervan samen iets te bereiken tijdens een training of wedstrijd.

 

Als atleet kom je goed tot je recht met intensieve beweging, uitdagende workouts en veel verschillende sporten, zodat je je motoriek en sportieve vaardigheden kunt blijven ontwikkelen.

 

Spreekt dit jou aan? Typen sporten die goed passen bij een atleet zijn:

 

 • Sporten met een wedstrijdelement. Een atleet wordt gedreven door competitie, zoals bij voetbal, basketbal, hockey of tennis.

 

 • Triathlons. Voor de atleet die echt houdt van grenzen verleggen kan (trainen voor) een triathlon een mooie uitdaging zijn. Zo combineer je zwemmen en fietsen met hardlopen, en jezelf tot het uiterste pushen met een wedstrijdelement. 

 

 • Crossfit. Crossfit is een zogenaamde ‘high-intensity’ workout waarin je focust op functionele bewegingen. Hou je van een uitdaging en snel vooruitgang zien, maar ben je ook op zoek naar een sociaal element, dan zijn Crossfit of andere HIIT-trainingen een goede optie! Denk ook aan kickboksen 💪

 

 

🦋 De sociale vlinder

 

Sociale vlinders zijn mensen die graag samen sporten. Ze vinden het motiverend en vooral gewoon gezellig om een sportclub of sportmaatje te hebben. Of ze doen graag mee aan groepslessen waar ze met anderen kunnen praten. 

 

Sociale vlinders zijn vaak extravert, sociaal en houden ervan om met mensen te zijn. Herken je jezelf hierin, dan heb je de meeste kans om je sportroutine vol te houden als je het samen doet met vrienden, collega’s, familielieden of een sportclubje.

 

Deze sporten passen in dat geval het beste bij je sociale behoefte:

 

 • Groepslessen fitness: doe met spinning, zumba, yoga, pilates, bootcamp of andere groepslessen binnen of buiten. De groepsdynamiek maakt jou als sociale vlinder enthousiast en motiveert je ook om te blijven sporten!

 

 • Hardloop- of atletiekclub. Deel uitmaken van een club helpt om aan je ritme vast te houden en voor een gevoel van gemeenschap. Want rennen doe je misschien alleen, het maakt het wel veel leuker om tijdens het sporten met anderen te kunnen praten. Via Google vind je vaak al genoeg opties voor een clubje bij jou in de buurt.

 

 • Dansen. Een goede manier om bewegen te combineren met lol hebben, je lichaam ontspannen én het gevoel hebben onderdeel uit te maken van een groter geheel. Zoek iets wat past bij de muziek die jou het meeste aanspreekt – of het nu hiphop is, stijldansen of salsa.

 

 • Alle typen teamsport. Teamsporten zoals voetbal, basketbal, hockey of padel vragen om veel samenwerking, en zijn dus ideaal voor sociale types. Vaak train je al meerdere keren per week, leer je veel mensen kennen via de club en is er de mogelijkheid voor een derde helft.

 💬 Ben je een sociale vlinder op zoek naar nieuwe contacten? Dan zijn deze sporten ook allemaal goede manieren om nieuwe mensen te leren kennen!

 

 

🏃🏽‍♂️ Liever solo

 

Solisten sporten het liefst alleen. Dat is niet omdat ze niet sociaal zijn: ze genieten van de rust in hun hoofd tijdens het sporten. Ze houden ervan om hun hoofd leeg te maken en gedachten de vrije loop te laten tijdens het bewegen. 

 

Je maakt ze niet gelukkig met een drukke sportschool. Voor solisten kan een teamsport of sportclub soms als ‘te veel’ voelen. Ze volgen liever hun eigen tempo, en hoeven zich niet aan anderen te meten maar verbeteren liever hun eigen records. 

 

Klinkt solo sporten als jouw ding? Dan houd je je waarschijnlijk sneller aan je sportroutine als je thuis sport, of in een rustige omgeving.

 

 • Hardlopen of wandelen. De meest laagdrempelige manier om je hoofd leeg te maken en tegelijkertijd genoeg te bewegen. Je kunt het doen wanneer het jou uitkomt, je stapt zo je huis uit en los van een paar goede schoenen hoeft wandelen of hardlopen ook niet veel geld te kosten. Een bijkomend voordeel is dat je het buiten doet, en zo meteen de vruchten plukt van de frisse lucht en een groene omgeving.

 

Lees ook 🌿 Naar buiten: waarom de natuur goed is voor je welzijn

 

 

 • Een home workout. Ga je voor maximaal gemak en privacy, dan is thuis sporten de oplossing. Je vindt allerlei workouts om vanuit huis te volgen op Youtube en in (deels gratis) apps voor op je smartphone of tablet – van yoga tot het intensievere werk.

 

 • Yogales. Yoga is een fijne manier om te bewegen op jouw manier – van rustige yin yoga tot iets intensiever met een vinyasa flow of hot yoga. En het fijne voor jou als solist is dat je ook rust in je hoofd creëert door de focus op je ademhaling en de afwisseling tussen in- en ontspanning. Bovendien kun je nieuwe mensen leren kennen of samen naar een les, als je dat wil 😉

 

💡 Tip voor extra motivatie. Ook al ben je liever solo, het kan fijn zijn om van tijd tot tijd samen te sporten. Spreek af met een vriend(in), collega of nieuw sportmaatje om toch een beetje uit je comfortzone te komen en het makkelijker te maken om je sportritme vol te houden.

Weet dat de typen sporters elkaar niet hoeven uit te sluiten. Misschien sport je in een hecht voetbalteam, maar geniet je daarnaast van je solo hardlooprondje. Of je traint voor een marathon en komt tussendoor bij met een rustige yogasessie. Aan welke manier van bewegen je behoefte hebt, hangt ook af van je stemming of wat het beste in je dag past.

 

Hoe bepaal je welk type workout bij je past?

 

Wil je beginnen met bewegen, maar weet je niet zo goed hoe? Of twijfel je nog welke sport bij je past? Als je een manier van bewegen vindt die goed aansluit bij je agenda en behoeften, profiteer je makkelijker van de voordelen van bewegen voor je gezondheid.

 

1. Bepaal je belangrijkste doel

Bepaal voordat je begint met sporten waarom je het doet. Wil je je energieker voelen, spieren opbouwen, je uithoudingsvermogen verbeteren of gewoon ontspannen? Zodra je weet wat je wilt bereiken, kun je een sport kiezen die daarbij aansluit.

 

2. Ken je conditie

Om je sportritme vol te houden, is het belangrijk om niet te veel te snel te willen. Daarom helpt het om eerst te bepalen hoe fit je bent. Heb je lang niet gesport, dan kun je beginnen met minder intensieve sporten, zoals wandelen, yoga of tennis. Heb je meer spierkracht of uithoudingsvermogen, dan kun je kijken naar intensievere workouts. 

 

⏱️ Weten hoe je lichamelijke conditie is? Je kunt met bijv. een sporthorloge je VO2 of zuurstofopname testen

 

 

3. Probeer verschillende dingen

De enige manier om te ontdekken welke sport je echt leuk vindt en wat werkt voor jou, is om verschillende dingen uit te proberen. Heb je geprobeerd hard te lopen, maar was dat niets voor jou? Probeer dan iets anders, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of dansen. Bij bijna alle sportclubs kun je gratis een eerste les volgen.

 

Onderzoek toont aan dat nieuwe dingen proberen kan helpen om het sporten vol te houden – en dat is op de lange termijn weer goed voor je gezondheid.

 

4. Luister naar je lichaam

Het belangrijkste van bewegen is om je goed te voelen in je lichaam en het sterker te maken; niet om het te pijnigen. Dus bouw rustig op en maak een realistisch beweegplan, want zo vergroot je de kans om het vol te houden. En bovendien verlaag je zo het risico op blessures.

 

Heb je na het sporten pijn in je spieren of andere delen van je lichaam die verder gaat dan spierpijn? Ga dan naar je dokter.

 

 

Een gezonde geest in een gezond lichaam

 

Om echt goed in je vel te zitten, gaat mentaal welzijn samen met lichamelijke fitheid. Dus vind je het lastig om te beginnen met sporten of om het vol te houden? Weet dan dat regelmatig bewegen veel voordelen heeft voor je gezondheid, en dat er voor iedereen een manier is om sporten leuk en haalbaar te maken. 

 

Gebruik de tips hierboven om een sport te vinden die echt bij je past, of kies een paar sporten om te proberen. En onthoud dat je niet in één keer alles hoeft te kunnen: met 15 minuten per keer ben je ook al heel goed bezig!

 

Lees ook 👉 Dit zijn de voordelen van bewegen voor je welzijn (volgens de wetenschap)

 

Aan de basis van onze blogs staan medische bronnen en wetenschappelijk onderzoek, ook als we die hier niet allemaal citeren. Onze redactie  en lifestyle-experts doen voor het schrijven uitgebreid bronnenonderzoek. Wil je meer weten over onze bronnen? Neem gerust contact met ons op.

De volgende Live Space - Begint over 17 dagen.
Leefstijl
Voeding en mentaal welzijn
di 14 mei 15:30 - 16:30 Europe/Amsterdam
Plekken beschikbaar - Groepssessie

Je bent wat je eet! Het is vast geen verrassing dat voeding invloed heeft op ons energieniveau, ons humeur en ons welzijn.

Duik samen met Roos London, diëtist en lifestyle expert bij OpenUp, dieper in de relatie tussen voeding en mentaal welzijn. In deze groepssessie ontwikkel je meer bewustzijn over je relatie met voedsel, je eetgedrag en doe je oefeningen voor intuïtief eten.

Voor deze sessie vragen we je om je camera en microfoon aan te zetten, omdat het een interactieve sessie is waarvoor ieders deelname nodig is.

Aanmelden voor Space
Spaces to OpenUp

Meer weten over een gezonde levensstijl?

Leer van onze experts in live groepssessies en masterclasses.