17 boeken die je mindset veranderen (aangeraden door psychologen)

28 mrt ‘22
3 min
Lisanne van Marrewijk
illustratie van meisje dat boeken leest
Er zijn al heel wat woorden op papier gezet als het gaat over mentale gezondheid, persoonlijke groei en gelukkig zijn. Verhalen die je verder brengen of helpen omgaan met bepaalde situaties. Onze psychologen raden regelmatig boeken aan in consulten. Niet alleen omdat lezen je helpt ontspannen, het helpt je ook om dingen vanuit een ander perspectief te zien en brengt nieuwe inzichten.

 

We maakten een lijst met 17 boeken die de psychologen van OpenUp aanraden. Kies een boek dat je op dit moment aanspreekt en sla ‘m eens open. Wie weet wat het je brengt.

 

“Reading is to the mind what exercise is to the body.” – Joseph Addison

 

1. Russ Harris – The happiness trap

 

“Wie het geluk achterna rent, die rent het voorbij.” Dat is de filosofie achter The Happiness Trap. Er komen veel mindfulness oefeningen naar voren die laten zien hoe je destructieve gedachten en plek kunt geven. Acceptatie is hierbij een kernbegrip. De vicieuze cirkel van het altijd maar op zoek zijn naar geluk wordt doorbroken.

 

2. Francesca Gino – Rebel talent

 

Een rebel zijn hoeft je niet alleen maar in de problemen te brengen. Het kan ook zorgen voor meer vreugde in je leven. Rebellen zijn innovatieve mensen en kunnen echte veranderingen maken. Overtreedt eens de regels (niet allemaal natuurlijk) en zie wat voor wereld er voor je open gaat.

 

3. Brene Brown – De moed van imperfectie

 

Maak jij je snel zorgen over wat anderen over jou denken? Dan is dit boek iets voor jou. Je zult inzien dat je altijd al goed genoeg bent geweest en leren om kwetsbaarheid te omarmen.

 

4. Simon Sinek – Start with why

 

Simon Sinek legt uit hoe de ‘Golden Circle’ werkt en hoe vele succesvolle mensen met de ‘why’ zijn begonnen in het overbrengen van hun missie. Het maakt niet uit wat je doet, maar hoe je het doet. Nog altijd een inspirerend boek, gebaseerd op de meest bekeken TED Talk allertijden.

 

“We become the books we read.” – Matthew Kelly

 

5. James Clear – Atomic Habits

 

Iedereen heeft wel een slechte gewoonte. Als je die maar niet kunt afleren, dan ligt dat niet perse aan jou, maar aan het systeem dat je hanteert. In deze gids van James Clear leer je, ondersteunt door biologische, psychologische en neurowetenschappelijke feiten, hoe je je slechte gewoontes kunt veranderen en je goede gewoontes kunt behouden.

 

6. David Goggings – Can’t hurt me

 

David Goggins had een verschrikkelijke jeugd, maar heeft door een flinke dosis zelfdiscipline en mentale kracht hard gewerkt om te komen waar hij nu is: “the fittest man in America.” Zijn levensverhaal is bizar en laat zien dat iedereen pijn en angst kan overwinnen en hun potentieel kan bereiken.

 

7. Dale Carnegie – How to stop worrying and start living

 

Meer gedaan krijgen en er ook nog eens plezier aan beleven? Ja, dat kan. Dale Carnegie leert het je in dit boek waarbij je niet alleen naar jezelf, maar ook naar je omgeving kijkt en de meer zorgeloze kant van het leven gaat inzien.

 

8. Daniel Kahneman – Thinking fast and slow

 

Mensen hebben twee manieren van denken: een snelle, impulsieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide manieren zijn goed, maar soms gebruiken we de verkeerde manier van denken voor een bepaalde situatie. Ontdek in dit boek waarom mensen zo vaak verkeerde inschattingen maken en hoe je dit kunt vermijden.

 

“The keys to life are running and reading.” – Will Smith

 

9. Dacher Keltner – Born to be good

 

Positieve emoties vormen de kern van de menselijke natuur en vormen ons dagelijks gedrag. Sterker nog: ze zijn misschien wel dé manier om te begrijpen hoe we ons leven beter kunnen leiden.

 

In dit boek neemt Dacher Keltner je mee in wetenschappelijke ontdekking, Oosterse filosofie en persoonlijke verhalen omtrent menselijke emoties om te begrijpen hoe wij hiermee in harmonie kunnen leven.

 

10. Sonja Lyubomirsky – The how of happiness

 

Een simpele en praktische gids die je, ondersteunt door wetenschappelijk onderzoek, opnieuw uitlegt wat geluk is en wat geluk niet is. Het boek bevat talloze activiteiten en tips voor het beoefenen van optimisme en genieten van het leven.

 

11. Rick Hanson – Hardwiring happiness

 

In vier stappen leer je om te gaan uitdagende gedachten en geluk te hardwire-en. Met het overwinnen van de ‘negativity bias’ kun je je leven omgooien en goede ervaringen de juiste plek in je hersenen laten bemachtigen. Saillant detail: het kost je maar een paar minuten per dag.

 

12. Martin Seligman – Authentic happiness

 

In dit praktisch boek legt psycholoog Martin Seligman uit dat ieder mens beschikt over verschillende ‘signature strengths’ en dat wanneer je deze activeert, je niet alleen jezelf wapent tegen negatieve emoties, maar ook de wereld om je heen een stukje beter kunt maken.

 

13. Mo Gawdat – Solve for happy

 

In Solve for Happy deelt Mo Gawdat de onderliggende redenen waarom we lijden en sippelt hij een stapsgewijs proces uit om levenslang geluk en tevredenheid te bereiken. Hij laat zien hoe je het leven door een heldere lens kunt bekijken en hoe we de blinde vlekken van onze hersenen overwinnen.

 

Welke obstakels we ook tegenkomen, we kunnen allemaal tevreden zijn met onze huidige situatie en optimistisch zijn over de toekomst. Een optimistisch boek geschreven in positieve zin.

 

“Reading to me is like entering into a different world, learning new things and changing my perspective.” – Pia Linden

 

14. Mark Manson – The subtle art of not giving a fuck

 

In zijn boek pleit Mark Manson ervoor om te stoppen met altijd maar positief te zijn. Leer juist om te gaan met je tekortkomingen en en tegenslagen, zodat je er niet meer voor weg hoeft te rennen.

 

Juist de (soms pijnlijke) waarheid onder ogen zien, geeft je meer moed en vertrouwen. Hij geeft je de tools om te kiezen waar jij wel en niet om geeft. Zijn adviezen zijn op een grappige manier geschreven, maar ook ondersteunt door wetenschappelijk inzichten.

 

“Reading is like a home cinema in your brain, a gateway for your imagination and visualization.” Inga Marie Freund

 

15. Michael Pilarczyk – Master your mindset

 

Een bijzonder boek dat persoonlijke, spirituele en zakelijk groei combineert in een persoonlijk verhaal van de auteur. Hij beschrijft een methode om je mindset opnieuw te programmeren en patronen te doorbreken, met voorbeelden van succesverhalen.

 

16. Wouter de Jong – Mindgym, sportschool voor je geest

 

Een gids naar het opbouwen van een goede mentale conditie. Goed voor jezelf zorgen betekent niet alleen goed slapen, gezond eten en veel bewegen. In twaalf weken kun je met behulp van de wetenschappelijke inzichten en praktische oefeningen van Wouter de Jong jouw mentale conditie versterken.

 

17. Jelle Hermus – Steeds leuker

 

Steeds leuker is een handboek over de weg naar een leven gevuld met vrijheid, vrolijkheid en betekenis. Omdat mensen vaak niet goed weten wat ze precies willen, maar wel hoe ze zich willen voelen wordt er in dit boek gewerkt met kleine stapjes om te komen waar je wil zijn. Het bevat de nodige hoeveelheid humor maar tegelijkertijd een liefdevolle aanpak die je vooral leert het leven niet al te serieus te nemen.

 

“Reading teaches us so much about the human condition and can help develop our empathy.” – Joseph Alezzi

 

Welk boek staat bovenaan jouw lijstje?

 

Dit vind je misschien ook interessant: Dit kunnen we leren van de gelukkigste en gezondste volken ter wereld