Omgaan met de nasleep: Emotionele heling na de aardbevingen in Syrië en Turkije

15 feb ‘23
3 min
Stress en piekeren
Redactie OpenUp
Two women supporting each other
De recente aardbevingen in Syrië en Turkije hebben ons allemaal geraakt en geleid tot wijdverspreid emotioneel leed. Het is normaal om je overweldigd, angstig en verdrietig te voelen bij zulke verwoestende berichten en gebeurtenissen, en het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om deze gevoelens te verwerken en te zorgen voor je mentaal en emotioneel welzijn.

 

De impact van aardbevingen

 

Een aardbeving kan veel angst, verwarring en stress veroorzaken. Omdat aardbevingen vaak zonder waarschuwing gebeuren en mensen zich machteloos voelen, kunnen aardbevingen gevoelens van hulpeloosheid en een verlies van controle oproepen. Mensen die door de aardbeving zijn getroffen hebben hun huis, hun geliefden of hun gevoel van veiligheid verloren. Anderen kijken van een afstand toe hoe familieleden, vrienden of hun land geraakt zijn. Aardbevingen kunnen ook langdurige gevolgen hebben voor zowel individuen als gemeenschappen, wat leidt tot ontheemding, financiële moeilijkheden en aanhoudend emotioneel trauma.

 

Zes technieken om je te helpen er emotioneel mee om te gaan:

 

1. Erken en uit je emoties: Het is oké om je verdrietig, boos of bang te voelen. Sta jezelf toe om deze emoties te voelen en uit ze op een gezonde manier, bijvoorbeeld door met iemand te praten, erover te schrijven of je gevoelens te uiten door kunst te maken.

 

2. Verbind met dierbaren: Neem contact op met vrienden en familie en laat ze weten hoe je je voelt. Over je ervaringen praten met mensen die je vertrouwt kan helpen om je minder geïsoleerd te voelen en je een gevoel van troost en steun geven.

 

3. Zorg voor je fysiek welzijn: Zorg dat je voldoende slaapt, goed eet en actief blijft. Voor je fysieke welzijn zorgen kan je stemming verbeteren en angst verminderen.

 

4. Wees bedachtzaam over hoeveel nieuws en informatie je tot je neemt: Hoewel het belangrijk is om op de hoogte te blijven, kan voortdurend het nieuws kijken overweldigend zijn en stress en angst vergroten. Probeer je blootstelling aan het nieuws te beperken en neem pauzes als je je overweldigd begint te voelen.

 

5. Vind manieren om te helpen: Anderen helpen kan je een doel geven en helpen om je meer verbonden te voelen met je gemeenschap. Je kunt bijvoorbeeld doneren aan organisaties die op de aardbeving reageren, vrijwilligerswerk doen, of een buur, vriend of collega die hulp nodig heeft een hand aanreiken. De aardbeving heeft ons allemaal op verschillende manieren geraakt, maar door samen te komen en elkaar te steunen kunnen we beginnen met helen en hoop vinden in het aanzicht van deze tragedie.

 

6. Zoek steun: Als je je overweldigt voelt of het niet alleen aankunt, aarzel dan niet om steun te zoeken bij een psycholoog of supportgroep. Je hoeft deze moeilijke tijd niet alleen door te maken.

 

👉 Boek een sessie met een van onze psychologen (beschikbaar in Turks & Arabisch)

Dierbaren van veraf

 

Als je in het buitenland woont en dierbaren hebt die rechtstreeks getroffen zijn door de aardbeving, is dit een bijzonder moeilijke tijd. De afstand tot je familie en vrienden, gecombineerd met het nieuws van de verwoesting en het verlies van levens, kan overweldigend zijn en je een gevoel van hulpeloosheid geven.

In deze situatie is het belangrijk om steun te zoeken bij vrienden, familie of professionals op het gebied van mentaal welzijn. Voor jezelf zorgen en steun zoeken in je omgeving kan je helpen met je emoties om te gaan en verbonden te blijven met de mensen om je heen in deze moeilijke tijden.

 

 

Weet dat het oké is om het van dag tot dag te bekijken, en dat het oké is om even niet oké te zijn. Neem de tijd om te helen en je emoties te verwerken. Heb je behoefte aan steun? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. En vergeet niet om mild naar jezelf te zijn in deze moeilijke tijden.

Laat je informeren en doneer

In Nederland kun je via Giro555 doneren aan hulporganisaties die zich inzetten voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Giro555 is een samenwerking van verschillende hulporganisaties, waaronder Care, Unicef, Save the Children en het Rode Kruis. Op de website van Giro555, evenals op de website van de verschillende hulporganisaties, vind je meer up-to-date informatie over de situatie in Turkije en Syrië en wat de verschillende hulporganisaties doen om de slachtoffers te helpen.