EcoVadis

Uitdaging

Werken in een snel veranderende en groeiende omgeving, in combinatie met de algemene onzekerheden wereldwijd, kan verschillende hoeveelheden angst en stress veroorzaken bij werknemers.

Oplossing

Toegankelijke en flexibele ondersteuning op het gebied van mentaal welzijn, afgestemd op de uiteenlopende behoeften van werknemers in verschillende talen en geografische locaties.

Bij OpenUp zijn we ervan overtuigd dat het belangrijk is om een werkomgeving te creëren waarin werknemers zich op hun gemak voelen om gedachten en gevoelens te delen. We zijn er trots op dat we niet de enigen zijn die vanuit deze filosofie werken.

 

Bedrijven als EcoVadis, die prioriteit geven aan het gemeenschapsgevoel van alle werknemers, delen dezelfde missie: mentaal welzijn toegankelijk maken voor alle werknemers. Julie Dorleac, People Experience Partner & Well-being Lead, legt de uitdagingen van het bedrijf uit en geeft ons wat inzicht in de samenwerking met OpenUp.

Julie Dorleac

People Experience Partner & Well-being Lead

Hoe werkt jullie organisatie aan het welzijn van de werknemers?

 

We streven ernaar een gezonde en inclusieve omgeving te creëren waarin werknemers zich gesteund voelen om hun professionele en persoonlijke leven te beheren en te bevorderen. Om dit doel te bereiken, willen we ervoor zorgen dat onze wellness-oplossingen divers, persoonlijk en toegankelijk zijn, omdat werknemers de werkomgeving verschillend ervaren. Een van onze grootste kwaliteiten is dat we medewerkers van verschillende nationaliteiten hebben, maar een multicultureel bedrijf brengt ook de verantwoordelijkheid met zich mee om voor ieders individualiteit te zorgen. 

 

We bieden een globale welzijnsvergoeding aan waarbij we de uitgaven van werknemers dekken voor activiteiten die hun fysieke en mentale gezondheid ten goede komen. De flexibiliteit van ons werkmodel draagt ook volop bij aan het welzijn van onze werknemers, die de mogelijkheid hebben om thuis of op kantoor te werken. Door dit voordeel kunnen bijvoorbeeld ouders en zorgverleners hun agenda beter indelen als ze verplichtingen hebben en kunnen werknemers met een zichtbare of onzichtbare beperking de manier waarop ze werken aanpassen aan hun persoonlijke behoeften. Bovendien bieden we de mogelijkheid om maximaal 3 maanden per jaar vanuit het buitenland te werken, zodat werknemers genoeg tijd met hun familie en dierbaren kunnen doorbrengen.

 

 

Wat was de belangrijkste uitdaging (of meerdere uitdagingen) die jullie probeerden op te lossen toen jullie ervoor kozen om samen te werken met OpenUp?

 

Het was belangrijk om ervoor te zorgen dat onze welzijnsvoorzieningen toegankelijk zijn en persoonlijke ondersteuning bieden en dat is een van de belangrijkste redenen waarom we besloten om met OpenUp samen te werken. Dit is de reden achter deze beslissing: op bedrijfsniveau is onze organisatie een snelle en groeiende omgeving, op globaal niveau leven we in een wereld vol onzekerheden, dus sommige werknemers kunnen op verschillende niveaus angst of stress ervaren. We willen er dus voor zorgen dat ze ondersteuning kunnen zoeken voor hun mentale gezondheid op professioneel en persoonlijk vlak.

 

Bovendien is de omgeving van EcoVadis zeer internationaal, met een vertegenwoordiging van meer dan 70 nationaliteiten en een aanwezigheid in meerdere landen. We hadden een tool nodig die flexibiliteit biedt en OpenUp past perfect bij onze geografische en diversiteitsuitdaging: werknemers kunnen 1:1 sessies met een psycholoog plannen en daarbij de taal, locatie en tijdzone kiezen waar ze zich het prettigst bij voelen en/of asynchroon gebruikmaken van andere hulpbronnen. 

 

Tot slot is het platform zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken. Wat ik graag wil benadrukken is dat het OpenUp team klantgericht blijft en zijn best doet om aan onze behoeften te voldoen, terwijl ze ons als bedrijf ondersteunen bij het aanpakken van onze uitdagingen en behoeften. Onze ervaring met OpenUp bevestigt elke dag weer de redenen waarom we voor hen hebben gekozen.

 

“We hadden een tool nodig die flexibiliteit biedt. OpenUp past perfect bij ons diverse en wereldwijd verspreide team.”

– Julie Dorleac (People Experience Partner & Well-being Lead)

Hoe hebben jullie OpenUp geïmplementeerd? Nog tips voor een succesvolle implementatie?

 

Het promoten van OpenUp betekent het promoten van een positieve houding ten opzichte van het zorgen voor je mentale welzijn. Geestelijke gezondheid is voor velen nog steeds een taboe. De adoptiefase van het nieuwe platform was dan ook een belangrijke succesfactor voor ons. OpenUp was erg behulpzaam bij het voorstellen van strategieën, branding en communicatiemodellen. We hebben veel inspiratie van hen gekregen en het heeft het voorbereidingsproces vereenvoudigd. 

 

Door middel van maandelijkse posts op onze interne communicatietools moedigden we medewerkers aan om samen barrières voor mentaal welzijn te doorbreken en samen te werken aan het normaliseren, praten over en zorgen voor iemands mentale welzijn zonder angst. Durven en delen waren de belangrijkste manieren om werknemers aan te moedigen het platform te gebruiken voor hun welzijn. 

 

 

Welke veranderingen zijn jullie opgevallen sinds de introductie van OpenUp in de organisatie?

 

Ik heb veel verbeteringen gezien in de manier waarop we binnen het bedrijf over mentaal welzijn praten. Medewerkers voelen zich steeds zekerder om erover te praten. Het platform doet zijn naam eer aan, het moedigt de trend aan om de barrières van stigmatisering te doorbreken. Na 6 maanden hebben we vastgesteld dat meer dan 20% van het bedrijf OpenUp heeft gebruikt en we hebben veel positieve feedback gekregen van degenen die het hebben geprobeerd. Ze aarzelen niet om hun ervaringen met het gebruik van het platform publiekelijk of in meer privégesprekken met teamgenoten te delen.  Groepssessies werden ook gepromoot en ontdekt dankzij gesprekken op onze interne communicatiekanalen.

 

De terugkerende positieve feedback die ik heb ontvangen van Ecovadians gaat over het aanbod van psychologen en de verschillende bronnen die het platform biedt, zodat men de juiste ondersteuning voor zijn of haar behoeften kan vinden. Bovendien is er voldoende beschikbaarheid, zodat werknemers binnen dezelfde week een 1:1-sessie met een psycholoog kunnen boeken, en dat is een voordeel in vergelijking met de huidige moeilijkheid om snel een psycholoog te boeken.

Zet de eerste stap richting mentaal welzijn in jouw bedrijf.

👉  Plan een gratis demo in

“Na 6 maanden hebben we vastgesteld dat meer dan 20% van het bedrijf OpenUp heeft gebruikt en we hebben veel positieve feedback gekregen.”

– Julie Dorleac (People Experience Partner & Well-being Lead)

Wat betekent mentaal welzijn voor jou persoonlijk? Welk advies zou je geven aan de mensen die dit gesprek volgen?

 

Vanuit mijn oogpunt moet je voor zowel je mentale als fysieke welzijn zorgen om gezond te zijn. Je kunt alle sporten doen die je wilt, maar je kunt er nog steeds onder lijden als je mentale gezondheid niet goed is. 

 

Ik zie dat de houding ten opzichte van mentaal welzijn tegenwoordig aan het veranderen is en ik ben erg blij om die trend te zien. Vrienden en collega’s om me heen dapper naar een psycholoog zien gaan en zien dat ze vooruitgang boeken is het mooiste wat ik kan meebeleven. Het gaf me ook de moed om een psycholoog te raadplegen op het OpenUp platform toen ik daar het afgelopen semester behoefte aan had. De eerste stap is meestal het moeilijkst, maar ik ben erg blij dat ik die heb genomen, want ik merkte al verbeteringen in mijn gezondheid.

 

Mijn advies zou zijn dat we niet hoeven te wachten tot we burn-out of depressief zijn voordat we een consult aanvragen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven naar een psycholoog zou moeten gaan, zelfs als hij of zij zich mentaal gezond voelt. Het stelt ons in staat om nog meer vrede en liefde in onszelf te vinden. Geluk is niet iets groots en ontoegankelijks, het is een verzameling van alledaagse momenten van vreugde. Het is er al, maar we moeten er alleen vanuit een ander perspectief naar kijken.

 

“Vrienden en collega’s om me heen dapper naar een psycholoog zien gaan en zien dat ze vooruitgang boeken is het mooiste wat ik kan meebeleven.”

– Julie Dorleac (People Experience Partner & Well-being Lead)