Interview met Frederike Schoonheim van Dopper

Uitdaging

“Onze werknemers helpen om de werkdruk te verlichten en ondersteuning te zoeken om betrokkenheid en motivatie te garanderen.”

Oplossing

Normaliseer het gesprek over mentale gezondheid en geef het goede voorbeeld om het team te inspireren, te begeleiden en positief te beïnvloeden.

Bij OpenUp zijn we ervan overtuigd dat een belangrijk onderdeel van de werkplek het creëren van een omgeving is waarin werknemers zich op hun gemak voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat we niet de enigen zijn die op basis van deze filosofie werken.

 

Bedrijven zoals Dopper hebben dezelfde missie om geestelijke gezondheid toegankelijk te maken voor al hun werknemers. Frederike Schoonheim, Head of People and Culture bij Dopper, deelde met ons hun ervaring met OpenUp en de resultaten van deze strategische samenwerking.

Hoe heb je over OpenUp gehoord?

 

Ergens dit jaar had ik het er met een collega over, omdat we het concept van onze “Dopper Fit” wilden verbreden. Dit is een initiatief dat we aanbieden om werknemers aan te moedigen zowel voor hun fysieke als mentale gezondheid te zorgen. Mentale gezondheid wordt echter steeds belangrijker op de werkplek. Daarom hebben wij als werkgevers besloten om meer te bieden.

 

Wat was de eerste keer dat u erover nadacht om onze service aan uw werknemers aan te bieden?

 

Ik zou zeggen dat we meteen werden aangetrokken door het gemak van bereik, gebruik en begrip. OpenUp is echt toegankelijk en betaalbaar. We hebben er met het team over gesproken en zo zijn we begonnen. We hebben ook naar andere platforms gekeken, maar OpenUp kwam voor ons als winnaar uit de bus, ook vanwege de vele talen die worden aangeboden.

 

We zijn een internationaal bedrijf en we wilden er zeker van zijn dat iedereen ervan kon profiteren. Ondersteuning zoeken in de taal waarin je je goed voelt, kan echt een verschil maken.

 

 

Wat waren de uitdagingen die je probeerde op te lossen toen je besloot samen te werken met OpenUp?


Er was geen specifieke uitdaging. We realiseerden ons meer en meer de relatie tussen de mentale gezondheid van werknemers en hoe ze zich voelen en presteren.

 

Om een concreter voorbeeld te geven: we hebben een ambitieuze missie bij Dopper. We willen plastic waterflessen voor eenmalig gebruik de wereld uit helpen. En dat betekent dat er altijd veel te doen is. Aan de ene kant is het mooie daarvan dat je werkt omdat je het voelt met je hart. Het is niet zomaar een baan. Aan de andere kant geeft dat denk ik ook een beetje druk omdat je het gevoel hebt dat je altijd meer kunt doen. We hebben veel gesprekken over dit onderwerp gehad met onze CEO Virginia en besloten om een stap voorwaarts te zetten in het mentale welzijn van onze teams. Dat waren de eerste stappen op weg naar hier.

 

 

Wordt er in jouw bedrijf openlijk gesproken over mentale gezondheid en hoe staat men tegenover mentale gezondheid?

 

We praten er zeker over. Er is ruimte om je collega’s te laten weten hoe je je voelt en wat je doormaakt. We hebben ook veel mensen in het team die graag praten en nadenken over hoe dingen werken. Over het algemeen heerst er dus een open cultuur: mentale gezondheid is geen onderwerp waar we bang voor zijn. Natuurlijk kan er altijd meer worden gedaan, dus extra hulp om het gesprek op gang te brengen is nog steeds zeer welkom.

 

 

Hoe werkt uw bedrijf in het algemeen aan het welzijn van de werknemers?

 

Naast OpenUp bieden we een persoonlijk opleidingsbudget, dat elke medewerker kan besteden aan psychologen en coaches of andere vormen van ondersteuning, bijvoorbeeld cursussen en trainingen. Elke drie maanden maken we een prestatieontwikkelingsplan waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. Het bevat vragen over hoe het gaat, wat de ambities zijn en of de medewerker zich voldoende ondersteund voelt.

 

We hebben ook wat we noemen een “talentenhuis”, dat een jaarlijks assessment omvat om te zien hoe iedereen het doet in zijn rol. Daarnaast nemen we elk jaar deel aan het Great Place to Work-onderzoek. En we doen twee keer per jaar onze eigen engagementenquête. Ook dat geeft ons nuttige feedback om te verbeteren.

 

We werken er voortdurend aan en dat zullen we blijven doen. Ik denk dat het van fundamenteel belang is dat wij als management het team laten zien dat we voor hun welzijn willen zorgen en dat we eventuele problemen willen oplossen.

 

 

Hoe heb je OpenUp gelanceerd met jouw werknemers?

 

Dit is een leuk verhaal! Vorig jaar juni hadden we voor het eerst een ‘inspiratieweek’. Het idee erachter was om de dagelijkse werkroutine even stil te zetten en ruimte te geven aan motivatie en verbinding. De hele week stond in het teken van goed voor jezelf zorgen en inspiratie opdoen.

 

In deze periode werden alle teams gevraagd om naar een inspirerende plek te gaan en deel te nemen aan sessies met kaarten en vragen. Sommige teams gingen naar het strand, andere naar een park en weer andere naar een leuk café. En dat is ook het moment waarop we OpenUp lanceerden. Het was als de kers op de taart van de week! Nadat we het hadden gelanceerd, ontvingen we veel positieve berichten. Het was een ongelooflijk goed gevoel.

 

 

Heb je feedback gekregen van jouw werknemers sinds je OpenUp diensten aanbiedt?

 

Helaas heb ik niet de kans om ze allemaal persoonlijk te spreken, maar ik zie de cijfers. En er waren ook collega’s die direct naar me toe kwamen en zeiden dat ze erg blij waren met de hulp die ze kregen. Ik vind het echt geweldig om te horen dat iemand een gesprek heeft gehad met OpenUp. Ik had het mijne ook vanochtend! Het stond in mijn agenda gepland en ik dacht dat dit ook een manier kon zijn om mensen aan te moedigen er open over te zijn.

 

Natuurlijk hoeven ze dat niet te doen, maar ik denk dat zelfs alleen al het zien van je collega’s die zeggen: “sorry, ik moet gaan, ik heb een vergadering met OpenUp” echt helpt bij het normaliseren van het gesprek over geestelijke gezondheid. Dat is ook de reden waarom ik zelf de hand heb gereikt naar OpenUp. Ik worstel ook met dingen en het was heel nuttig om er met een psycholoog over te praten. Bovendien kan ik zo mijn ervaring delen en anderen motiveren om het ook eens te proberen, als ze daar behoefte aan hebben.

“Het is essentieel om te beseffen dat je als management invloed hebt op de gang van zaken in je bedrijf – dus het goede voorbeeld geven is een van de manieren om medewerkers te inspireren, te begeleiden en te motiveren.”

Jouw activeringspercentages zijn indrukwekkend: hoe heb je dit bereikt en welke materialen en kanalen worden er gebruikt om werknemers te informeren en te betrekken?

 

Ik denk dat de lancering tijdens de inspiratieweek ons erg geholpen heeft. Daarna hebben we verschillende vergaderingen gehad met jullie OpenUp collega’s over hoe te lanceren en waar aan te werken. In het algemeen werkt voor ons de maandelijkse nieuwsbrief die we van jullie ontvangen: we voegen er dingen aan toe die Dopper-specifiek zijn en we delen het op Basecamp, ons interne communicatiesysteem. Zo is elke maand zichtbaar dat we werken aan geestelijke gezondheid. We promoten ook de masterclasses, de groepssessie en alle informatie die we van jullie krijgen.

 

Maar over het algemeen maakt het feit dat het Dopper-team houdt van wat OpenUp biedt, de dingen soepeler. Mensen in ons bedrijf vinden geestelijke gezondheid een belangrijk onderwerp, en ze vinden het fijn dat we er een platform voor hebben. Dus het is zeker Dopper-approved!

 

 

Wat is volgens u de rol van leiderschap/management als het gaat om het onderwerp geestelijke gezondheid in uw bedrijf?

 

Ik denk dat dat een grote rol is. Ik denk dat je als manager zoveel invloed hebt op je team. Ik maak deel uit van het managementteam en ik ben me daar echt van bewust. Dus voor mij is de hand reiken naar OpenUp en delen dat ik ook soms worstel en dat ik ook met psychologen praat, echt essentieel. Als managers geven we het goede voorbeeld: als wij het onderwerp belangrijk maken, zal het team het belangrijk vinden.

 

En dit geldt niet alleen voor Dopper, maar voor alle bedrijven. Volgens onderzoek van Gallup naar organisaties wordt 70% van de variatie in teambetrokkenheid uitsluitend bepaald door de manager. Dit vertaalt zich dus als ‘mijn invloed op de betrokkenheid van mijn team is 70%’. En dit is echt een ongelooflijk hoog getal. Het is een grote verantwoordelijkheid. Wanneer we kijken naar mentale gezondheid, is het ook een deel van onze rol om te delen dat we het ook wel eens verknoeien. We zijn niet perfect en het is waardevol om een managementteam te hebben dat daar eerlijk over is.  

 

 

Hoe denk je dat de bedrijfscultuur en betrokkenheid bij OpenUp met elkaar verbonden zijn?

 

Ik denk dat we allebei sterk missiegedreven zijn. Dat is wat ons echt verbindt. We geven ook veel om de menselijke kant van de dingen: in de eerste plaats om een team dat echt gelukkig en tevreden is. Dit is een ander gemeenschappelijk punt met OpenUp. Het voelt alsof we “bevriende bedrijven” zijn, we zitten hier samen in. We zijn opgericht met een missie en onze bedrijven belichamen deze missie.

 

 

Wat betekent mentale gezondheid voor jou?

 

Ik denk dat er een verband is tussen goed doen en werken met mensen. Geestelijke gezondheid speelt hierin een grote rol. Dit is mijn hele leven een constante geweest, zowel persoonlijk als professioneel. De meeste van mijn gesprekken gaan over geestelijke gezondheid omdat ik er gewoonweg van hou. En als ik me niet op mijn best voel, begin ik meteen na te denken: Wat gebeurt er? Wat betekent dit voor mij? Wat kan ik doen om het beter te maken? Het heeft allemaal met elkaar te maken.

 

 

Hoe breng je zelf in de praktijk wat je uit over mentale gezondheid?

 

Naast zelfreflectie helpt het mij om te sporten omdat mijn geest dan tot rust kan komen. En dat is goed voor mijn mentale welzijn. Soms kan voortdurend praten en nadenken een beetje vermoeiend zijn. En dan voel ik me snel overweldigd. Mijn lichaam bewegen en naar de sportschool gaan helpen bijvoorbeeld om mijn gedachtencyclus te doorbreken.

 

 

Welk advies zou je geven aan degenen die dit gesprek lezen? Is er iets dat je wilt delen met je team en medewerkers?

 

Maak tijd voor je geestelijke gezondheid – en ik zeg dit ook als geheugensteuntje voor mezelf! Het hoeft niet veel te zijn, de eerste stap is misschien beginnen met een minuut. Maar je moet het wel bewust doen. Vraag jezelf af: Hoe gaat het met me? Hoe voel ik me? Wat gebeurt er? Waarom voel ik me bijvoorbeeld zo? 

 

Ik ben me ervan bewust dat we het er vaak te druk voor hebben. We zeggen tegen onszelf: Ik heb hier geen tijd voor. Ik moet verder. Ik moet deze e-mail beantwoorden. Ik moet naar dit project kijken. Maar in de praktijk is het onmogelijk om acht of negen uur per dag volledig gefocust te zijn. Dus waarom neem je niet 10 minuten om bij jezelf te checken?

Zet de eerste stap richting mentaal welzijn in jouw bedrijf.

👉 Plan een gratis demo in