Nederlanders maken zich steeds meer zorgen om gezondheid

25 feb ‘21
4 min
Gijs Coppens

Angst om je baan te verliezen, bezorgd over een dierbare die mogelijk ziek wordt en ook eenzaamheid ligt op de loer. De coronacrisis hakt er bij velen in. En mensen gaan zich steeds meer zorgen maken, nu niet precies duidelijk is wanneer de crisis voorbij is.

 

Dat blijkt uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

 

Het overgrote merendeel, 97 procent, denkt de maatregelen wel vol te kunnen houden tot 28 april. Maar de zorgen die ze hebben, zijn serieus. En die zorgen zijn ook nog eens voor 50 procent van de ondervraagden toegenomen nu de maatregelen zijn verlengd. Over de persoonlijke financiële situatie, eenzaamheid, maar ook over het niet kunnen bezoeken van dierbaren.

 

Jonge mensen hebben meer zorgen

 

Opvallend genoeg maken jongere mensen tot 34 jaar zich meer zorgen dan 65-plussers. Zo zit 65 procent van de jongeren in hun maag met hun persoonlijke financiën, tegenover 30 procent van de ouderen. En ook het gevoel van eenzaamheid komt onder de jongere mensen vaker voor (64 procent tegenover 45 procent).

 

Psycholoog Gijs Coppens kan zich die zorgen goed voorstellen. “Aan het begin van de maatregelen zat iedereen in een soort actie- of vluchtmodus. De een ging hamsteren of dingen organiseren. De ander dacht: ik ga lekker mijn eigen gang, het waait wel over. Nu kom je in een chronische situatie terecht.”

 

Prikkelbaar

 

Dat kan volgens hem leiden tot prikkelbaarheid, angst en somberheid. Hij ziet het ook gebeuren op zijn online platform OpenUp voor mensen met compacte hulpvragen. Normaal helpen ze honderd mensen per dag. In deze periode hebben ze een speciaal deel voor corona op hun site. Daar krijgen ze al tien keer zoveel hulpvragen dan normaal.