Interview met Florence Allard, Employee Wellbeing & Engagement specialist @Oxfam Novib

22 nov ‘22
4 min
Werkprestaties
Mindfulness
Redactie OpenUp
Net zoals we dagelijks gezond eten en sporten om goed voor onze lichamelijke gezondheid te zorgen, wil je ook dagelijks goed voor je geest zorgen. Hoe je dit doet, is aan jou. Je kunt mindfulness beoefenen, praten over je gevoelens, buiten wandelen, je gedachten opschrijven. Maar het belangrijkste is dat je er een gewoonte van maakt.  

 

Wij zijn niet de enige die vanuit deze filosofie werken. Andere bedrijven houden zich op hun manier bezig met het topic. We spreken met Florence Allard, Employee Wellbeing & Engagement Specialist bij Oxfam Novib, over haar kijk op mentaal welzijn op en buiten het werk.

 

Hoi Florence! We starten met een simpele vraag: hoe gaat het met je?

 

“Ik voel me goed en vrolijk vandaag. Gisteren was ik jarig en daarom had ik een dagje vrij. Een goede beslissing! We zijn gaan stappen dus ik heb een kort nachtje gehad, maar ik voel me fris en zit vol energie. Het was het waard!”

 

Hoe belangrijk is mentale gezondheid binnen Oxfam Novib? Is het een topic dat speelt?

 

“Oxfam Novib is een internationale non-profit organisatie die strijdt tegen ongelijkheid en een eind wil maken aan armoede en onrecht. Ons doel is om mensen te helpen met het verkrijgen van gelijke rechten en uiteindelijk de wereld een betere plek te maken.

 

Iedereen in onze organisatie zet zich met hart en ziel in voor deze missie. Mensen die voor Oxfam komen werken, willen graag een verschil maken. Dat brengt uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van werk-privébalans. Soms zijn collega’s zo verzonken in hun werk en de missie dat ze vergeten goed voor zichzelf te zorgen.

 

Daarom proberen we binnen Oxfam op een bredere manier naar welzijn te kijken. Mentale gezondheid speelt daarin een grote rol. We geloven dat we als organisatie veel dingen kunnen doen om mensen hierbij te helpen en willen ook op persoonlijk niveau een verschil maken.”

 

Hoe zorg je ervoor dat mensen openlijk over mentale gezondheid praten?

 

“We zijn bezig met een grote cultuurverandering binnen Oxfam Novib, die bestaat uit verschillende acties. 

 

Aan het begin van het jaar hebben we bijvoorbeeld een enquête uitgezet waarin we mensen vroegen naar hun behoeften, waarden en betrokkenheid bij de organisatie. Het was geen specifieke enquête over mentale gezondheid, maar gaf ons wel waardevolle inzichten over hoe het met onze collega’s gaat en welke uitdagingen ze hebben.

 

We wilden dieper op de resultaten uit de enquête inzoomen en vroegen deelnemers om hun gevoelens en ervaringen met ons te delen. Dit proces duurde een aantal maanden en bestond uit veel gesprekken en interviews. We wilden dat iedereen de mogelijkheid had om bij te dragen aan de discussie. Dit alles gaf ons veel inzichten over het welzijn binnen onze organisatie.

 

Ook stimuleren we teams en managers om openlijk over welzijn te communiceren. Een deel van de feedbackgesprekken die gedurende het jaar plaatsvinden, is bijvoorbeeld gericht op fysiek en mentaal welzijn.

 

Iedereen komt voor uitdagingen te staan in het werk, klein en groot. Als organisatie wil je daar een zekere empathie voor ontwikkelen, zodat collega’s er openlijk over praten en elkaar hierbij kunnen helpen. Dit is een doorlopend proces waar we voortdurend aan werken.”

 

Welke uitdagingen spelen op dit moment binnen Oxfam Novib?

 

“Enkele van onze collega’s zijn met langdurig ziekteverlof. Voor sommigen is dit een gevolg van een burn-out, maar ook Covid had grote impact op collega’s die niet gewend waren aan thuiswerken. Ook voor leidinggevenden was dit een uitdagende periode, omdat ze ineens hun team op afstand moesten managen. 

 

Ook zijn we druk bezig met het vinden van een goede balans in deze nieuwe hybride werkwijze. Dat is iets wat we stap voor stap leren. Dat kost tijd en energie, maar dat is oké. Die tijd moet je jezelf geven. 

 

Ons doel is om meer verbinding te creëren. Zowel tussen collega’s onderling als met de organisatie zelf. Daarom organiseren we bijvoorbeeld informele bijeenkomsten, waar teams en collega’s elkaar kunnen ontmoeten in een ontspannen sfeer.”

Wil je op de hoogte blijven van geestelijke welzijn op het werk? Word dan lid van onze nieuwsbrief voor regelmatige updates en ideeën.

Wat was de reden om met OpenUp samen te werken?

 

“Onze samenwerking begon in december 2021. We wilden op een concrete manier invulling geven aan het onderwerp mentale gezondheid. We waren direct enthousiast over alle services die OpenUp aanbiedt. Niet alleen de gesprekken met psychologen, maar ook de masterclasses, mindfulnessconsulten en groepsgesprekken. 

 

Een andere belangrijke reden is het feit dat OpenUp een externe partij is die werkt met erkende psychologen. Iedereen kan contact opnemen met OpenUp zonder hun manager of HR hierover te informeren. Deze mate van privacy wordt door iedereen gewaardeerd.”

 

Hoe reageren collega’s op OpenUp?

 

“De feedback is heel positief. Alleen al het feit dat Oxfam deze ondersteuning biedt, wordt gewaardeerd. Maar daarnaast maken collega’s er ook actief gebruik van. 

 

We promoten OpenUp actief, omdat het belangrijk is dat mensen weten dat de service er is als ze het nodig hebben. Want uiteindelijk heeft iedereen wel eens hulp nodig. En pas als we dit normaliseren, is er sprake van echte verandering. OpenUp is hierbij van onschatbare waarde.”

 

Wat betekent mentaal welzijn voor jou persoonlijk? 

 

“Toen ik jong was, realiseerde ik me al dat het van groot belang is om goed op je mentale gezondheid te letten. 

 

Ik leerde hoe uitdagend het is om met verandering en onzekerheid om te gaan, maar ook hoe leerzaam het kan zijn. 

 

In die periode leerde ik veel over mezelf, mijn grenzen, mijn prioriteiten, waar ik energie van krijg en wat me juist energie kost.”

 

Hoe zorg je zelf voor jouw mentale gezondheid?

 

“Wat voor mij goed werkt – en dat is voor iedereen anders – is een combinatie van verschillende dingen. Ik doe één keer per week yoga en mediteer graag. Dat kunnen maar een paar minuten zijn om me te focussen op mijn ademhaling en om connectie met mijn innerlijke zelf te maken. 

 

Ik probeer actief te blijven door bijvoorbeeld naar werk te fietsen. En ook dit is voor mij een meditatief moment. Want je hoeft echt niet met je ogen dicht stil te zitten om mindful te zijn. 

 

Tot slot vraag ik ook steeds vaker om hulp. Dit maakt voor mij een enorm verschil in het dagelijks leven. 

 

Als perfectionist heb ik de neiging om mezelf veel druk op te leggen. Gesprekken met mijn coach hebben me geleerd hoe ik dingen beter kan loslaten. Ik hoef niet alles alleen aan te kunnen. 

 

Dat is niet altijd makkelijk, maar ik weet dat ik hier gelukkiger en mentaal sterker door word. Voor mij is persoonlijke groei één van de belangrijkste uitkomsten van dit proces.”

 

Welk advies wil je anderen graag meegeven?

 

“Werken aan je mentale gezondheid is een proces. Doe het stap voor stap en onthoud dat je er niet alleen voor staat. We worden allemaal wel eens met tegenslag geconfronteerd. Weten dat je niet de enige bent, kan echt een verschil maken. 

 

Ontdek daarnaast waar je energie van krijgt en leer om te luisteren naar je lichaam en geest. Maak elke dag wat tijd vrij om in te checken bij jezelf.”

 

NL-blog-activation
Maandelijkse nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, webinars, interviews en informatie over mentaal welzijn voor jouw medewerkers.