Je emoties herkennen en benoemen (video)

We hebben besproken hoe je emoties kunt zien als je persoonlijke boodschappers

 

In deze les legt psycholoog Paul uit hoe je elk type emotie herkent, benoemt en beter begrijpt wat het je wil vertellen. Dat heet ook wel emoties ‘labellen’:

Samengevat: emoties herkennen in 3 stappen

 

 • ‘Label’ of benoem je emoties: plak een aparte naam op elke emotie die je voelt. Benoem ze zo gedetailleerd mogelijk: wees specifieker dan ‘verdrietig’ of ‘boos’. Om meer labels te ontdekken kun je het Rad van emoties hieronder gebruiken.

 

 • Beoordeel de hevigheid: geef met een cijfer tussen 0 en 10 aan hoe sterk je jouw emoties ervaart. Of stel je een thermometer voor die meet hoe intens ze zijn.

 

 • Wees je bewust van je lichaam: let extra op hoe gevoelens zich in je lichaam uiten. Dat helpt om ze in de toekomst sneller te herkennen.

 

Tip 🚦
Probeer een emotie niet als ‘positief’ of ‘negatief’ te bestempelen. Dat kan bepaalde emoties versterken of ervoor zorgen dat je je echte gevoel onderdrukt, waardoor je je minder bewust bent van wat een emotie je vertelt.

🎡 Het Rad van emoties

Om een specifiek ‘label’ op je emoties te plakken, heb je de juiste woorden nodig. Daarvoor kun je het Rad van emoties gebruiken.

Vergroot je emotionele woordenschat en leer je gevoelens zo goed mogelijk te verwoorden