Emoties de baas: reguleren kun je leren (video)

Door bepaalde emoties voel je je soms compleet overweldigd, als een golf die je overspoelt. Op zulke momenten kan het helpen om je emotie de ruimte te geven om eerst rustig af te koelen.

 

In deze video geeft psycholoog Paul advies over hoe je omgaat met emoties als ze te intens voelen om aan te kunnen (3 min.):

Samengevat

 🧠 Hevige emoties kunnen het moeilijker maken om rationeel te denken. Voel je je overweldigd door een emotie? Probeer dan niet impulsief te reageren, want daar kun je spijt van krijgen.

 

 💆‍♂️ Zoek naar een manier om emoties te reguleren die werkt voor jou. Zoals: afstand nemen tot de trigger, emotie uiten door te bewegen, een ademhalingsoefening doen of focussen op het moment met al je zintuigen.

 

 

💡 Oefening: technieken om je emoties te beheersen

 

Als je midden in een hevige emotie zit, kan het moeilijk zijn om te denken aan technieken voor het beheersen van emoties. Dan wordt je aandacht immers opgeslokt door wat je voelt.

 

Daarom raden we je aan om alvast te oefenen met die technieken tijdens een rustig moment. Je kunt deze vragen gebruiken:

  1. Wat zijn je belangrijkste triggers? Oftewel: denk na over situaties die een sterke emotionele reactie bij je oproepen.
  2. Welke strategie uit de video kun je gebruiken om je emoties in zo’n situatie tot bedaren te brengen?
  3. Wat denk je dat het voordeel zal zijn van het beheersen van je emoties?

 

👉 In de volgende les oefenen we met een techniek om meer inzicht te krijgen in waar je gevoelens vandaan komen