Je emoties verwerken: een (leer)proces (video)

Reguleren is een mooie manier om met gevoelens om te gaan als die op het verkeerde moment komen, of heel hevig zijn. Toch is het niet aan te raden om je emoties steeds maar in toom te houden: ze goed verwerken is net zo belangrijk!

 

In deze laatste video laat psycholoog Paul zien hoe belangrijk het is om emoties te verwerken en geeft hij tips voor hoe je dat op een gezonde manier doet (3 min.):

💡 Samengevat: 4 tips om goed met gevoelens om te gaan

 

 1. Creëer ruimte en afstand. Zoek een rustige plek op waar je tot jezelf kunt komen en kunt nadenken, zodat onderliggende emoties die je misschien nog niet (helemaal) hebt gevoeld vanzelf naar boven komen.

 

 2. Houd je aandacht bij het huidige moment. Laat alle gevoelens toe, en bekijk ze met een open, niet-oordelende blik. Verzet je er niet tegen, maar geef je emoties de tijd om zich te ontwikkelen. Je zult zien dat gevoelens dan vanzelf veranderen en na verloop van tijd op een natuurlijke manier voorbijgaan.

 

 3. Sta stil bij de trigger of situatie. Neem de tijd om na te denken over wat er is gebeurd. Probeer te begrijpen waar je emoties vandaan komen, wat ze je vertellen en wat je op dit moment het meest nodig hebt.

 

 4. Weet waar je behoefte aan hebt. Dat kan zijn om je emoties gewoon te voelen, tegen jezelf te zeggen dat ze er mogen zijn, iets te doen aan de situatie, maar ook om te huilen, lekker te bewegen, je gevoel op te schrijven of te praten met een psycholoog. Zoek uit wat voor jou het beste werkt.

 

Dit was alweer de laatste les! In de volgende module kun je je kennis testen om de cursus af te ronden 🎓