Burn-out voorkomen in je team (voor managers)

Burn-out voorkomen: stress aanpakken aan de bron

Je weet nu wat de eerste signalen van spanning zijn, en hoe je kunt inchecken om ze te spotten.

 

Maar zodra je de oorzaken van stress bij je teamleden begrijpt, wil je vervolgens gericht actie ondernemen om die stress zoveel mogelijk te verminderen – en burn-out zo te voorkomen.

Je kunt stress voorkomen door:

• de stressfactoren aan te pakken en, als het kan, de eisen of werkdruk te verlagen

• je team meer ondersteuning of hulpbronnen te bieden

5 strategieën om stress op de werkvloer te voorkomen

 

Hoe zorg je ervoor dat je team zo min mogelijk spanning ervaart? Jouw manier van leidinggeven heeft een doorslaggevende impact op de teamsfeer.

 

Er zijn een aantal essentiële manieren om stress in je team te voorkomen, waarmee je meteen een gezonde werkcultuur stimuleert.

lead-by-example

1. Lead by example

Hoe manage jij je eigen stressniveau? Jij geeft het voorbeeld voor een gezonde werkhouding. Zorg dus zelf voor een goede werk-privébalans, neem pauzes, vrije dagen en ontspan genoeg na je werk. Moedig je team aan om hetzelfde te doen: geef expliciet aan dat je niet verwacht dat mensen de lunch overslaan, overwerken of na werktijd nog e-mails beantwoorden.

clear-roles

2. Een goede basis: heldere rollen en verwachtinge

Bepaal per functie én per project duidelijke (eind)verantwoordelijkheden, zoals met het RACI-model. Dat voorkomt stress en conflicten omdat je teamleden niet weten wat er precies van hen verwacht wordt.

planning-priorities

3. Een goede basis 2: hulp bij prioriteiten en tijdsplanning

Help iedereen tijdens teammeetings of 1-op-1 om de juiste prioriteiten te stellen – en probeer daar zo min mogelijk in te schuiven.

 

Evalueer regelmatig de werklast, bijvoorbeeld tijdens een check-in. Merk je dat iemand te veel hooi op de vork heeft? Herverdeel dan de taken of verplaats een deadline.

flexibility-flexibiliteit

4. Geef vertrouwen, flexibiliteit en groeimogelijkheden

Als de aard van het werk het toelaat, bied je team dan genoeg autonomie:

 

Flexibele werktijden met thuiswerken, parttime of vanuit het buitenland werken. Zo geef je medewerkers meer controle over hun werk-privébalans, en dat kan veel stress besparen.

Doorgroeimogelijkheden: help je teamleden om zich te blijven ontwikkelen met nieuwe projecten, doelen om naartoe te werken, constructieve feedback en/of externe trainingen (bijv. met een opleidingsbudget).

team-spirit

5. Creëer een hechte teamcultuur

Als je teamleden op elkaar kunnen vertrouwen, is het makkelijker om taken van een ander over te nemen als de werkdruk hoger wordt. Bovendien is het werk dan een veilige omgeving om zorgen te bespreken, en dat maakt de kans op stress weer kleiner.

 

Dus ga samen lunchen of wandelen na de lunch. Organiseer een teambuilding-activiteit om elkaar beter te leren kennen. Vier het als jullie een succes hebben behaald. En stimuleer samenwerking, complimenten geven en plezier hebben met elkaar. 

Werk je met high-performers? 🚀 Dan vind je meer tips in de blog ‘Hoe help je high-performers om burn-out te voorkomen?

 

 

Oefening: reflectie

 

 

1. Hoe lead jij ‘by example’?

Neem een paar minuten om na te denken over jouw eigen werkgewoonten en manieren om stress te beperken. Zijn er dingen die je kunt veranderen om je eigen stress te verminderen? 

 

Bedenk hoe je het goede voorbeeld kunt geven door gezonde gewoonten te laten zien op de werkvloer. 

 

2. Neem 1 collega in je hoofd die volgens jou een hoger risico loopt op stress.

Je hoeft geen naam op te schrijven (als je geen collega kunt bedenken, kun je aan een vriend(in) of familielid denken).

 

Wat zijn de risicofactoren?

 

Is er iets wat jij kunt doen om stressfactoren (de ‘eisen’ uit het model) te beperken, of weg te nemen? Hoe kun je de basis (de ‘hulpbronnen’) versterken?