De basis van hormonale gezondheid en je cyclus

De stressreactie en de invloed op je hormonen (video)

Ken je de ‘vecht of vlucht’-reactie? Die heet ook wel de stressreactie: bij een gevaarlijke situatie gaat je lichaam in de overlevingsstand – met als oorspronkelijk, evolutionair doel om je te beschermen tegen gevaar.

 

De stressreactie wekt bepaalde processen in ons lichaam en in onze hersenen op, zoals de aanmaak van cortisol, het ‘stresshormoon’. En dat is echt niet altijd erg. Zonder de stressreactie kunnen we namelijk niet goed functioneren: cortisol houdt ons alert en zet een aantal vitale functies in gang.

Chronische stress tegengaan

Het nadeel van leven in de moderne wereld is alleen wel dat we gemiddeld te veel cortisol aanmaken. De stressreactie in ons lichaam en brein wordt constant geactiveerd. We staan chronisch in de stress-stand, zonder dat we kunnen ontspannen en bijkomen van de stress.

 

In deze video gaat Rianne dieper in op de rol van cortisol en chronische stress:

Samengevat

 🧯 Het hormoon cortisol reguleert de stressreactie of -respons van je lichaam

 🧘🏾 Door rustiger en bewuster te leven, help je je lichaam om uit de chronische stress-stand te komen (en goed te herstellen van stress)

 🌻 Er zijn manieren om meer innerlijke rust en veerkracht te kweken zodat je beter bestand bent tegen momenten van grote stress

 

👉 We hebben nu de tweede factor van je levensstijl besproken die je hormoonbalans beïnvloedt. In de volgende les gaan we verder met je slaappatroon