Een brede definitie van rouw (video)

Iedereen draagt zijn eigen verhaal bij zich in het leven, en vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met verlies. Hoe verdrietig dat ook kan zijn, de wetenschap dat rouw een onderdeel van het leven is, kan ook helpen om bewuste stappen te zetten om ermee te leren omgaan.

 

Bij rouw denk je misschien vooral aan de dood, maar het kan breder zijn: je rouwt om het verlies van iemand die (of iets wat) je dierbaar is.

Wat is rouw?

Volgens de American Psychological Association is rouw het verdriet dat je ervaart na een groot verlies, meestal om iemand die is overleden (APA, 2018). Maar in bredere zin komt rouw voor nadat je afscheid moet nemen van een dierbaar iemand in je leven – of dat nu komt door de dood, ziekte of het verbreken van een relatie.

 

Je kunt rouwen om de mensen die je bent kwijtgeraakt die belangrijk voor je waren. De mensen die het dichtst bij je staan, zoals je gezin, familieleden, goede vrienden, partners. Maar je kunt ook rouwen om het kwijtraken van plaatsen waaraan je gehecht bent – denk aan het huis waarin je bent opgegroeid – of bezittingen van grote emotionele waarde.

 

Daarnaast bestaat er verlies in de vorm van het kwijtraken van een baan, het missen van een grote kans, of zelfs afscheid nemen van een levensfase, bijvoorbeeld nadat je kinderen hebt gekregen. Ook daarom kun je rouwen.

Maak kennis met psycholoog Willemijn Pels-Rijcken

Zij neemt je in deze cursus mee in alle manieren waarop je verlies kunt ervaren – en hoe je daar met zelfcompassie, begrip en geduld mee om kunt gaan:

In deze eerste video hebben we gezien:

welke verschillende vormen van rouw er bestaan

wat een mildere benadering van ‘verdriet verwerken’ zou zijn: het doorleven van – en leren leven met – een verlies 

dat er geen juiste manier van rouwen is; ieders rouwproces is anders

 

👉 In de volgende video gaan we verder met een model om rouw beter te begrijpen: de 5 fasen van rouw.