Meer vertrouwen in jezelf

Wat is zelfvertrouwen? (video)

Echt in jezelf geloven: zonder een gezonde dosis zelfvertrouwen is het zo goed als onmogelijk.

 

Het woord zegt het al: in de kern gaat zelfvertrouwen om vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen. Het betekent dat je jezelf accepteert en vertrouwt, en dat je controle ervaart over je leven. Je weet wat je sterke en zwakke punten zijn, en hebt over het algemeen een positief beeld van jezelf.

 

Weinig zelfvertrouwen kan leiden tot zelftwijfel. Je vergelijkt jezelf misschien snel met anderen, bent erg kritisch op jezelf of gevoelig voor kritiek.

💡

Het is goed om te weten dat zelfvertrouwen niet lineair is. Het schommelt tijdens je leven en hangt af van je omstandigheden en je kijk op de dingen.

 

Ook kun je heel zelfverzekerd zijn op bepaalde gebieden in het leven, zoals je werk, maar juist weinig zelfvertrouwen hebben op een ander gebied, zoals relaties met anderen. En sommige mensen zijn van nature zelfverzekerd, terwijl het voor anderen hard werken is om meer zelfvertrouwen te kweken.

 

Herken je jezelf in deze uitleg? Dan is het goede nieuws dat je zelfvertrouwen kunt opbouwen. Veel of weinig zelfvertrouwen heeft namelijk bijna nooit te maken met je ware capaciteiten, maar vooral met je zelfbeeld: de blik waarmee je naar jezelf kijkt. Dat bestaat uit gedachten over jezelf – niet uit de waarheid – en die kun je uitdagen.

 

Aan de slag voor meer zelfvertrouwen

Maak kennis met Jan Helder, psycholoog bij OpenUp. Hij gaat je in deze cursus alles uitleggen over zelfvertrouwen, en hoe je er meer van kweekt:

In het kort

 

In deze eerste video hebben we besproken:

🔎 Waaraan je veel of weinig zelfvertrouwen kunt herkennen, en hoe je bepaalt hoeveel jij ervan hebt;

🪞 Dat zelfvertrouwen vaak gebaseerd is op je zelfbeeld, en niet op je werkelijke kunnen;

🖼️ Hoe je je gedachten kunt uitdagen als je een negatief zelfbeeld hebt

 

👉 Nu je weet wat zelfvertrouwen precies is, gaan we in de volgende les verder met praktische manieren om het te vergroten.