Tem je innerlijke criticus: sterke punten (video)

Herken je dat? Dat je gedachten al snel gaan naar wat je niet goed doet en wat er allemaal nog beter kan, in plaats van naar je sterke punten?

 

Dan is je ‘innerlijke criticus’ aan het woord. Die kritische blik op onszelf is heel menselijk en komt voort uit de ‘negativiteitsbias’, onze natuurlijke neiging om meer gericht te zijn op negatieve informatie. En dat is weer te verklaren vanuit de evolutie.

 

In het moderne leven laat die negatieve bias zich onder andere zien in de vorm van de innerlijke criticus: dat stemmetje in ons hoofd dat altijd een oordeel klaar heeft over wat we doen, zeggen of hoe we eruit zien.

Van zelfkritiek naar een positiever zelfbeeld

Als gevolg van je natuurlijke neiging tot negativiteit als mens, moet je actief je best doen om positieve gedachten tegenover die stem van zelfkritiek te plaatsen.

 

Eén zo’n manier om positiever en liever tegen jezelf te zijn, is vaker focussen op je sterke in plaats van je zwakke punten. Met zo’n ‘op krachten gebaseerde’ aanpak leer je om meer vertrouwen in jezelf te hebben. Psycholoog Jan legt uit wat die aanpak inhoudt:

 

De ‘op krachten gebaseerde’ aanpak

 

3️⃣ Bepaal je 3 sterkste punten en bouw die verder uit 

💪🏿 Pas je krachten vaker toe in verschillende onderdelen van je leven, op een actiegerichte manier: bepaal wat je nog meer gaat doen met een sterk punt

🧭 Vraag mensen om je heen wat zij als jouw sterke punten zien

 

👉 Nu je weet hoe je vaker kunt stilstaan bij je krachten, gaan we in de volgende les verder met acties die je kunt nemen voor meer vertrouwen in jezelf.