Vertrouwen op je veerkracht (audiogids)

Veerkrachtig zijn betekent niet dat je altijd maar blij door het leven huppelt, en het nooit moeilijk hebt. Het gaat meer om een instelling: de overtuiging dat je in staat bent om met lastige gebeurtenissen om te gaan, en ze kunt doorstaan.

Wat is veerkracht?

Volgens het Van Dale woordenboek is veerkracht “de kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen”. En iets letterlijker betekent het je vermogen om terug te veren na tegenslag, uitdagingen of onverwachte gebeurtenissen.

Wie minder veerkracht heeft gekweekt in het leven, staat langer stil bij problemen, raakt sneller overweldigd of gebruikt ongezonde copingmechanismen om met uitdaging om te gaan – zoals vermijding of uitstelgedrag. Veerkrachtige mensen pakken de draad sneller op na tegenslag. Ze leren eerder van hun fouten, gaan door en proberen het opnieuw – of net even anders.

 

Veerkracht x zelfvertrouwen

 

De link tussen zelfvertrouwen en veerkracht werkt twee kanten op.

 

Als je meer zelfvertrouwen hebt, helpt dat je ook om veerkrachtiger in het leven te staan: als je gelooft in je eigen kunnen, is de kans groter dat je in een lastige situatie toch vastberaden, rustig en optimistisch blijft. Je vertrouwt op je eigen vermogen om een uitdaging aan te kunnen en terug te kunnen krabbelen na moeilijke situaties.

 

En tegelijk kan het kweken van veerkracht helpen om je zelfverzekerder te voelen. Want als je een keer voor een uitdaging kwam te staan en je bent er goed uit gekomen, vergroot die positieve ervaring het vertrouwen in jezelf.

 

Oefening: audiogids

 

In deze laatste oefening nemen we de tijd voor wat afstand en zelfreflectie. Je staat stil bij hoe veerkrachtig en sterk je al bent – in een korte geleide mindfulness-meditatie. Wij gidsen je er doorheen!

 

Zoek een rustige plek op en start de audio-opname:

 

👉 Dat was het! Klaar om je kennis te testen? Ga dan door naar de quiz om de cursus af te ronden