Vol zelfvertrouwen aan het werk (voor managers)

Wat is zelfvertrouwen? (video)

Zelfvertrouwen houdt in dat je jezelf accepteert en vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Je ervaart controle over je leven, weet wat je sterke en zwakke punten zijn, en hebt over het algemeen een positief beeld van jezelf.

 

Aan de andere kant kan een gebrek aan zelfvertrouwen leiden tot zelftwijfel. Je vergelijkt jezelf misschien snel met anderen, bent erg kritisch op jezelf of gevoelig voor kritiek.

💡

Het is goed om te weten dat zelfvertrouwen niet lineair is. Het schommelt tijdens je leven en hangt af van je omstandigheden en je kijk op de dingen. Ook kun je heel zelfverzekerd zijn op bepaalde gebieden in het leven, zoals je werk, maar juist weinig zelfvertrouwen hebben op een ander gebied, zoals relaties met anderen. 

Herken je jezelf in deze uitleg? Dan is het goede nieuws dat je zelfvertrouwen stap voor stap kunt opbouwen.

 

Veel of weinig zelfvertrouwen heeft namelijk vrijwel nooit te maken met je ware capaciteiten, maar vooral met je zelfbeeld: de blik waarmee je naar jezelf kijkt. Dat bestaat uit gedachten over jezelf – niet uit de waarheid – en die kun je uitdagen.

Aan de slag voor meer zelfvertrouwen

Maak kennis met Jan Helder, psycholoog bij OpenUp. Hij gaat je in deze cursus alles uitleggen over zelfvertrouwen op de werkplek:

In het kort

In deze eerste video hebben we besproken:

  • Wat zelfvertrouwen precies is
  • Aan welke gedachten en gedrag je een gebrek aan zelfvertrouwen in een werksetting kunt herkennen
  • Dat zelfvertrouwen niet vaststaat, maar je het kunt opbouwen – en dat je meer of minder zelfverzekerd kan zijn op verschillende gebieden van je werk 

 

👉 Nu je weet wat zelfvertrouwen precies is, gaan we in de volgende les verder met praktische stappen om aan de slag te gaan met onzekerheid op het werk