Vol zelfvertrouwen aan het werk (voor managers)

De rol van zelfeffectiviteit: geloven in je eigen kunnen (video)

Zelfeffectiviteit is het geloof in je eigen vermogen om specifieke taken uit te voeren of doelen te bereiken. Het bestaat uit je vertrouwen om uitdagingen aan te kunnen en tot een goed einde te brengen. Heel belangrijk in een werkcontext dus!

 

Psychologen hebben ontdekt dat mensen met een lager niveau van zelfeffectiviteit sneller het gevoel hebben dat ze falen dan dat ze iets goed doen.

 

Iemand met een groter besef van zelfeffectiviteit, daarentegen, ziet een uitdaging niet als een bedreiging, maar als een kans om te groeien. Diegene kan ook beter omgaan met tegenslag en falen.

Het verschil met zelfvertrouwen is dat zelfeffectiviteit specifieker is: het gaat om je vertrouwen in je specifieke capaciteiten, niet zozeer in je eigen kunnen in het algemeen. In die zin is het ook meer toekomstgericht: je gelooft dat je de juiste vaardigheden bezit om een toekomstige taak, project of andere uitdaging succesvol te voltooien.

En het goede nieuws is dat zelfeffectiviteit geen vaste eigenschap is; het is een manier van denken die je kunt aanleren en trainen met de tijd.

 

 

Het belang van zelfeffectiviteit op je werk

Op het werk zijn mensen met een hoge mate van zelfeffectiviteit eerder geneigd om een uitdagende taak op zich te nemen. Ze geven ook minder snel op als ze met tegenslag te maken krijgen en zetten zich sneller over een fout heen. Niet gek dus dat die instelling ook leidt tot betere werkprestaties, productiever werken en meer creativiteit en innovatie.

 

Hoe ontwikkel je je eigen zelfeffectiviteit, als het niet een vast gegeven is? Psycholoog Jan geeft een aantal praktische tips:

Zelfeffectieve leiders

 • Ben je een leider met een hoge mate van zelfeffectiviteit, dan geeft dat je teamleden meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in jou, inspireert het ze om hun volle 100% te geven, met creatieve ideeën te komen en jouw visie te volgen.

 • En worstel je zelf met onzekerheid, dan helpt werken aan je zelfeffectiviteit je om beter met stress en uitdagingen om te gaan, omdat je leert te vertrouwen op je veerkracht en aanpassingsvermogen.

 

Samengevat: zo ontwikkel je meer zelfeffectiviteit

  • Werk aan je growth mindset door onzekere gedachten als ‘ik kan het niet’ te vervangen door ‘ik kan het nog niet’
  • Neem actie en daag jezelf uit: blijf nieuwe dingen leren, proberen en nieuwe taken aanpakken
  • Ga uit van je sterke punten en bepaal er 3 die je nog verder zou kunnen versterken

 

➡️ Tot zover manieren om meer zelfvertrouwen te kweken. In de laatste module kijken we naar een ander fenomeen dat grote invloed kan hebben op je zelfvertrouwen: het imposter syndrome.